Строят 11 нови тунела, осем от тях са на магистрала “Струма”

  • 0
authorАвтор: Девора Недялкова

Строят 11 нови тунела, осем от тях са на магистрала “Струма”

През 2018 г. ще е готов този при обхода на Габрово, правят го по нов метод като в Австрия

Строителството на 11 нови тунела ще стартира Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Осем от съоръженията се намират на магистрала “Струма”, като част от тях трябва да са готови през 2023 година.

Първият завършен тунел тази година ще е 540-метровото съоръжение, част от обходния път на Габрово. То се намира под Бакойския баир, ще има една тръба с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,5 м и тротоари по 0,75 м. Досега е работено по близо 500 м и остават още около 40 м до неговото пробиване.

По-голямата част от прокопаването му става чрез взривове, а този метод е нов и взаимстван от австрийски модел.

Обходният път на Габрово е един от най-сложните пътни проекти, посочват от АПИ. Той ще бъде завършен до края на годината. Освен тунела се изгражда и

уникален

640-метров мост,

преминаващ над долината на река Синкевица и кварталите “Чехлевци” и “Войново”. Съоръжението се изпълнява по метода “конзолно бетониране” - световна технология в изграждането на мостове с големи отвори.

Този метод не е нов за страната ни - по него са построени две съоръжения. Едното е на магисрала “Хемус” след тунел “Правешки ханове” в посока Варна, а другото е на пътя Кърджали-Маказа в близост до българо-гръцката граница след Кирково.

Обходът на Габрово ще осигури пътна връзка до бъдещия тунел под Шипка, като се избегне влизането в града. Той трябва да улесни транспортните потоци, осигурявайки най-краткия път между Северна и Южна България.

3,2 км ще е

дължината на

тунела под Шипка

В момента за него се разработва разширен идеен проект, казаха от АПИ.

Заради голямата дължина проектирането е разделено на два етапа. Освен подробно геодезическо заснемане в зоните на порталите, трябва да се изработи и геоложки доклад. Експертите ще изберат вида на системите, свързани с експлоатацията му - за вентилация, осветление, водоснабдяване и противопожарна защита, пътна сигнализация, видеоконтрол, телефонна система, електроснабдяване, централен диспечерски пункт.

На експертен съвет вече е приет първият етап от разработката на проекта. В него е изработването на инженерно-геоложки доклад, вариант за местоположението на порталите на тунела. Посочено е и къде ще има площадки, видът на осветителните тела и останалите системи.

520 млн. лева

е индикативната

стойност на

проекта,

която включва изграждането на тунела, пътната част към него със съответните съоръжения.

Той ще бъде изпълнен при наличие на свободен финансов ресурс в рамките на бюджета на програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” или със средства от държавния бюджет, казаха от АПИ.

През тази година стартира прединвестиционно проучване за пътя от Монтана до София с изграждане на тунел под Петрохан. Трябва

да се преброи

точно трафикът

по второкласния път след изграждането на тунела, да се изработят алтернативни трасета. Ще се направи проучване, което да определи нужното финансиране за строителството и колко ефективни ще са капиталовложенията. То ще бъде предоставено на Министерството на околната среда и водите за доклад по ОВОС.

През тази година предстои и ремонт на 43 км от пътя през прохода Петрохан, които са на територията на Софийска област. Рехабилитацията на участъка, финансирана от програма “Региони в растеж”, ще завърши през есента. С него ще приключи цялостният ремонт на отсечката през прохода. Частта на територията на Монтанска област беше ремонтирана през 2015 г.

От АПИ припомниха, че тече процедура за 250 млн. лв. за избор на изпълнител за тунел “Железница”, част от магистрала “Струма”. Офертите бяха отворени в края на ноември, а в търга участваха рекорден брой кандидати - 28. В момента комисията разглежда документите и след като избере победител, в случай че няма обжалване,

договорът със

строителя ще

бъде подписан

през втората

половина на

2018 година

След редица проблеми с предишните поръчки от агенцията обявиха нова за обекта. Тя е в три обособени позиции - за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега у нас, и за пътя преди и след съоръжението. Поръчката бе разделена, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на допустимост на разходите по програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Срокът за усвояване на парите е 2023 г. Заради големите мащаби експерти очакват целият строителен сектор да бъде включен.

В участъка от “Струма” в Кресненското дефиле ще има по-къси тунели, търгът ще бъде обявен през следващите месеци. Строителството трябва да започне в началото на 2019 г.

В платното в посока Кулата - София е предвидено изграждането на 5 тунела. Това са “Симитли” (211 м), “Тисата” (171 м), “Ракитна” (1136 м), “Стара Кресна” (1052 м) и “Света Неделя” (1303 м).

За тях освен основната тръба е предвидена и аварийна, а за свързването им ще има напречни връзки за пешеходци и автомобили.

Два по-малки тунела ще има и на обходния път на Кресна, който е част от платното в посока София - Кулата. Единят - “Кресна 1”, е с дължина около 360 м, а другият “Кресна 2” - е около 230 м.

Цялата индикативна стойност на участъка през Кресненското дефиле е 832,6 млн. лв. Средствата са осигурени от ЕС и републиканския бюджет чрез програмата за транспортна инфраструктура

От АПИ обясниха, че

строителството

на тунели

е скъпо

и се използва само за преминаване през терени със сложен релеф, градски плътнозастроени зони и други труднодостъпни места.

Освен за скъпото изграждане били необходими и средства за поддръжка. “Тунелите са с 24-часово осветление и всички системи, необходими за безопасността на движение като вентилация, пожароизвестяване, видеонаблюдение, денонощен диспечерски пункт, светофарни уредби и т. н., консумират ток и трябва да се поддържат в изрядно състояние”, обясняват пътните експерти.

Ремонтират спешно пет, били опасни

Пет тунела ще бъдат ремонтирани спешно тази година, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Състоянието им е лошо, а рискът за част от тях е оценен като “съществен”. Два от тях са на магистрала “Хемус” - “Топли дол” и “Правешки ханове”.

През миналата година със средства от бюджета завърши ремонтът на тръбите за Варна на други два тунела на магистралата - “Витиня” и “Ечемишка”. Обновена беше и тръбата за София на най-дългия тунел засега у нас - “Витиня”. Той е в експлоатация от 1984 г.

Частта му в посока Варна вече е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа инсталация, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление.

Тръбата за София е

с енергоефективно

LED осветление

Монтирани са 354 бр. осветителни тела. Съоръжението е с нова електроснабдителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. За повишаване безопасността на движение са монтирани светофарна уредба и променливи пътни знаци.

Тунел “Ечемишка” на “Хемус” е с обновена хидроизолация, отводнителна система, вентилационна и електрическа инсталация, осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване.

С пари от програма “Региони в растеж” предстои да бъдат ремонтирани и тунелите на пътя Ловеч-Плевен и по отсечката Кричим-Михалково. За тях в момента има търгове, с които да се изберат изпълнители на проектите.

Стартът на ремонтните дейности по първия се бави с няколко месеца заради жалби, които блокираха търга.

Там

скалите над тунела

са силно напукани

и когато вали, съоръжението се наводнява. Стените са в лошо състояние, на места липсват плочите на облицовката, а тухлите са разрушени. Недостатъчно добре работи и осветлението, което на места дори е ръждясало.

Тунелът на пътя Кричим - Михалково според доклад на пътната агенция от началото на тази година е сред потенциално опасните. Там стените също са напукани, има корозия и на места липсва осветлението.

420 дни е срокът за ремонт на тунел “Кривия” на пътя София - Кулата в района на Кресненското дефиле. Общата му дължина е 343 м, а парите за ремонта са осигурени от републиканския бюджет.

Според заданието сумата възлиза на над 2,9 млн. лв., а избраният изпълнител - “Геопът тунел “Кривия”, трябва да ремонтира основно съоръжението. Ще извърши геотехническо обследване, ще изготви технически проект и ще прави основен ремонт.

За подобряване на безопасността ще бъде подновена отводнителната система и хидроизолацията, ще бъдат пребоядисани стените, ще се поднови светофарната уредба, ще има ново осветление.

През 2016 г.

завърши основният

ремонт на

петте тунела

по пътя Ребърково-Своге и на трите по пътя Асеновград-Смолян. Изградена бе и главната пътна комуникация на Смолян, в която има тунел в квартал “Устово” с дължина 421 м. Съоръжението е с две платна и LED осветление.

Общо 34 са тунелите по републиканската пътна мрежа в България. От тях 10 са на автомагистралите. Останалите са по пътища от първи, втори и трети клас. 685 метра е дълъг “Траянови врата” на магистрала “Тракия”. Той бе ремонтиран на няколко пъти, като е сменено осветлението. В доклада на пътната агенция състоянието му беше определено със “съществен риск”.

На магистрала “Люлин” в два от тунелите липсваха болтове на носещи конструкции, евакуационно осветление, течове бяха разрушили части от панелите и покритието им, имаше напуквания и счупени места по стените.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Имитиращите продукти - на отделни щандове и само пакетирани Забрана върху насипната продажба на сирене с палмово масло предлага министерството на земеделието. Промяната е разписана в наредбата за изискванията към млечните продукти, обявена за обществено обсъждане преди дни. Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се смесва с внесено от Иран, Тунис и Турция. След това се продава на международните пазари като български продукт. Негативният ефект е понижаване на цената му. Това заяви в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който пристигна спешно в региона заради протестите

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

“Виваком” пуска с намалени цени различни модели смартфони в магазините си до 21 май. По време на инициативата, наречена “Оранжев уикенд”, телефоните ще се продават в пакет с план SMART L+. Сред намалените апарати са модели на “Моторола”, “Нокиа”, “Самсунг”, HTC и други. Смартфоните се предлагат на цени от 0,98 до 29,98 лв.

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

Китайските концесионери първо ще удължат пистата, правят и жп връзка Пловдивското летище скоро ще се превърне в транспортен хъб с пътнически и карго терминали. Това увери китайският концесионер HNA GROUP, който взема аеропорта за 35 г. Представители на компанията направиха първата си визита в Пловдив и проведоха срещи с областния управител

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Най-коментирани

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Над 50 фирми, клъстери и образователни институции са се регистрирали за участие в първия по рода си българо-китайски форум "Международни клъстерни политики“ (BCF 2018), който ще се проведе във Варна. Форумът е под егидата на Областния управител на Варна Стоян Пасев. Сред официалните гости са проф. Ли, директор на Институт "Конфуций" в Бон,

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

New Bloom Winery представи модерното лице на българското вино пред световни топексперти

New Bloom Winery представи модерното лице на българското вино пред световни топексперти

Специалистите дадоха висока оценка на най-новите Face-to-Face, New Bloom и опитаха първи естественото пенливо вино на избата, направено по класическия бутилков метод Българското винопроизводство се развива в унисон със съвременните световни тенденции. Това беше общото заключение на световните винени експерти, посетили страната ни през месец май.

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

ЕК въвежда нови изисквания за приемането на България в еврозоната

ЕК въвежда нови изисквания за приемането на България в еврозоната

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис днес призна, че за приемането на България в еврозоната се поставят нови, допълнителни изисквания. Той направи този коментар на пресконференция в отговор на въпрос, цитиран от БТА. Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти, че трябва да бъде разработена такъв тип процедура, свързана с избора на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене", която да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии. В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският

Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Поне до края на годината е срокът за производители да спасят популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене. Те ще останат без национална закрила и трябва незабавно да бъдат защитени с европейска. Това следва от приети днес на първо четене промени в Закона за за марките и географските означения.

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Първите три са готови, целта е да доставят за армията Кортеж от няколко тежки джипа, полицейски мерцедес пилотка, бронирани лимузини в средата на кортежа и огромен шевролет с някакво съоръжение на покрива в края на кортежа. Колите се придвижват бавно по прашните улици на арабски град, а надписите на арабски и английски обясняват,

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се от 1 юли 2018 г. нов размер на социалната пенсия за старост - 125,58 лв. месечно. Това е заложено в проект на постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане на страницата на МТСП. В доклада на социалния министър Бисер Петков се посочва,

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Чешкият милиардер Петр Келнер купува “Нова броудкастинг груп” чрез инвестиционната си компания PPF Group. За сделката бе съобщено през февруари и за нея е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Сделката оценява 100% от бизнеса на медията на 185 милиона евро. Ако регулаторът разреши,