От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

  • 1
authorАвтор: Паола Хюсеин

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

ПЕТР КЕЛНЕР

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката

Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер

Нова тв става изцяло собственост на чешкия милиардер Петр Келнер.

Шведската компания MTG обяви официално, че продава своите 95% от “Нова броудкастинг груп” на управлявания от него холдинг PPF Group за 185 млн. евро. С тези пари Келнер изкупува и останалите 5% от медийната компания, които са притежание на сегашния ѝ изпълнителен директор Дидие Щосел и люксембургската фирма “Ийстърн юръпиън медиа холдингс”. Такова е било условието на фонда на чеха Келнер по сделката - да бъдат придобити 100% от българското дружество, според източници на “24 часа” от Прага и Стокхолм.

Дидие Щосел е получил мейл от новите собственици, които го поздравявали за професионализма му и изразявали очакванията си, че ще продължат да работят заедно за доброто бъдеще на компанията.

Щосел от своя страна

е пуснал мейл

до екипа на

“Нова”, за да

уталожи

вътрешните

емоции около

сделката

и да увери колегите си, че работният процес продължава без промяна.

Промени в “Нова броудкастинг” със сигурност ще има, но те няма да се случат толкова бързо, твърдят хора, запознати със стила на Петр Келнер. Според тях чехите работели бавно, но много обмислено. Затова вероятно промени в мениджмънта на телевизията и медийната група могат да се очакват през май или юни, когато е годишното събрание на акционерите.

Възможно е тогава Дидие Щосел да отстъпи поста изпълнителен директор на групата на Вики Политова, която в момента е главен оперативен директор. Политова е бивш шеф на Би Ти Ви, а след като през 2014 г. се мести в Нова тв, лично Щосел я учи как да ръководи медийната група, тъй като такива били изискванията на шведската система. Ръководителят да подготвя сам своя заместник, заради което получавал и процент към възнаграждението си, твърдят запознати с правилата на Стокхолм. Пак според тях управленска роля ще продължи да има и Силва Зурлева - дългогодишен ръководител на Нова тв, на чиито усилия на практика се дължи лицензът за национален ефир на медията, както и развитието на програмата ѝ.

След като години наред се раждаха слухове за продажбата на Нова тв, вчера сутринта (19 февруари) MTG пусна официално съобщение на корпоративния си сайт. В него се потвърждава, че скандинавската компания е подписала споразумение да продаде 95% от “Нова броудкастинг груп” за 185 млн. евро. Плащането ще се извърши в брой. Сумата

е 3 пъти

по-малка от

620-те млн.

евро, с които

преди 10 години

MTG купи “Нова”

от гръцкия бизнесмен Минос Кирияку и компанията му “Антена”. И досега това остава най-голямата медийна сделка в новата история на България. Почти веднага след това дойде световната икономическа криза и цените не само на медиите се сринаха драстично.

Днес “Нова броудкастинг груп” е най-големият частен медиен оператор у нас.

Има 7

телевизионни

канала и 19

онлайн

компании,

които съвместно са генерирали през 2017 г. продажби за 100 млн. евро и оперативни приходи от почти 20 млн. евро (EBIT, т.е. преди плащането на данъци и лихви), съобщават от MTG.

Точно заради дигиталния бизнес на “Нова” цената на сделката е стигнала 185 млн. евро при очаквани 105 млн. от MTG. Увеличението било заради големия ръст на онлайн бизнеса. Само

групата

“Нетинфо”

например е

имала 4 пъти

растеж по данни

на “Нова

броудкастинг”

MTG купува от нея 70% през 2013 г. и така вкарва в компанията едни от най-популярните български сайтове - Vbox7, abv.bg, sinoptik.bg, gong.bg и др.

Според Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на MTG, днес “Нова” контролира “33% комерсиален дял от зрителите” в българския ефир. Той дава и оценка на Дидие Щосел като “чудесен ръководител” на “Нова броудкастинг груп”.

Според Линдеман компанията напуска България, защото се оттегля напълно от традиционната телевизия. На практика Нова тв остана единствената линейна телевизия в портфолиото на MTG, след като миналата година компанията се оттегли от Чехия и балтийските републики. Има и още една френска тв Тrасе, но тя също е в процес на продажба. Скандинавската компания отдавна обяви пред акционерите си, че се фокусира върху развлекателния бизнес и предлагането му през онлайн платформи.

Въпреки увеличените рекламни приходи на телевизионния пазар у нас напоследък, както и все още традиционно големия интерес на българите към малкия екран MTG се опита и в “Нова броудкастинг” да постави акцента върху онлайн бизнеса.

Точно затова преди няколко месеца - през лятото на 2017 г., промени задълженията на мениджърския екип, като прехвърли върху Дидие Щосел цялата отговорност за дигиталното развитие на “Нова”. Силва Зурлева пое надзора върху телевизионната програма.

За продажбата на Нова тв

се заговори

усилено през

април 2017 г.,

когато се появи публикация за предстояща сделка в шведския вестник “Дагенс финанс”. “В MTG никога не коментираме слухове или спекулации”, каза тогава пресаташето Тобиас Гилениус за “24 часа”.

Въпреки това източници на “24 часа” потвърдиха категорично, че тя е щяла да се случи, ако шефът на Нова тв Дидие Щосел успее да намери 95 млн. евро. Щосел, който е главен изпълнителен директор на компанията от 14 август 2012 г., е имал намерение да купи медийната група от шведите за 100 млн. евро, в които влизали и неговите 5%.

Сърбин създава

регионалната

Нова тв в София

Нова телевизия започва да излъчва на 16 юли 1994 г. с регионален лиценз за София и на практика е първата частна телевизия в българския ефир след демократичните промени. Създава я фамозният сърбин Дарко Таминджич, за когото нито е ясно откъде са парите му, нито защо започва бизнес у нас. И по принцип не обича да се снима, т.е. предпочита да не е публична личност. Но пък знае как се прави телевизия - с интересни предавания и хубави жени.

Програмен директор става най-добрият български композитор Стефан Димитров. Иван Гарелов е поканен да прави свое предаване тип “Панорама”. По това време тръгват и първите сутрешни блокове, в които едно от лицата е Иво Христов, сегашният началник на кабинета на президента Румен Радев.

Таминджич лично избира Люба Ризова - бившата шефка на новините на Би Ти Ви, да работи в Нова тв. Оттам е тръгнала кариерата и на Ани Салич, както и на още десетки тв журналисти. Сърбинът има и друго изискване - прогнозата за времето да се представя само от красиви момичета.Беше купил и два южноафрикански сериала, дълги и много интересни, които пускаше по софийската Нова тв. И беше известен с факта, че на всеки рожден ден на телевизията докарваше по един печен вол на купона.

7 години по-късно - през 2001 г.,

Нова тв е купена

от гръцкия

корабособственик

Минос Кирияку

чрез “Антена тв”. Още през ноември 1999 г. е изкупила 70% от “Нова тв - първи частен канал - Сливница” АД, както е името на дружеството притежател на Нова тв. С такова разпределение на собствеността фирмата участва през 2000 г. в надпреварата за първата частна национална телевизия, спечелена от Би Ти Ви и собственика Рупърт Мърдок. Нова тв отпада в началото заради неизрядни документи, сред които има акции на анонимен приносител, за които се смята, че са на Дарко Таминджич.

Впоследствие “Антена” изкупува 100% от Нова тв, а през април 2001 г. става национална, но само по кабел и сателит - получава програмен и далекосъобщителен лиценз за разпространение в цялата страна. Лицензът за национален ефир е даден две години по-късно - през 2003 г., и така Нова тв вече е втората частна национална телевизия у нас. Приносът за това е на Силва Зурлева, която почти денонощно работи за подготовка на програмата, документите, лицата на телевизията и всичко, свързано с ефирното разрешително. Тя дори се разплака, когато получи документа в ръка.

MTG взема всичко наготово през 2008 г., но за фантастичната за българските условия цена от 620 млн. евро от гръцката “Антена”. Скандинавската компания е стъпила у нас година по-рано - през 2007-а, когато придобива каналите на “Диема” - “Диема+”, “Диема 2” и “Диема екстра”, и музикалния ММ. По това време по-голямата част от тях е притежание на Apace media - британска компания, ръководена у нас от Дидие Щосел. При сделката той запазва част от собствеността върху телевизиите, а от 2012 г. става изпълнителен директор на “Нова броудкастинг груп”.

Щосел е добрата причина Нова тв да се развие толкова много и толкова нашироко. Той водеше съзнателна политика за “лов на глави” и привлече едни от най-силните тв журналисти и мениджъри. Сред тях са Вики Политова, Вяра Анкова, Ани Салич, Ани Цолова, Виктор Николаев.

Нова тв има още и радио, сп. “Ева”, компанията “Лента” за разпространение на филми, занимава се и със социално предприемачество. Сега те вече са собственост на най-богатия чех Петр Келнер и холдинга му. Вчера се появиха първите версии за евентуално забавяне на сделката с “Нова”, когато се поиска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Келнер е един от кандидатите за купуване и на третия по приходи у нас мобилен оператор - “Теленор”. Тази сделка обаче е по-сложна от медийната, а и продължителна, тъй като фондът на чеха преговаря за бизнеса на “Теленор” освен в България, и в Унгария, Чехия, Сърбия. Възможно било Келнер да е избързал с Нова тв, за да има по-силен аргумент при покупката на “Теленор”.

7 тв канала и 19 онлайн

компании в “Нова

броудкастинг груп”

Нова броудкастинг груп” днес има 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании.

Тв каналите са “Нова”, “КиноНова”, “Диема”, “Диема фемили”, “Диема спорт”, “Диема спорт 2” и “Нова спорт”.

Сайтовете на медийната компания са:

Abv.bg

• Vesti.bg

• Dariknews.bg

• Nova.bg

• Vbox7.com

• Gong.bg

• Sinoptik.bg

• Edna.bg

• Dox.bg

• Gbg.bg

• Sravni.bg

• Broshura.bg

• Diema.bg

• Diema Family

• Kinonova.bg

• Pariteni.bg

• Play.novatv.bg

“Нова броудкастинг груп” има 51% от сайта за групово пазаруване Grabo.bg и 51% от онлайн магазина Trendo.bg.

 53-годишният милиардер Невидимко слуша

AC/DC и дава на 5 години по 1 интервю

53-годишният чешки милиардер Петр Келнер е най-богатият човек в Чехия и със своите 12,2 млрд. долара състояние е 105-и в света по богатство в класацията на “Форбс” за 2017 г. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти, енергетика.

Роден е на 20 май 1964 г. в Ческа Липа в обикновено семейство. Завършва икономика на промишлеността във Висшето училище по икономика в Прага. Първите си стъпки в бизнеса с внос на копирна техника.

Благодарение на заем от 20 млн. крони 27-годишният Келнер основава холдинговата компания “Първи приватизационен фонд” (PPF). Между 1992 и 1994 г. изкупува приватизационните бонове на над 200 хил. чехи, като с тях купува акции от 202 държавни предприятия, подлежащи на приватизация, за 4,9 млрд. крони.

През 1993 г. неуспешно участва и в руската приватизация със собствен фонд “Петър Велики”. През 1996 г. купува 20% от Чешката застрахователна компания, вдига капитала и и я прави една от 10-те най-големи в Европа. Навлиза и в банковия бизнес с “Хоум кредит” и финансови компании.

През 2007 г. прави джойнтвенчър с мощната италианска застрахователна компания “Дженерали”.

PPF през 2002 г. купи чешката Нова тв, за да я продаде 2 г. по-късно на американската компания СМЕ за 20 млрд. евро.

Милиардерът държи над 80% от О2 - най-големия оператор в Чехия и трети в Словакия, с общо над 7 млн. абонати в двете страни. Независимо, че в портфолиото на PPF вече 14 г. няма традиционна телевизия, каквато е българската “Нова”, компанията е активна в медийния бизнес, пишат чешки медии. В рамките на телекома O2, има и дигитална телевизия O2 TV, която в края на 2017 г.е с 237 хиляди абонати.

Критиците му не отричат, че милиардерът разбира от бизнес и не руши. Обратното - влага средства, за да доразвива и продава по-скъпо.

С втората си съпруга Рената Келнер имат фондация, чрез която строят училища и подпомагат бедни студенти.

Публичността очевидно е отчайващо чужда на милиардера, защото нито политици, нито бизнесмени могат да се похвалят, че го познават. Рядко участва в публични срещи и бизнес преговори. За него се говори, че и малцина от подчинените му са го виждали лично, тъй като обичал да пътува в асансьора сам. Ревниво пази от медии професионалния и личния си живот. Никой не знае и къде точно живее. Заради това са му лепнали прякор - Невидимко.

Келнер има два брака и четири деца - син и три дъщери. 21-годишната му дъщеря Анна Келнерова е шампион по конна езда.

В редките му интервюто (по едно на 5 години) споделя, че е строг баща и не дава на децата си всичко, което поискат. Обича излети в природата. Футболен и хокеен запалянко. Кара сноуборд и кайтсърфинг. Слуша AC/DC, Карлос Сантана, Лени Кравиц. Притежава два самолета.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

В ГВА е внесен за одобрение генерален план за превръщане на летателна площадка в аеропорт Собствениците на летателната площадка при радомирското село Кондофрей имат намерение да я разширят до частно летище. За това инвестиционно намерение съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Изявлението му бе по повод реакцията на лидера на БСП

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи  у нас

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи у нас

“Самсунг Си енд Ти корпорейшън” е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката “Портанеро инвест” и люксембургското подразделение на геманската “КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг”. Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012

74% от шведските  фирми у нас планират  разширение на бизнеса

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Нов автомобилен тунел на стойност 4,6 милиарда долара бе открит днес в центъра на Хонконг, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според съобщение на местните власти осъществяването на инфраструктурния проект е отнело десет години. Тунелът с дължина 3,7 км преминава по северния бряг на остров Хонконг, а отчасти и по дъното на морето.

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП, съобщава БТА. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Данъчни под прикритие дават къща под наем  за биткойни, хващат укриване на доходи

Данъчни под прикритие дават къща под наем за биткойни, хващат укриване на доходи

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци  Над 20 борси у нас само за виртуалните валути И при сделките с тях вече имало лица бушони 100-тина нашенци играят на световни платформи Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг “Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия

Най-коментирани

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев ще открият Българо-македонски бизнес форум утре, 17 януари, в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Представители на над 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Над 100 български и македонски компании участваха в бизнес форум в Скопие Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план,

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

“Спящите акции” втора серия

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че МРРБ е отворено за диалог, чрез който да се намерят начини за подкрепа на социални групи, които нямат възможност да платят цена на питейната вода. По темата вече са водени разговори със социалното министерство, допълни тя.

2019 г.: БНБ ще отпечата 153 милиона броя банкноти

2019 г.: БНБ ще отпечата 153 милиона броя банкноти

Хартиените пари живеят средно 8 -10 години, при всяка нова емисия защитите са по-високи, а износването по-бавно 153 милиона банкноти с пет различни номинала ще емитира тази година БНБ. За отпечатването им централната банка е заделила в бюджета си близо 18 млн. лв. Количеството на новоотпечатаните хартиени пари е с 82% повече спрямо 2018 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР, най-вероятно ще оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), потвърдиха пред "24 часа" източници от правителството. Предишният председател на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка заради гафовете с електронните винетки.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45

Война на кафетата в Китай

Война на кафетата в Китай

Starbucks влезе в Китай преди 20 години с обещанието да отваря в страната едно кафене на всеки 15 часа. Смел местен конкурент, Luckin Coffee, днес иска да детронира американската компания като открива едно . . . на всеки три часа и половина. Динамиката на стартъпа успя да привлече потребители с неговите многобройни купони за намаления.

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения, предава БНР. За целта, с промени в Трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори,

Министерството на правосъдието: Да не се дава българско гражданство за инвестиции

Министерството на правосъдието: Да не се дава българско гражданство за инвестиции

Проектът за промени на Закона за българското гражданство ще бъде обсъден на 30 януари т.г. от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Част от мерките предвидени в законопроекта предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско

Доларът е близо до триседмичен връх след понижаването на прогнозите на Международния валутен фонд

Доларът е близо до триседмичен връх след понижаването на прогнозите на Международния валутен фонд

Доларът се задържа близо до триседмичен връх във вторник, след като инвеститорите потърсиха относителната сигурност на американската валута на фона на понижената от Международния валутен фонд прогноза за световната икономика през 2019 и 2020 г., съобщава Ройтерс. В края на 2018 г. доларът беше възприеман като актив,