Венецуела остава най-нещастната икономика в света за четвърта година, сочи класация на "Блумбърг", отчитаща перспективите за инфлацията и безработицата в 66 страни.

Резултатът на Венецуела в индекса е над три пъти по-висок отколкото през 2017 година, предава БТА.

"Най-малко нещастни" икономики са Тайланд, Сингапур, Япония и Швейцария, в десетката са също Южна Корея и Норвегия.

При изготвянето на индекса, "Блумбърг" използва традиционната концепция, че ниската инфлация и безработица по принцип показват колко добре би трябвало да се чувстват гражданите на една икономика. Понякога все пак тази връзка може да е заблуждаваща. Трайно ниските цени например могат да са показател за слабо търсене, а твърде ниската безработица ограничава работниците, които биха искали да преминат на по-добра работа.

Резултатите като цяло сочат, че перспективите за глобалната икономика остават положителни. Експертите очакват световен растеж от 3,7 на сто на годишна основа през 2018 година. Толкова бе и темпът, отчетен миналата година, който е най-добрият от 2011 година.

Във Венецуела обаче заради хиперинфлацията мнозина икономисти се отказаха от опитите да оценяват действителния растеж на цените. Намаляването на цените на продоволствените стоки, обявено неотдавна от правителството, за кратко забави инфлацията, която според анкетираните икономисти се е ускорила с 1864 процента тази година.

Последната оценка на Международния валутен фонд (МВФ) сочи скок от 13 000 процента тази година след растежа от 2400 процента през 2017 година.

Венецуела е следвана от Република Южна Африка и Аржентина, а в "топ десет" на най-нещастните икономики попадат също Египет, Испания, Саудитска Арабия и Бразилия.

Румъния също се придвижва в неправилната посока, отбелязва Блумбърг. Експертите прогнозират за 2018 г. инфлация от 3,3 на сто след много по-умерения растеж на цените миналата година, като страната заема 34-та позиция в индекса.

Централната банка на страната се бори с инфлацията чрез повишаване на водещата лихва, опитвайки да изпревари евентуално прегряване, докато растежът бързо се ускорява заради раздуването на държавните разходи.

В другия край на спектъра е Мексико, което постига най-голям напредък тази година. Страната се придвижва с 16 позиции към "най-малко нещастна икономика". Експертите остават оптимистични, че централната банка ще успее да овладее миналогодишното ускоряване на инфлацията, ограничавайки я до средно 4,1 на сто тази година след 6 на сто през 2017 година. Очаква се безработицата да остане около 3,4 на сто. Данните за безработицата в Мексико обаче не отчитат около 60-те процента от трудовата сила, които са в неформалната икономика.