Потокът от литовски туристи към България се засилва през последните години, каза днес във Варна посланикът на Литва за България и Румъния Арвидас Почиус. Той уточни, че у нас постоянно живеят 160 семейства от родината му.

Посланик Почиус и кметът на Варна Иван Портних днес откриха официално паметна плоча на д-р Йонас Басановичюс. Полагането на този знак е по инициатива на посолството на Литва и се вписва в амбицията на общината да възражда историческата памет на града, посочи Портних. Посланик Почиус допълни, че през 2018 г. родината му ще чества 100 години от възстановяването на своята независимост. Той допълни, че в Литва наричат Басановичюс Патриарх на Възрожденското движение. Той е и един от първите, подписали документа за независимостта на прибалтийската страна, предаде БТА.

Преди това обаче Басановичюс е живял 25 години във Варна. Завеждал е отделението по вътрешни болести в местната болница, но е консултирал свои колеги от цяла Североизточна България. Има серия изследвания в областта на етнографията, археологията, антропологията. Той е сред основателите на Варненското медицинско дружество, което е първото по рода си в България. Бил е общински съветник във Варна. Избран е за член на БАН.