Всяка касова бележка трябва да е с QR код. За участие в лотарията на данъчните - също

Над 330 млн. лв. годишно губи бюджетът от укриване на обороти чрез манипулиране на касови апарати със софтуер. Щетите били от в 9-те рискови бранша, които данъчните наблюдават, съобщиха от НАП.

Инспекторите са разкрили нови схеми за укриване на приходи чрез компютърни системи. Някои отпечатвали касови бележки, които имитират фискален бон, но не се отчитат. Други програмирали устройствата така, че да отчитат всяка втора, или трета продажба, но не целия оборот.

Заради тези измами председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи драстични глоби за манипулиране на софтуер.

Поправки в Закона за ДДС пък вече въведоха нови изисквания. Всяка касова бележка трябва да е с отпечатан QR код, чрез който купувачът може да провери в НАП дали е отчетена. Само такива бележки ще могат да се регистрират за участие и в лотарията на данъчните след изтичането на срока.

За да изпълни изискванията, софтуерът на фискалните апарати трябва да се надгради до края на 2018 г., уточняват от НАП по повод медийни публикации, според които всички касови апарати трябвало да се сменят. За нерегистрираните по ДДС търговци срокът е 30 юни 2019 г. Данъчните напомнят още и че всички разходи за подмяна, където се налага, се признават за данъчни цели.

“В някои браншове манипулирането на фискалните системи продължава. Това налага промяна в законодателството, към която ще добавим и по-сериозен данъчен контрол”, коментира шефът на “Контрол” в НАП Васил Панов.