От НАП установили, че се крият до 70% от оборотите

10 000 лв. глоба за физически лица и 20 000 лв. за фирми за всеки ден, в който е извършвана манипулация на софтуер за отчитане на продажби. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още по-тежки да са наказанията за всеки,

който не допуска

данъчните за

проверка до

компютрите си -

20 до 30 хил. лв., ако не са търговци, и 50 до 60 хил. лв. за фирми.

Копия на цялата база данни, създавани чрез софтуера, да се съхранява 5 г. след изтичане на давностния срок за задължението, с което са свързани, предлага още Стоянова. Освен регистрация на касовите апарати да има регистрационен режим и за софтуера, предвиждат промените. Много от тях позволявали вграждане на функции, след които в края на операциите не се подавала команда за отпечатване на фискален бон, или пък автоматично се изтривала част от операциите. Такъв режим ще има и за фискалните принтери, каквито работят в 43 000 обекта.

При данъчни проверки било установено, че от 30

до 70% стига укритият оборот

в обекти,

използващи софтуер за управление на продажбите. Други търговци обяснявали, че информацията се пази в т.нар. облак и търговецът няма достъп до нея. По данни на НАП 20 331 обекта използват подобен софтуер.

Законът ще задължи собствениците на

електронни

магазини да

декларират в НАП

кой извършва

услугите у нас, пълния списък на услугите, вида на софтуера, доставчика на хостинга и местонахождението на базата данни.

Данъчните ще оповестяват списък на търговците, който ще е достъпен за потребителите. Предварителни разчети показват, че за замяна на нерегистриран софтуер с легален ще са нужни 120 лв. на работно място.

Междувременно от НАП обявиха, че от каси на фирми при проверки в София, Боровец, Банско и Благоевградска са иззети 300 000 лв.

Проверени са били фирми с натрупани стари дългове, които имат обороти, но не плащат дълговете. От

51 обекта на

ключови улици в

София, са

събрани

39 000 лв.

Всички търговци с изключение на един доброволно са внесли намерените в касите им суми. От 18 обекта в Банско, Добринище, Разлог и с. Баня са събрани над 35 000 лв., като една от фирмите е погасила целия си стар дълг от 195 000 лв. От 20 обекта в Боровец са събрани над 14 800 лв., а в Сандански и Петрич - 29 000 лв. Обекти, които не са погасили целия си дълг, са поставени под постоянно наблюдение, за да няма некоректно изваждане на пари от касите.