България и Китай обсъждат възможността за създаването на директна авиолиния между столиците София и Пекин.

Това съобщи на брифинга след неформалната среща на министрите от ЕС и Балканите Николина Ангелкова, цитирана от телевизия Европа.

Разговорите за това са започнали още миналата година в Будапеща на срещата 16+1, на която министър-председателят Бойко Борисов е обсъдил темата с китайския си колега Ли Къцян.

„В момента водим разговори, разбира се предстоят още много разговори, за да може една такава линия да бъде реализирана, но аз се надявам и като домакини на форума 16+1 през втората половина на тази година дотогава да имаме конкретика, която можем да съобщим, но работим изключително интензивно в тази посока,“ каза Ангелкова.

Именно подобряването на туристическите връзки с Китай ще бъде приоритет за целия Европейския съюз. Ангелкова отчете и повишен интерес от Турция към България в туристическия сектор.

„Говорейки за Турция-да, тя е изключително важен пазар за България, особено в сектор туризъм повече от 636 000 турски туристи са посетили страната, разбира се Турция е наш съсед и изключително добър партньор и важен както за икономиката на нашата страна, така и разбира се за всички други секторни политики, които правителството води,“ каа Ангелкова.

Еврокомисарят Елжбета Бианковска посочи, че туризмът не е отрасъл, който функционира сам. Тя призова държавите-членки на ЕС да инвестират в транспортна инфраструктура, защото така се подпомага и другите сектори.

„Туризмът е много широк отрасъл, освен това той има силно влияние върху други отрасли, например един въпрос, който се обсъжда много е транспорта, ртазбира се това не е туризъм, но без транспорт, без инфраструктура не можем да привличаме и посрещаме повече туристи в страните,“ каза Бианковска.

А генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили коментира, че бъдещето на туризма е свързано с развитието на технологиите.

Зураб Пололикашвили – генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН заяви:

„Имаме възможност да обсъдим как ще се развива отрасъла, как ще се постигне максимално добро качество в него в епохата на цифровизацията, това е бъдещето на отрасъла. “

Туризмът формира около 10% от Брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. Приходите от международен туризъм в страните от Съюза са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г., като данните все още се обработват.