Приветстваме решението на Министерския съвет за промяна на плана за управление на национален парк “Пирин” и смятаме, че това е позитивно начало за отпушване на бюрократичните пречки пред регионалното развитие на туризма. Това се казва в разпространена в понеделник позиция на Партия на зелените, подписана от председателя ѝ Владимир Николов.

С документа министърът на околната среда и водите Нено Димов се призовава да предприеме действия за актуализиране на плановете за управление на всички национални паркове, които да отговарят на разумния баланс между опазването на природната среда и социално-икономическото развитие на регионите. В позицията се напомня, че такава актуализация трябваше да има още в началото на 2015 г.

Според Владимир Николов протестите под наслов “Пирин е в беда” са чисто политически и целта на организаторите им е да не бъдат политически забравени. В позицията аргументите на протестиращите за опасността от застрояване на планината са оборени един по един. Николов призовава протестиращите да прочетат внимателно решението на кабинета и да го сравнят с актуалния план за управление, за да разберат, че някой ги заблуждава.