България е заинтересувана от Южния газов коридор

България очаква да получава азерски газ от 2020 г. Това е заявил Бойко Борисов в интервю за азербайджанската информационна агенция “Тренд”.

Премиерът казва, че страната ни е заинтересувана от реализацията на стратегически транспортни и инфраструктурни проекти като Южния газов коридор, които свързват Европа и Азербайджан.

В средата на януари тази година Борисов заедно с министрите на енергетиката, транспорта, земеделието и икономиката бяха на официално посещение в Баку. Те бяха поканени от президента Илхам Алиев по повод откриването на директната авиолиния София-Баку.

На срещата беше договорено от 2019 г. България да може да ползва 1 млрд. куб. метра газ от азербайджанското находище “Щах Дениз”. Той ще бъде доставян по газопровода ТАНАП, който свързва Азербайджан с Грузия, Турция и Гърция. Той е част от Южния газов коридор и ще е готов до края на 2018 г. От юни ще започне изграждането и на конектор от Гърция до България.

В интервюто си за “Тренд” Борисов коментира и конфликта между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах. Според премиера той може да бъде разрешен само по политически път.

“Принципната позиция на България е, че конфликтът може да се реши единствено чрез преговори и с посредничеството на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и нейните съпредседатели, със съдействието на ЕС, както и чрез активен диалог между ръководителите на Армения и Азербайджан”, казва Борисов.

Конфликтът между двете страни в Южен Кавказ започна през 1988 г., когато Армения предяви териториални претенции срещу Азербайджан. В резултат на последвалата война през 1992 г. арменските въоръжени сили окупираха 20% от Азербайджан, включително Нагорни Карабах.