За съвместни туристически пакети между Турция и България са се договорили министърът на туризма и културата на Турция Нуман Куртумлуш и на България Николина Ангелкова. Двамата са се разбрали да се създаде работна група между двете страни, за да бъдат обсъдени тези проекти. Ще се разработи рекламна стратегия за привличане на туристи от Китай, САЩ и Индия. 

Куртулмуш беше в страната ни на двудневно посещение по повод неформалната среща на министрите на туризма на ЕС. Той посочи, че това двудневно посещение е било много ползотворно и положително. и ще даде тласък на отношенията както между България и Турция, така и между Турция и ЕС.

Куртумлуш и министърът на културата Боил Банов пък са се разбрали да се увеличи обмена на културните мероприятия. "Разбрах, че след откриването на Желязната църква много български туристически агенции са организирали турове за посещение на местността", коментира турският министър. С Банов са се договорили и за подписване на две споразумения - за опазване на недвижимото културно наследство и протокол за двустранно изграждане на културни центрове.

На среща с генералния секретар на организацията за черноморско сътрудничество пък са били обменени идеи за съвместни проекти в региона на Черно море. Единият от тях е круизен маршрут в Западното черноморие.

Рекорден брой туристи са отчетени в Турция през 2017 г. - 32,3 млн. 1,850 млн. от тях са български.