Когато говорим за бюджет на Европейския съюз, не говорим за счетоводство, а за приоритети, амбиции и за тях се намират конкретни цифри. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" по БНР еврокомисарят Мария Габриел.

"Председателят на Европейската комисия Юнкер даде заявка да направим ключов дебат, в който Европа да заяви ясно своите амбиции, да каже какви иска да бъдат нейните приоритети, но и много разумно да си даде равносметка, че всеки избор има своето финансово измерение. В тази връзка този дебат ще продължи през следващите месеци. Надяваме се и Съветът, и Европейският парламент максимално бързо да направим така, че да не повтаряме минали грешки, да не позволим хиляди студенти да не могат да се възползват от програмата "Еразъм Плюс“ през 2021 година, да не позволим забавяне на проекти и плащания", добави още тя.

"Парите, които няма да постъпват в европейския бюджет от порядъка на 12-13 милиарда годишно, ще трябва половината от тях да бъдат свързани с намаляване на разходи по съществуващи политики, а другите 50% да бъдат от нови източници на финансиране. Много важно е да се прецени всеки един от приоритетите. Темите "Миграция“, "Сигурност“, "Управление на външните граници“ са водещи", коментира Мария Габриел.