Отнеха правата на 15 фирми, които извършват посредническа дейност по наемане на работници в чужбина през изминалите две години. Причините са констатирани нарушения от “Главна инспекция по труда”.

През 2016 г. са заличени 11 фирми, докато през миналата те са били 4. Инспекторите са установили, че фирмите събират такси от търсещите работа за посредничеството. Освен това са изпращали на работа в чужбина, без да са сключили договор с чуждестранен работодател. Те не предоставяли и трудов договор за наемане на работа, отчетоха от Агенцията по заетостта. Сред нарушенията са и липсата на пълна информация в трудовите договори, включително данни за длъжността, срока за работа, работното време, заплатата и битовите условия.

Инспекторите съветват българите да тръгват на работа в чужбина само със сключени договори. Освен това те напомнят да се направи и проверка в регистъра за посредническите фирми.

Сигналите от българи на работа в чужбина са най-вече за неспазено изискване възнагражденията да бъдат равни на минималните заплати в приемащата държава, казаха от ГИТ.

При използване на фирми посредници често нарушение е липсата на индивидуален трудов договор с работодател от приемащата държава, който трябва да бъде предоставен преди заминаването. Друго често нарушение е, че посредниците или предприятията, които осигуряват временна работа, или работодателите, които командироват свои работници и служители, не ги информират за условията на труд и заплащане в приемащата държава.

Когато от хората се изискват суми за различни такси, а комуникацията се води само по интернет или се уговарят срещи извън офиси, това е сигурен знак, че става въпрос за измамни практики, предупредиха трудовите инспектори.