Строят 11 нови тунела, осем от тях са на магистрала “Струма”

  • 0
authorАвтор: Девора Недялкова

Строят 11 нови тунела, осем от тях са на магистрала “Струма”

През 2018 г. ще е готов този при обхода на Габрово, правят го по нов метод като в Австрия

Строителството на 11 нови тунела ще стартира Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Осем от съоръженията се намират на магистрала “Струма”, като част от тях трябва да са готови през 2023 година.

Първият завършен тунел тази година ще е 540-метровото съоръжение, част от обходния път на Габрово. То се намира под Бакойския баир, ще има една тръба с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,5 м и тротоари по 0,75 м. Досега е работено по близо 500 м и остават още около 40 м до неговото пробиване.

По-голямата част от прокопаването му става чрез взривове, а този метод е нов и взаимстван от австрийски модел.

Обходният път на Габрово е един от най-сложните пътни проекти, посочват от АПИ. Той ще бъде завършен до края на годината. Освен тунела се изгражда и

уникален

640-метров мост,

преминаващ над долината на река Синкевица и кварталите “Чехлевци” и “Войново”. Съоръжението се изпълнява по метода “конзолно бетониране” - световна технология в изграждането на мостове с големи отвори.

Този метод не е нов за страната ни - по него са построени две съоръжения. Едното е на магисрала “Хемус” след тунел “Правешки ханове” в посока Варна, а другото е на пътя Кърджали-Маказа в близост до българо-гръцката граница след Кирково.

Обходът на Габрово ще осигури пътна връзка до бъдещия тунел под Шипка, като се избегне влизането в града. Той трябва да улесни транспортните потоци, осигурявайки най-краткия път между Северна и Южна България.

3,2 км ще е

дължината на

тунела под Шипка

В момента за него се разработва разширен идеен проект, казаха от АПИ.

Заради голямата дължина проектирането е разделено на два етапа. Освен подробно геодезическо заснемане в зоните на порталите, трябва да се изработи и геоложки доклад. Експертите ще изберат вида на системите, свързани с експлоатацията му - за вентилация, осветление, водоснабдяване и противопожарна защита, пътна сигнализация, видеоконтрол, телефонна система, електроснабдяване, централен диспечерски пункт.

На експертен съвет вече е приет първият етап от разработката на проекта. В него е изработването на инженерно-геоложки доклад, вариант за местоположението на порталите на тунела. Посочено е и къде ще има площадки, видът на осветителните тела и останалите системи.

520 млн. лева

е индикативната

стойност на

проекта,

която включва изграждането на тунела, пътната част към него със съответните съоръжения.

Той ще бъде изпълнен при наличие на свободен финансов ресурс в рамките на бюджета на програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” или със средства от държавния бюджет, казаха от АПИ.

През тази година стартира прединвестиционно проучване за пътя от Монтана до София с изграждане на тунел под Петрохан. Трябва

да се преброи

точно трафикът

по второкласния път след изграждането на тунела, да се изработят алтернативни трасета. Ще се направи проучване, което да определи нужното финансиране за строителството и колко ефективни ще са капиталовложенията. То ще бъде предоставено на Министерството на околната среда и водите за доклад по ОВОС.

През тази година предстои и ремонт на 43 км от пътя през прохода Петрохан, които са на територията на Софийска област. Рехабилитацията на участъка, финансирана от програма “Региони в растеж”, ще завърши през есента. С него ще приключи цялостният ремонт на отсечката през прохода. Частта на територията на Монтанска област беше ремонтирана през 2015 г.

От АПИ припомниха, че тече процедура за 250 млн. лв. за избор на изпълнител за тунел “Железница”, част от магистрала “Струма”. Офертите бяха отворени в края на ноември, а в търга участваха рекорден брой кандидати - 28. В момента комисията разглежда документите и след като избере победител, в случай че няма обжалване,

договорът със

строителя ще

бъде подписан

през втората

половина на

2018 година

След редица проблеми с предишните поръчки от агенцията обявиха нова за обекта. Тя е в три обособени позиции - за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега у нас, и за пътя преди и след съоръжението. Поръчката бе разделена, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на допустимост на разходите по програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Срокът за усвояване на парите е 2023 г. Заради големите мащаби експерти очакват целият строителен сектор да бъде включен.

В участъка от “Струма” в Кресненското дефиле ще има по-къси тунели, търгът ще бъде обявен през следващите месеци. Строителството трябва да започне в началото на 2019 г.

В платното в посока Кулата - София е предвидено изграждането на 5 тунела. Това са “Симитли” (211 м), “Тисата” (171 м), “Ракитна” (1136 м), “Стара Кресна” (1052 м) и “Света Неделя” (1303 м).

За тях освен основната тръба е предвидена и аварийна, а за свързването им ще има напречни връзки за пешеходци и автомобили.

Два по-малки тунела ще има и на обходния път на Кресна, който е част от платното в посока София - Кулата. Единят - “Кресна 1”, е с дължина около 360 м, а другият “Кресна 2” - е около 230 м.

Цялата индикативна стойност на участъка през Кресненското дефиле е 832,6 млн. лв. Средствата са осигурени от ЕС и републиканския бюджет чрез програмата за транспортна инфраструктура

От АПИ обясниха, че

строителството

на тунели

е скъпо

и се използва само за преминаване през терени със сложен релеф, градски плътнозастроени зони и други труднодостъпни места.

Освен за скъпото изграждане били необходими и средства за поддръжка. “Тунелите са с 24-часово осветление и всички системи, необходими за безопасността на движение като вентилация, пожароизвестяване, видеонаблюдение, денонощен диспечерски пункт, светофарни уредби и т. н., консумират ток и трябва да се поддържат в изрядно състояние”, обясняват пътните експерти.

Ремонтират спешно пет, били опасни

Пет тунела ще бъдат ремонтирани спешно тази година, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Състоянието им е лошо, а рискът за част от тях е оценен като “съществен”. Два от тях са на магистрала “Хемус” - “Топли дол” и “Правешки ханове”.

През миналата година със средства от бюджета завърши ремонтът на тръбите за Варна на други два тунела на магистралата - “Витиня” и “Ечемишка”. Обновена беше и тръбата за София на най-дългия тунел засега у нас - “Витиня”. Той е в експлоатация от 1984 г.

Частта му в посока Варна вече е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа инсталация, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление.

Тръбата за София е

с енергоефективно

LED осветление

Монтирани са 354 бр. осветителни тела. Съоръжението е с нова електроснабдителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. За повишаване безопасността на движение са монтирани светофарна уредба и променливи пътни знаци.

Тунел “Ечемишка” на “Хемус” е с обновена хидроизолация, отводнителна система, вентилационна и електрическа инсталация, осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване.

С пари от програма “Региони в растеж” предстои да бъдат ремонтирани и тунелите на пътя Ловеч-Плевен и по отсечката Кричим-Михалково. За тях в момента има търгове, с които да се изберат изпълнители на проектите.

Стартът на ремонтните дейности по първия се бави с няколко месеца заради жалби, които блокираха търга.

Там

скалите над тунела

са силно напукани

и когато вали, съоръжението се наводнява. Стените са в лошо състояние, на места липсват плочите на облицовката, а тухлите са разрушени. Недостатъчно добре работи и осветлението, което на места дори е ръждясало.

Тунелът на пътя Кричим - Михалково според доклад на пътната агенция от началото на тази година е сред потенциално опасните. Там стените също са напукани, има корозия и на места липсва осветлението.

420 дни е срокът за ремонт на тунел “Кривия” на пътя София - Кулата в района на Кресненското дефиле. Общата му дължина е 343 м, а парите за ремонта са осигурени от републиканския бюджет.

Според заданието сумата възлиза на над 2,9 млн. лв., а избраният изпълнител - “Геопът тунел “Кривия”, трябва да ремонтира основно съоръжението. Ще извърши геотехническо обследване, ще изготви технически проект и ще прави основен ремонт.

За подобряване на безопасността ще бъде подновена отводнителната система и хидроизолацията, ще бъдат пребоядисани стените, ще се поднови светофарната уредба, ще има ново осветление.

През 2016 г.

завърши основният

ремонт на

петте тунела

по пътя Ребърково-Своге и на трите по пътя Асеновград-Смолян. Изградена бе и главната пътна комуникация на Смолян, в която има тунел в квартал “Устово” с дължина 421 м. Съоръжението е с две платна и LED осветление.

Общо 34 са тунелите по републиканската пътна мрежа в България. От тях 10 са на автомагистралите. Останалите са по пътища от първи, втори и трети клас. 685 метра е дълъг “Траянови врата” на магистрала “Тракия”. Той бе ремонтиран на няколко пъти, като е сменено осветлението. В доклада на пътната агенция състоянието му беше определено със “съществен риск”.

На магистрала “Люлин” в два от тунелите липсваха болтове на носещи конструкции, евакуационно осветление, течове бяха разрушили части от панелите и покритието им, имаше напуквания и счупени места по стените.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Прокуратурата се заема с неработещия регистър на асансьорите

Прокуратурата се заема с неработещия регистър на асансьорите

Тече вътрешно разследване в агенцията по метрология Казусът с неработещия регистър на асансьорите и уеб приложение към него може да отиде в прокуратурата. Това съобщи пред “24 часа” и.д. шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов. “В момента тече вътрешна проверка в агенцията за поръчката за регистъра,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Националната електрическа компания продава на АЕЦ „Козлодуй“ ротор високо налягане

Националната електрическа компания продава на АЕЦ „Козлодуй“ ротор високо налягане

„Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД ротор високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М. Роторът е част от старото оборудване за АЕЦ „Белене“ и в момента се намира на площадката. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет,

Съдът в Кипър ще заседава по делото за фалита на застрахователя "Олимпик"

Съдът в Кипър ще заседава по делото за фалита на застрахователя "Олимпик"

Окръжният съд в Никозия ще заседава по делото за фалита на кипърския застраховател "Олимпик", предаде БНТ. Съдебният процес е от ключово значение за всички български потребители, чиито застраховки „Гражданска отговорност" изгоряха, след отнемането на лиценза на дружеството и бяха принудени да си купят нови.

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Две са основните причини за увеличението на цените - петролът и ръстът на заплатите Годишната инфлация през септември спрямо същия месец на предходната година е 3,6%. Много ли е това? От една страна, 3,6% годишна инфлация е най-висок темп от 5 г. насам – но трябва да си припомним, че по това време отчетохме и най-дългия период на дефлация в

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за