Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

Частната среща между Куьор и ръководството на фондовете на Сорос се е провела на 14 ноември във Франкфурт и е била фокусирана върху „задълбочаването на интеграцията в еврозоната“, се разбира от календар на проведените от борда на директорите на ЕЦБ срещи, публикуван в петък. Куьор отговаря за международните и европейските отношения на Банката.

Според сведенията на Bloomberg, 86-годишният Сорос е заявил, че мрежата фондации „Отворено общество“ увеличават усилията си за насърчаване и защита на демокрацията в развития свят. От агенцията припомнят, че по време на Световния икономически форум в Давос миналия месец, той е изразил мнение, че Европейския съюз трябва да бъде проведе „радикални реформи“, за да си върне общественото доверие и да предотврати разрастването на националистическите настроения в Европа.

Освен това, Сорос е посъветвал ЕС да не образува ядро от държавите, влизащи в еврозоната. В коментар пред Bloomberg, говорител на ЕЦБ е заявил, че разговорите на много високо ниво със Сорос са били изцяло по темата за интеграцията на еврозоната.