С финансирането от „ БАКБ Предизвикателство“ бихме си купили производствена матрица за един от компонентите

- Какво представлява продуктът, който разработвате?

- Маската за пречистване на въздуха представлява устойчив и удобен за всекидневно носене продукт с биоразградим филтър, който се сменя. Има и умен вентилатор, който помага за по-лесно дишане. Маската е различна от останалите на пазара и предразполага към по-лесна социална комуникация. Искаме нашият продукт да има прозрачен отвор пред устата, през който хората да може да си говорят и да избегнем комуникационната бариера. Така че сега пробваме различни технологии, правим тестове с хора, които са доброволци, и се опитваме да намерим правилното решение. Ако не успеем да го направим, поне сме намерили точния дизайн, който позволява маската да прилепне добре към лицето. Това е важно, защото колкото и да е добър филтърът на една маска, ако тя не прилепва добре на лицето, ефективността й е компроментирана.

- Какво прави вентилатора „умен“?

- Той е с три степени на управление, помага за по-лесно вкарване на въздух. Има нискоенергиен блутут, който може да комуникира със смартфон. Чрез мобилна апликация телефонът може да казва колко е мръсен въздухът, дали има нужда от носене на маска. Приложението ще използва данните от стационарните станции, по GPS локация ще намира най-близката точка и какви показания дава тя. Ще предизвестява и колко ще е мръсен въздухът на следващия ден. Чрез алгоритми ще направим така, че приложението да показва и кога трябва да се сменя филтърът. Това е добавената стойност за крайния потребител. Вентилаторът е свързан, за да може да се разбере колко често да се носи маската. Така ще се определя колко е средното време на носене и колко е последното. По този начин отчита кога се износва филтърът. Износването зависи от няколко фактора - колко е мръсна средата, колко е висока влажността и колко често се носи маската.

- Каква е ролята на филтрите?

- Има висококачествени филтри, те пречистват 99% от фините прахови частици от 2,5 микрона и надолу. Това са най-големите убийци в града според много експерти. Но колкото е по-добър един филтър, толкова по-трудно е да се диша, тъй като той създава бариера и спира доста частици. Така се натоварват мускулите, с които дишаме, и може да се създаде нов проблем. Благодарение на нашия дизайн ние уголемихме филтърната площ спрямо другите маски, които са на пазара, и улеснихме дишането. На този етап не правим филтри, но могат да се купят от нас. Работим само с филтри, които са биоразградими и така опазваме околната среда. Повечето маски са така дизайнерски създадени, че ги носиш няколко часа или няколко дена и трябва да ги хвърлиш. Нашият продукт е дълготраен и единственият компонент за смяна е филтърът.

- На каква цена смятате да продавате продукта?

- В момента не можем да кажем колко ще е точно, защото продуктът се разаботва. Не се знае кои са точните компоненти, но предвиждаме, че ще струва между 40 и 70 евро. Имаме доста оптимистичен план до края на тази година да пуснем маската на пазара. Работим и върху нов продукт, който да е по-опростен - без вентилатор и мобилно приложение. Неговата цена ще е около 30 евро.

- Защо решихте да участвате в „БАКБ Предизвикателство“?

- Разбрахме за проекта на Българо-американска кредитна банка от личен контакт, тъй като сме част от стартъп гилдията. Наши партньори обсъждаха възможността да се включат в конкурса за „зелени“ идеи. Затова е важно за хора като мен да са в тази екосистема. Програмата „БАКБ Предизвикателство” е предназначена за млади предприемачи с бизнес идея, която е насочена към положително въздействие върху хората и общностите и има социален или екологичен ефект. Нашата идея е точно такава, затова решихме да участваме със своя проект и се надяваме да получим финансирането. Ако спечелим БАКБ Предизвикателството ще купим производствена матрица за един от компонентите ни. В момента за тестовите прототипи той се 3Д-принтира, което ни струва 80 лева. Ако спечелим финансирането, ще редуцираме цената до 50 стотинки. Намерили сме български производител на матрицата, който ще ни я достави на цена от 12 хиляди евро.

- Как се роди идеята за създаването на подобна маска?

- Респираторно болен съм от дете. Чрез редовен спорт и медикаменти успявах да туширам симптомите, но те се появиха пак, когато живеех във Виетнам, в много замърсен град, а аз не носех маска за разлика от всички други хора там. Краткосрочно излагане на мръсен въздух предразполага към алергии и бронхит, а дългосрочно - към сериозни увреждания като диабет тип 2, рак, инсулт. В България всеки ден умират 50 души от мръсен въздух. На месец повече хора умират от това, отколкото от катастрофи за цяла година. За мен е лична кауза да се помогне на хората. Същото се отнася и за екипа ми. Работим със 7 човека, 5 от тях се занимават само с дизайна. Маската защитава от вируси, полени, по-едър прах. Спира и други компоненти. Специално за газови частици мислим потребителят да може да си вземе по-сериозен филтър, който да е с активен въглен.