Отпадане на забраната за сваляне на радиатори предлага още регулаторът

Да не се начисляват лихви за забава на плащане на сметки за парно, докато не излезе изравнителната.

Това е едно от предложенията на Комисията за защита на конкуренцията след анализ на пазара на топлинната енергия. Комисията предлага на парламента и Министерството на енергетиката изменения на текстове или отпадането им от Закона за енергетиката и наредбата за топлоснабдяване. Някои от тях изискват основна промяна в начина на изчисляване и на формулите, по които се прави и те са най-вече в наредбата.

От КЗК предлагат още да отпадне забраната за сваляне на радиатори. Ограничението в Закона за енергетиката бе въведено, за да се спрат кражбите на топлинна енергия. Мотивът бе, че има недобросъвестни абонати, които махат радиаторите с измервателни уреди и през отоплителния сезон слагат такива без уреди. Когато дойде време за засичане на показанията, връщат тези топломери, но на тях няма отчетено потребление.

Наемателите на

жилища да имат

право да са

клиенти на

топлофикациите

със съгласието на собствениците, предлага още КЗК. За това ще трябва да се направи поправка в Закона за енергетиката.

Топлинните счетоводители да не бъдат подизпълнители на топлофикациите, препоръчват още от антимонополната комисия. Мотивът е, че така те нямат договорни отношения с гражданите, които са потребители на техните услуги. Тази промяна бе въведена, за да могат топлофикациите да контролират фирмите за дялово разпределение.

КЗК предлага да има задължително топломери в абонатните станции, които да показват колко енергия се използва за подгряването на вода в една сграда. В момента, ако етажната собственост иска да има такова мерене, трябва да си купи уреда. КЗК предлага това да е за сметка на топлофикациите, а монтирането да стане в разумен срок, за да не се отрази на финансовото им състояние.

Една от сериозните промени е за подобряване на точността при разпределението на топлата вода, на сградната инсталация и на енергията за отопление на жилищата. КЗК смята, че контролните уреди за измерване, монтирани в абонатната станция,

трябва да са

за сметка на

дружеството,

тъй като е задължение на търговеца да достави на клиента точното количество от договорената стока.

Според комисията топлинната енергия, доставена в абонатната станция, се фактурира по показанията на топломер, а дължимите суми се заплащат от индивидуалните клиенти в сградата.

КЗК смята още, че разпределението на енергията за подгряване на вода и отопление по показателите на уредите трябва да стане основен метод за изчисляване на сумите за абонатите, а сметките по формула да се прилагат единствено в случаи на доказана техническа невъзможност за инсталирането на контролните уреди.

В момента сумите за парно се определят чрез количеството студена вода, измерено по водомер, умножено по необходимата енергия за загряване на 1 куб. метър вода.

Това включва технологичните разходи по сградната инсталация и се определя по формула и методика към наредбата. Формулата се основава на изчисляване на средното количество енергия, необходимо за загряване на 1 куб. м вода в отоплителния и неотоплителния период. Влиза и пропорционалното разпределение между всички потребители на разликата между количеството вода, отчетено по общия водомер, и показателите на индивидуалните, както и количествата за потребителите без водомери.

Според промени в наредбата от 2015 г. на собствениците на имоти без водомери или ако с развалени или с нарушена пломбата, се начислява разликата между общия и индивидуалните, но не повече от 280 л на обитател за денонощие. КЗК смята, че това е по-справедлив начин и че в тази промяна е отразена тяхна препоръка от 2013 г.

Другата фундаментална промяна, която предлага КЗК, е да бъде отменено изискването

фиксираният

процент за

сградна

инсталация да

се предлага от

дружеството

за топлинно счетоводство.

КЗК не приема мотивите за сегашните текстове в наредбата. А те са, че единствено топлинният счетоводител разполага с данни от предходни години за начисляваната енергия за сградна инсталация, което предпазило потребителите от определяне на некоректен процент в ущърб на част от тях.

Припомня се, че още в становище от 2013 г. комисията е приела, че формулата за определяне на процента за сградна инсталация не е ясна за потребителите и не отчита в достатъчна степен индивидуалните характеристики на отделните сгради.

Антимонополният орган смята, че

етажната

собственост

трябва да има

последната

дума

как да се

определя

процентът

за сградна инсталация, включително и фиксиран, а топлинните счетоводители да имат спомагателна роля.

Другото предложение е да отпадне съгласуването на методиката за измерване на количеството енергия за сградна инсталация с топлофикационното предприятие. Мотивът е, че се създават условия за злоупотреба с господстващо положение от това предприятие спрямо потребителите.

Разпоредбата да бъде допълнена с изискване измерването да се извършва от правоспособно лице, което да удостоверява достоверността на измерването с протокол, преподписван и от представителя на етажната собственост.

Делян Добрев: Препоръките показват, че има нужда от нов Закон за енергетиката

Препоръките на КЗК още веднъж доказват, че има нужда от нов закон за енергетиката, каза за “24 часа” председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Според Делян Добрев парламентът трябва да приеме нов Закон за енергетиката, в който да се отразят препоръките.
Според Делян Добрев парламентът трябва да приеме нов Закон за енергетиката, в който да се отразят препоръките.

Преди 2,5 години в Министерството на енергетиката имаше работна група, която трябваше да подготви промени в частта за топлоенергетиката в закона. Ние можем да направим кръпки в закона, например, че наемателите могат да бъдат клиенти на топлофикация, но това няма да изпълни препоръките на КЗК.

На същото мнение - за необходимостта от нов закон, е и зам.-председателят на енергийната комисия Валентин Николов. Той каза, че последните промени са по негови предложения през 2010 г., когато е записан текст, че уредите за дялово разпределение могат да бъдат купувани на лизинг и наемани. Според Николов трябва нова философия в частта на топлоенергетиката.

“24 часа” потърси за мнение и Министерството на енергетиката, тъй като голяма част от предложенията на КЗК са за промени в наредбата за топлоснабдяване и в методиката към нея. От ведомството на Теменужка Петкова поискаха време, за да се запознаят подробно с тях и да могат да ги коментират.