Утре в Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат отворени офертите на участниците в обществената поръчка за извършване на строителен надзор при укрепването на свлачището при км 72+300 на път I-6 Радомир - Перник, съобщиха от АПИ.

Проектът ще кандидатства за финансиране по приоритетна ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

През декември м. г. стартира тръжната процедура за извършването на проучвателно-проектантски работи и укрепване на свлачището при 72-ри км на първокласния път, в местността „Цървеняка“. Целта е да бъдат проучени инженерно-геоложките условия в района на свлачището, причините за активизиране и разработване на техническо решение за трайното възстановяване и укрепване на засегнатия участък, който е с дължина около 25 метра. Основните причини за проявените свлачищни процеси, според становището на експертите, е преовлажняване на откоса в следствие на паднали значителни количества валежи, геоложки строеж и геоморфоложки особености, нерегулиран отток от терените над откоса и др.