Строят 11 нови тунела, осем от тях са на магистрала “Струма”

  • 0
authorАвтор: Девора Недялкова

Строят 11 нови тунела, осем от тях са на магистрала “Струма”

През 2018 г. ще е готов този при обхода на Габрово, правят го по нов метод като в Австрия

Строителството на 11 нови тунела ще стартира Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Осем от съоръженията се намират на магистрала “Струма”, като част от тях трябва да са готови през 2023 година.

Първият завършен тунел тази година ще е 540-метровото съоръжение, част от обходния път на Габрово. То се намира под Бакойския баир, ще има една тръба с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,5 м и тротоари по 0,75 м. Досега е работено по близо 500 м и остават още около 40 м до неговото пробиване.

По-голямата част от прокопаването му става чрез взривове, а този метод е нов и взаимстван от австрийски модел.

Обходният път на Габрово е един от най-сложните пътни проекти, посочват от АПИ. Той ще бъде завършен до края на годината. Освен тунела се изгражда и

уникален

640-метров мост,

преминаващ над долината на река Синкевица и кварталите “Чехлевци” и “Войново”. Съоръжението се изпълнява по метода “конзолно бетониране” - световна технология в изграждането на мостове с големи отвори.

Този метод не е нов за страната ни - по него са построени две съоръжения. Едното е на магисрала “Хемус” след тунел “Правешки ханове” в посока Варна, а другото е на пътя Кърджали-Маказа в близост до българо-гръцката граница след Кирково.

Обходът на Габрово ще осигури пътна връзка до бъдещия тунел под Шипка, като се избегне влизането в града. Той трябва да улесни транспортните потоци, осигурявайки най-краткия път между Северна и Южна България.

3,2 км ще е

дължината на

тунела под Шипка

В момента за него се разработва разширен идеен проект, казаха от АПИ.

Заради голямата дължина проектирането е разделено на два етапа. Освен подробно геодезическо заснемане в зоните на порталите, трябва да се изработи и геоложки доклад. Експертите ще изберат вида на системите, свързани с експлоатацията му - за вентилация, осветление, водоснабдяване и противопожарна защита, пътна сигнализация, видеоконтрол, телефонна система, електроснабдяване, централен диспечерски пункт.

На експертен съвет вече е приет първият етап от разработката на проекта. В него е изработването на инженерно-геоложки доклад, вариант за местоположението на порталите на тунела. Посочено е и къде ще има площадки, видът на осветителните тела и останалите системи.

520 млн. лева

е индикативната

стойност на

проекта,

която включва изграждането на тунела, пътната част към него със съответните съоръжения.

Той ще бъде изпълнен при наличие на свободен финансов ресурс в рамките на бюджета на програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” или със средства от държавния бюджет, казаха от АПИ.

През тази година стартира прединвестиционно проучване за пътя от Монтана до София с изграждане на тунел под Петрохан. Трябва

да се преброи

точно трафикът

по второкласния път след изграждането на тунела, да се изработят алтернативни трасета. Ще се направи проучване, което да определи нужното финансиране за строителството и колко ефективни ще са капиталовложенията. То ще бъде предоставено на Министерството на околната среда и водите за доклад по ОВОС.

През тази година предстои и ремонт на 43 км от пътя през прохода Петрохан, които са на територията на Софийска област. Рехабилитацията на участъка, финансирана от програма “Региони в растеж”, ще завърши през есента. С него ще приключи цялостният ремонт на отсечката през прохода. Частта на територията на Монтанска област беше ремонтирана през 2015 г.

От АПИ припомниха, че тече процедура за 250 млн. лв. за избор на изпълнител за тунел “Железница”, част от магистрала “Струма”. Офертите бяха отворени в края на ноември, а в търга участваха рекорден брой кандидати - 28. В момента комисията разглежда документите и след като избере победител, в случай че няма обжалване,

договорът със

строителя ще

бъде подписан

през втората

половина на

2018 година

След редица проблеми с предишните поръчки от агенцията обявиха нова за обекта. Тя е в три обособени позиции - за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега у нас, и за пътя преди и след съоръжението. Поръчката бе разделена, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на допустимост на разходите по програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Срокът за усвояване на парите е 2023 г. Заради големите мащаби експерти очакват целият строителен сектор да бъде включен.

В участъка от “Струма” в Кресненското дефиле ще има по-къси тунели, търгът ще бъде обявен през следващите месеци. Строителството трябва да започне в началото на 2019 г.

В платното в посока Кулата - София е предвидено изграждането на 5 тунела. Това са “Симитли” (211 м), “Тисата” (171 м), “Ракитна” (1136 м), “Стара Кресна” (1052 м) и “Света Неделя” (1303 м).

За тях освен основната тръба е предвидена и аварийна, а за свързването им ще има напречни връзки за пешеходци и автомобили.

Два по-малки тунела ще има и на обходния път на Кресна, който е част от платното в посока София - Кулата. Единят - “Кресна 1”, е с дължина около 360 м, а другият “Кресна 2” - е около 230 м.

Цялата индикативна стойност на участъка през Кресненското дефиле е 832,6 млн. лв. Средствата са осигурени от ЕС и републиканския бюджет чрез програмата за транспортна инфраструктура

От АПИ обясниха, че

строителството

на тунели

е скъпо

и се използва само за преминаване през терени със сложен релеф, градски плътнозастроени зони и други труднодостъпни места.

Освен за скъпото изграждане били необходими и средства за поддръжка. “Тунелите са с 24-часово осветление и всички системи, необходими за безопасността на движение като вентилация, пожароизвестяване, видеонаблюдение, денонощен диспечерски пункт, светофарни уредби и т. н., консумират ток и трябва да се поддържат в изрядно състояние”, обясняват пътните експерти.

Ремонтират спешно пет, били опасни

Пет тунела ще бъдат ремонтирани спешно тази година, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Състоянието им е лошо, а рискът за част от тях е оценен като “съществен”. Два от тях са на магистрала “Хемус” - “Топли дол” и “Правешки ханове”.

През миналата година със средства от бюджета завърши ремонтът на тръбите за Варна на други два тунела на магистралата - “Витиня” и “Ечемишка”. Обновена беше и тръбата за София на най-дългия тунел засега у нас - “Витиня”. Той е в експлоатация от 1984 г.

Частта му в посока Варна вече е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа инсталация, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление.

Тръбата за София е

с енергоефективно

LED осветление

Монтирани са 354 бр. осветителни тела. Съоръжението е с нова електроснабдителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. За повишаване безопасността на движение са монтирани светофарна уредба и променливи пътни знаци.

Тунел “Ечемишка” на “Хемус” е с обновена хидроизолация, отводнителна система, вентилационна и електрическа инсталация, осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване.

С пари от програма “Региони в растеж” предстои да бъдат ремонтирани и тунелите на пътя Ловеч-Плевен и по отсечката Кричим-Михалково. За тях в момента има търгове, с които да се изберат изпълнители на проектите.

Стартът на ремонтните дейности по първия се бави с няколко месеца заради жалби, които блокираха търга.

Там

скалите над тунела

са силно напукани

и когато вали, съоръжението се наводнява. Стените са в лошо състояние, на места липсват плочите на облицовката, а тухлите са разрушени. Недостатъчно добре работи и осветлението, което на места дори е ръждясало.

Тунелът на пътя Кричим - Михалково според доклад на пътната агенция от началото на тази година е сред потенциално опасните. Там стените също са напукани, има корозия и на места липсва осветлението.

420 дни е срокът за ремонт на тунел “Кривия” на пътя София - Кулата в района на Кресненското дефиле. Общата му дължина е 343 м, а парите за ремонта са осигурени от републиканския бюджет.

Според заданието сумата възлиза на над 2,9 млн. лв., а избраният изпълнител - “Геопът тунел “Кривия”, трябва да ремонтира основно съоръжението. Ще извърши геотехническо обследване, ще изготви технически проект и ще прави основен ремонт.

За подобряване на безопасността ще бъде подновена отводнителната система и хидроизолацията, ще бъдат пребоядисани стените, ще се поднови светофарната уредба, ще има ново осветление.

През 2016 г.

завърши основният

ремонт на

петте тунела

по пътя Ребърково-Своге и на трите по пътя Асеновград-Смолян. Изградена бе и главната пътна комуникация на Смолян, в която има тунел в квартал “Устово” с дължина 421 м. Съоръжението е с две платна и LED осветление.

Общо 34 са тунелите по републиканската пътна мрежа в България. От тях 10 са на автомагистралите. Останалите са по пътища от първи, втори и трети клас. 685 метра е дълъг “Траянови врата” на магистрала “Тракия”. Той бе ремонтиран на няколко пъти, като е сменено осветлението. В доклада на пътната агенция състоянието му беше определено със “съществен риск”.

На магистрала “Люлин” в два от тунелите липсваха болтове на носещи конструкции, евакуационно осветление, течове бяха разрушили части от панелите и покритието им, имаше напуквания и счупени места по стените.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

В ГВА е внесен за одобрение генерален план за превръщане на летателна площадка в аеропорт Собствениците на летателната площадка при радомирското село Кондофрей имат намерение да я разширят до частно летище. За това инвестиционно намерение съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Изявлението му бе по повод реакцията на лидера на БСП

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи  у нас

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи у нас

“Самсунг Си енд Ти корпорейшън” е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката “Портанеро инвест” и люксембургското подразделение на геманската “КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг”. Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012

74% от шведските  фирми у нас планират  разширение на бизнеса

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Нов автомобилен тунел на стойност 4,6 милиарда долара бе открит днес в центъра на Хонконг, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според съобщение на местните власти осъществяването на инфраструктурния проект е отнело десет години. Тунелът с дължина 3,7 км преминава по северния бряг на остров Хонконг, а отчасти и по дъното на морето.

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП, съобщава БТА. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Данъчни под прикритие дават къща под наем  за биткойни, хващат укриване на доходи

Данъчни под прикритие дават къща под наем за биткойни, хващат укриване на доходи

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци  Над 20 борси у нас само за виртуалните валути И при сделките с тях вече имало лица бушони 100-тина нашенци играят на световни платформи Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг “Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия

Най-коментирани

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев ще открият Българо-македонски бизнес форум утре, 17 януари, в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Представители на над 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Над 100 български и македонски компании участваха в бизнес форум в Скопие Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план,

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

“Спящите акции” втора серия

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че МРРБ е отворено за диалог, чрез който да се намерят начини за подкрепа на социални групи, които нямат възможност да платят цена на питейната вода. По темата вече са водени разговори със социалното министерство, допълни тя.

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

За довеждащия транспорт до метрото няма да се плаща допълнителен билет, казва в интервю зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт на София Още акценти от интервюто:  Със 133 млн. лв. купуваме още автобуси, 15 електробуса, 13 трамвая и 10 метровлака Предлагаме 1,7 млрд. лв. бюджет. Ще инвестираме в столицата 632 млн. лв.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Шу Джун: До 2020 г. Шанхай трябва да стане един от глобалните финансови центрове

Шу Джун: До 2020 г. Шанхай трябва да стане един от глобалните финансови центрове

Програмата за превръщането на Шанхай в глобален финансов център (2018-2020) изисква задълбочаване на реформите и отварянето на финансовия пазар на града, засилване на иновациите в сферата, и всичко това е свързано както с националната стратегия за развитие, така и необходимостта от абсорбиране на най-добрите практики и опит от развитите държави,

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

За довеждащия транспорт до метрото няма да се плаща допълнителен билет, казва в интервю зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт на София Още акценти от интервюто:  Със 133 млн. лв. купуваме още автобуси, 15 електробуса, 13 трамвая и 10 метровлака Предлагаме 1,7 млрд. лв. бюджет. Ще инвестираме в столицата 632 млн. лв.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР, най-вероятно ще оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), потвърдиха пред "24 часа" източници от правителството. Предишният председател на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка заради гафовете с електронните винетки.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45