С шест месеца ще се забави стартът на новата магистрала от Русе до Велико Търново. Причината е жалба на жители от село Хотница, за която "24 часа" писа преди дни.

“И Оценката за въздействие на околната среда за Кресна се жали. Нормално е да се жали и Русе – Велико Търново, но аргументът не е точен. Нито, че ще заобикаля с 30 км., нито се увеличава маршрутът между двете населени места”, каза регионалният министър Николай Нанков в парламента.

Той опроверга твърденията и че магистралата ще „виси” над село Хотница:

„Ще има мостови съоръжения на 300 метра, както и защитни съоръжения. Някой хора се борят колкото може по-близо да мине до населените места”, заяви той.

Министърът обяви, че държавата се е ангажирала да построи скоростен път от 7 км от магистралата до трасето на летището, където ще има индустриална зона.

„Поели сме ангажимент и разглеждаме вариант, за да не остане летището извън обхвата на автомагистралата”, обясни Нанков.

„Говорим за около 300 млн. лв. по-евтин вариант, от т.нар син вариант. Той минава почти през центъра на Горна Оряховица и ОВОС-ът изцяло го отхвърля”

Труден е балансът на интереси. За това сме на тези постове – да взимаме трудни решения.

Обжалването за новия аутобан ще отнеме шест месеца и ще е едноинституционно. Прекратяването на практиката за безкрайно обжалване на проекти с национално значение, бе въведено през миналата година със законови промени.

Все пак министър Нанков обясни, че ако има прекалено дълго забавяне със сроковете за магистралата, започва работа по пътя Ботевград – Мездра.

„И без това сме поели ангажимент да стартираме обществената поръчка през март. Ще е на два етапа”, каза той.

От съобщение на регионалното министерство се вижда, че вече са стартирани процедури за отчуждаване на имоти за отсечката.

„Прекалено много обекти имаме, с прекалено малък ресурс. Като внедрим толсистемата, ще можем да говорим накуп за всички”, заяви Нанков.