Поправките в Наказателния кодекс (НК), с които се криминализира гражданският оборот, противоречат на конституцията и ще доведат до произвол. Това становище застъпиха най-големите работодателски организации у нас - Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, чийто председател е Кирил Домусчиев.

Законопроектът на Министерството на правосъдието вече се разглежда в парламента.

Засега например при неизпълнение на договор недоволният може да съди другата страна за обезщетение по гражданския ред. Идеята на поправките е в подобни отношения вече и да се меси и прокурор.

Неотдавна зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов пред “24 часа” обясни, че ако частна фирма спечели търг с държавни пари и шефът ѝ наруши служебните си задължения и от това настъпят щети за институцията, обявила обществената поръчка, то шефът ще носи наказателна отговорност.

“Текстът не съдържа ясни критерии, които да разграничават нарушенията по начин, който категорично да определя вида отговорност, която трябва да бъде понесена. Това би създало тълкувателен хаос и произвол при правоприлагането”, пишат работодателите.