Строят 11 нови тунела, осем от тях са на магистрала “Струма”

  • 0
authorАвтор: Девора Недялкова

Строят 11 нови тунела, осем от тях са на магистрала “Струма”

През 2018 г. ще е готов този при обхода на Габрово, правят го по нов метод като в Австрия

Строителството на 11 нови тунела ще стартира Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Осем от съоръженията се намират на магистрала “Струма”, като част от тях трябва да са готови през 2023 година.

Първият завършен тунел тази година ще е 540-метровото съоръжение, част от обходния път на Габрово. То се намира под Бакойския баир, ще има една тръба с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,5 м и тротоари по 0,75 м. Досега е работено по близо 500 м и остават още около 40 м до неговото пробиване.

По-голямата част от прокопаването му става чрез взривове, а този метод е нов и взаимстван от австрийски модел.

Обходният път на Габрово е един от най-сложните пътни проекти, посочват от АПИ. Той ще бъде завършен до края на годината. Освен тунела се изгражда и

уникален

640-метров мост,

преминаващ над долината на река Синкевица и кварталите “Чехлевци” и “Войново”. Съоръжението се изпълнява по метода “конзолно бетониране” - световна технология в изграждането на мостове с големи отвори.

Този метод не е нов за страната ни - по него са построени две съоръжения. Едното е на магисрала “Хемус” след тунел “Правешки ханове” в посока Варна, а другото е на пътя Кърджали-Маказа в близост до българо-гръцката граница след Кирково.

Обходът на Габрово ще осигури пътна връзка до бъдещия тунел под Шипка, като се избегне влизането в града. Той трябва да улесни транспортните потоци, осигурявайки най-краткия път между Северна и Южна България.

3,2 км ще е

дължината на

тунела под Шипка

В момента за него се разработва разширен идеен проект, казаха от АПИ.

Заради голямата дължина проектирането е разделено на два етапа. Освен подробно геодезическо заснемане в зоните на порталите, трябва да се изработи и геоложки доклад. Експертите ще изберат вида на системите, свързани с експлоатацията му - за вентилация, осветление, водоснабдяване и противопожарна защита, пътна сигнализация, видеоконтрол, телефонна система, електроснабдяване, централен диспечерски пункт.

На експертен съвет вече е приет първият етап от разработката на проекта. В него е изработването на инженерно-геоложки доклад, вариант за местоположението на порталите на тунела. Посочено е и къде ще има площадки, видът на осветителните тела и останалите системи.

520 млн. лева

е индикативната

стойност на

проекта,

която включва изграждането на тунела, пътната част към него със съответните съоръжения.

Той ще бъде изпълнен при наличие на свободен финансов ресурс в рамките на бюджета на програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” или със средства от държавния бюджет, казаха от АПИ.

През тази година стартира прединвестиционно проучване за пътя от Монтана до София с изграждане на тунел под Петрохан. Трябва

да се преброи

точно трафикът

по второкласния път след изграждането на тунела, да се изработят алтернативни трасета. Ще се направи проучване, което да определи нужното финансиране за строителството и колко ефективни ще са капиталовложенията. То ще бъде предоставено на Министерството на околната среда и водите за доклад по ОВОС.

През тази година предстои и ремонт на 43 км от пътя през прохода Петрохан, които са на територията на Софийска област. Рехабилитацията на участъка, финансирана от програма “Региони в растеж”, ще завърши през есента. С него ще приключи цялостният ремонт на отсечката през прохода. Частта на територията на Монтанска област беше ремонтирана през 2015 г.

От АПИ припомниха, че тече процедура за 250 млн. лв. за избор на изпълнител за тунел “Железница”, част от магистрала “Струма”. Офертите бяха отворени в края на ноември, а в търга участваха рекорден брой кандидати - 28. В момента комисията разглежда документите и след като избере победител, в случай че няма обжалване,

договорът със

строителя ще

бъде подписан

през втората

половина на

2018 година

След редица проблеми с предишните поръчки от агенцията обявиха нова за обекта. Тя е в три обособени позиции - за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега у нас, и за пътя преди и след съоръжението. Поръчката бе разделена, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на допустимост на разходите по програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Срокът за усвояване на парите е 2023 г. Заради големите мащаби експерти очакват целият строителен сектор да бъде включен.

В участъка от “Струма” в Кресненското дефиле ще има по-къси тунели, търгът ще бъде обявен през следващите месеци. Строителството трябва да започне в началото на 2019 г.

В платното в посока Кулата - София е предвидено изграждането на 5 тунела. Това са “Симитли” (211 м), “Тисата” (171 м), “Ракитна” (1136 м), “Стара Кресна” (1052 м) и “Света Неделя” (1303 м).

За тях освен основната тръба е предвидена и аварийна, а за свързването им ще има напречни връзки за пешеходци и автомобили.

Два по-малки тунела ще има и на обходния път на Кресна, който е част от платното в посока София - Кулата. Единят - “Кресна 1”, е с дължина около 360 м, а другият “Кресна 2” - е около 230 м.

Цялата индикативна стойност на участъка през Кресненското дефиле е 832,6 млн. лв. Средствата са осигурени от ЕС и републиканския бюджет чрез програмата за транспортна инфраструктура

От АПИ обясниха, че

строителството

на тунели

е скъпо

и се използва само за преминаване през терени със сложен релеф, градски плътнозастроени зони и други труднодостъпни места.

Освен за скъпото изграждане били необходими и средства за поддръжка. “Тунелите са с 24-часово осветление и всички системи, необходими за безопасността на движение като вентилация, пожароизвестяване, видеонаблюдение, денонощен диспечерски пункт, светофарни уредби и т. н., консумират ток и трябва да се поддържат в изрядно състояние”, обясняват пътните експерти.

Ремонтират спешно пет, били опасни

Пет тунела ще бъдат ремонтирани спешно тази година, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Състоянието им е лошо, а рискът за част от тях е оценен като “съществен”. Два от тях са на магистрала “Хемус” - “Топли дол” и “Правешки ханове”.

През миналата година със средства от бюджета завърши ремонтът на тръбите за Варна на други два тунела на магистралата - “Витиня” и “Ечемишка”. Обновена беше и тръбата за София на най-дългия тунел засега у нас - “Витиня”. Той е в експлоатация от 1984 г.

Частта му в посока Варна вече е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа инсталация, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление.

Тръбата за София е

с енергоефективно

LED осветление

Монтирани са 354 бр. осветителни тела. Съоръжението е с нова електроснабдителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. За повишаване безопасността на движение са монтирани светофарна уредба и променливи пътни знаци.

Тунел “Ечемишка” на “Хемус” е с обновена хидроизолация, отводнителна система, вентилационна и електрическа инсталация, осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване.

С пари от програма “Региони в растеж” предстои да бъдат ремонтирани и тунелите на пътя Ловеч-Плевен и по отсечката Кричим-Михалково. За тях в момента има търгове, с които да се изберат изпълнители на проектите.

Стартът на ремонтните дейности по първия се бави с няколко месеца заради жалби, които блокираха търга.

Там

скалите над тунела

са силно напукани

и когато вали, съоръжението се наводнява. Стените са в лошо състояние, на места липсват плочите на облицовката, а тухлите са разрушени. Недостатъчно добре работи и осветлението, което на места дори е ръждясало.

Тунелът на пътя Кричим - Михалково според доклад на пътната агенция от началото на тази година е сред потенциално опасните. Там стените също са напукани, има корозия и на места липсва осветлението.

420 дни е срокът за ремонт на тунел “Кривия” на пътя София - Кулата в района на Кресненското дефиле. Общата му дължина е 343 м, а парите за ремонта са осигурени от републиканския бюджет.

Според заданието сумата възлиза на над 2,9 млн. лв., а избраният изпълнител - “Геопът тунел “Кривия”, трябва да ремонтира основно съоръжението. Ще извърши геотехническо обследване, ще изготви технически проект и ще прави основен ремонт.

За подобряване на безопасността ще бъде подновена отводнителната система и хидроизолацията, ще бъдат пребоядисани стените, ще се поднови светофарната уредба, ще има ново осветление.

През 2016 г.

завърши основният

ремонт на

петте тунела

по пътя Ребърково-Своге и на трите по пътя Асеновград-Смолян. Изградена бе и главната пътна комуникация на Смолян, в която има тунел в квартал “Устово” с дължина 421 м. Съоръжението е с две платна и LED осветление.

Общо 34 са тунелите по републиканската пътна мрежа в България. От тях 10 са на автомагистралите. Останалите са по пътища от първи, втори и трети клас. 685 метра е дълъг “Траянови врата” на магистрала “Тракия”. Той бе ремонтиран на няколко пъти, като е сменено осветлението. В доклада на пътната агенция състоянието му беше определено със “съществен риск”.

На магистрала “Люлин” в два от тунелите липсваха болтове на носещи конструкции, евакуационно осветление, течове бяха разрушили части от панелите и покритието им, имаше напуквания и счупени места по стените.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер Нова тв става

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс. "Те имат огромен принос за нашата страна,

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

"Инерком груп" купиха българските активи на ЧЕЗ. Това потвърди за "24 часа" говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова.  Окончателното решение беше взето от борда на днешното им заседание преди минути. Пазарджишката компания "Инерком груп" със собственик Гинка Върбанова беше спряган за фаворит по сделката.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

Купувач е Гинка Върбакова, която има соларни паркове “Инерком България” купи бизнеса на ЧЕЗ в България, съобщи за “24 часа” говорителката на компанията в Прага Алис Хоракова. Окончателното решение е взето на заседание на наздорния съвет в четвъртък. “Инерком България”, със собственик Гинка Върбакова,

Най-коментирани

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

269 дни - т.е. близо 9 месеца, е средната продължителност на чакането на българска фирма да получи възможност за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Това показват данни от анкета, която е направило наскоро икономическото министерство. Тя бе представена на съвместно заседание на парламентарната икономическа комисия с подкомисията за

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след като валидира пощенска марка на тема "София - Европейска столица на спорта",

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Това е достойната постъпка при съмнение за въздействие, обясни енергийният министър и потвърди, че познава от 20 години Гинка Върбакова от Пазарджик, която е новият собственик на най-голямото енергоразпределително дружество у нас с 3 милиона клиенти и оборот от 1,8 милиарда лева   Теменужка Петкова отиде изненадващо в парламента в петък,

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българският доставчик на храна BGmenu е продаден на една от големите компании в Европа, извършваща същата услуга - Takeaway.com. Сделката включва и румънския бизнес “Оливиера” и е на стойност 10,5 млн. евро. Освен това Takeaway.com ще инвестира значителна сума в българския пазар, за да развие бизнеса си у нас.

Забраните за строителство са талибанщина

Забраните за строителство са талибанщина

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков не се бои да нарече „талибански“ исканията за спиране на всякакво строителство в столичния „Младост“. „Една забрана не води до нищо хубаво. Води до повече глупости, защото се стига до всякакви чудатости“, казва той. Истината изисква да се отбележи, че и сега има закони,

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Предстои сделката да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ, a. с. в България. Това съобщиха от "Инерком" официално в писмо до медиите. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г.

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Какво налага да се направи ново райониране на страната и какви ще са ползите за населението. Тези въпроси ще бъдат поставени на дискусия, която "24 часа" организира в понеделник в София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще обясни как държавата ще постигне целта си да създаде силни и жизнени райони,

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“, които се провеждат в Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти - общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф.

Теменужка Петкова подаде оставка

Теменужка Петкова подаде оставка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова току-що обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Причината - съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си. Очаквайте

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Министерският съвет трябва да се занимае с тази тема, няма кой друг, а може би и прокуратурата трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров пред журналисти в парламента в коментар на информация за продажбата на електроразпределителното дружество.

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КВЕР и други институции.Това отговори на притесненията на БСП председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Той самият по-рано тази сутрин изрази притеснения пред медиите, но, по думите му от трибуната на НС, темата не трябва да се драматизира, предава БТА.