От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

  • 1
authorАвтор: Паола Хюсеин

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

ПЕТР КЕЛНЕР

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката

Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер

Нова тв става изцяло собственост на чешкия милиардер Петр Келнер.

Шведската компания MTG обяви официално, че продава своите 95% от “Нова броудкастинг груп” на управлявания от него холдинг PPF Group за 185 млн. евро. С тези пари Келнер изкупува и останалите 5% от медийната компания, които са притежание на сегашния ѝ изпълнителен директор Дидие Щосел и люксембургската фирма “Ийстърн юръпиън медиа холдингс”. Такова е било условието на фонда на чеха Келнер по сделката - да бъдат придобити 100% от българското дружество, според източници на “24 часа” от Прага и Стокхолм.

Дидие Щосел е получил мейл от новите собственици, които го поздравявали за професионализма му и изразявали очакванията си, че ще продължат да работят заедно за доброто бъдеще на компанията.

Щосел от своя страна

е пуснал мейл

до екипа на

“Нова”, за да

уталожи

вътрешните

емоции около

сделката

и да увери колегите си, че работният процес продължава без промяна.

Промени в “Нова броудкастинг” със сигурност ще има, но те няма да се случат толкова бързо, твърдят хора, запознати със стила на Петр Келнер. Според тях чехите работели бавно, но много обмислено. Затова вероятно промени в мениджмънта на телевизията и медийната група могат да се очакват през май или юни, когато е годишното събрание на акционерите.

Възможно е тогава Дидие Щосел да отстъпи поста изпълнителен директор на групата на Вики Политова, която в момента е главен оперативен директор. Политова е бивш шеф на Би Ти Ви, а след като през 2014 г. се мести в Нова тв, лично Щосел я учи как да ръководи медийната група, тъй като такива били изискванията на шведската система. Ръководителят да подготвя сам своя заместник, заради което получавал и процент към възнаграждението си, твърдят запознати с правилата на Стокхолм. Пак според тях управленска роля ще продължи да има и Силва Зурлева - дългогодишен ръководител на Нова тв, на чиито усилия на практика се дължи лицензът за национален ефир на медията, както и развитието на програмата ѝ.

След като години наред се раждаха слухове за продажбата на Нова тв, вчера сутринта (19 февруари) MTG пусна официално съобщение на корпоративния си сайт. В него се потвърждава, че скандинавската компания е подписала споразумение да продаде 95% от “Нова броудкастинг груп” за 185 млн. евро. Плащането ще се извърши в брой. Сумата

е 3 пъти

по-малка от

620-те млн.

евро, с които

преди 10 години

MTG купи “Нова”

от гръцкия бизнесмен Минос Кирияку и компанията му “Антена”. И досега това остава най-голямата медийна сделка в новата история на България. Почти веднага след това дойде световната икономическа криза и цените не само на медиите се сринаха драстично.

Днес “Нова броудкастинг груп” е най-големият частен медиен оператор у нас.

Има 7

телевизионни

канала и 19

онлайн

компании,

които съвместно са генерирали през 2017 г. продажби за 100 млн. евро и оперативни приходи от почти 20 млн. евро (EBIT, т.е. преди плащането на данъци и лихви), съобщават от MTG.

Точно заради дигиталния бизнес на “Нова” цената на сделката е стигнала 185 млн. евро при очаквани 105 млн. от MTG. Увеличението било заради големия ръст на онлайн бизнеса. Само

групата

“Нетинфо”

например е

имала 4 пъти

растеж по данни

на “Нова

броудкастинг”

MTG купува от нея 70% през 2013 г. и така вкарва в компанията едни от най-популярните български сайтове - Vbox7, abv.bg, sinoptik.bg, gong.bg и др.

Според Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на MTG, днес “Нова” контролира “33% комерсиален дял от зрителите” в българския ефир. Той дава и оценка на Дидие Щосел като “чудесен ръководител” на “Нова броудкастинг груп”.

Според Линдеман компанията напуска България, защото се оттегля напълно от традиционната телевизия. На практика Нова тв остана единствената линейна телевизия в портфолиото на MTG, след като миналата година компанията се оттегли от Чехия и балтийските републики. Има и още една френска тв Тrасе, но тя също е в процес на продажба. Скандинавската компания отдавна обяви пред акционерите си, че се фокусира върху развлекателния бизнес и предлагането му през онлайн платформи.

Въпреки увеличените рекламни приходи на телевизионния пазар у нас напоследък, както и все още традиционно големия интерес на българите към малкия екран MTG се опита и в “Нова броудкастинг” да постави акцента върху онлайн бизнеса.

Точно затова преди няколко месеца - през лятото на 2017 г., промени задълженията на мениджърския екип, като прехвърли върху Дидие Щосел цялата отговорност за дигиталното развитие на “Нова”. Силва Зурлева пое надзора върху телевизионната програма.

За продажбата на Нова тв

се заговори

усилено през

април 2017 г.,

когато се появи публикация за предстояща сделка в шведския вестник “Дагенс финанс”. “В MTG никога не коментираме слухове или спекулации”, каза тогава пресаташето Тобиас Гилениус за “24 часа”.

Въпреки това източници на “24 часа” потвърдиха категорично, че тя е щяла да се случи, ако шефът на Нова тв Дидие Щосел успее да намери 95 млн. евро. Щосел, който е главен изпълнителен директор на компанията от 14 август 2012 г., е имал намерение да купи медийната група от шведите за 100 млн. евро, в които влизали и неговите 5%.

Сърбин създава

регионалната

Нова тв в София

Нова телевизия започва да излъчва на 16 юли 1994 г. с регионален лиценз за София и на практика е първата частна телевизия в българския ефир след демократичните промени. Създава я фамозният сърбин Дарко Таминджич, за когото нито е ясно откъде са парите му, нито защо започва бизнес у нас. И по принцип не обича да се снима, т.е. предпочита да не е публична личност. Но пък знае как се прави телевизия - с интересни предавания и хубави жени.

Програмен директор става най-добрият български композитор Стефан Димитров. Иван Гарелов е поканен да прави свое предаване тип “Панорама”. По това време тръгват и първите сутрешни блокове, в които едно от лицата е Иво Христов, сегашният началник на кабинета на президента Румен Радев.

Таминджич лично избира Люба Ризова - бившата шефка на новините на Би Ти Ви, да работи в Нова тв. Оттам е тръгнала кариерата и на Ани Салич, както и на още десетки тв журналисти. Сърбинът има и друго изискване - прогнозата за времето да се представя само от красиви момичета.Беше купил и два южноафрикански сериала, дълги и много интересни, които пускаше по софийската Нова тв. И беше известен с факта, че на всеки рожден ден на телевизията докарваше по един печен вол на купона.

7 години по-късно - през 2001 г.,

Нова тв е купена

от гръцкия

корабособственик

Минос Кирияку

чрез “Антена тв”. Още през ноември 1999 г. е изкупила 70% от “Нова тв - първи частен канал - Сливница” АД, както е името на дружеството притежател на Нова тв. С такова разпределение на собствеността фирмата участва през 2000 г. в надпреварата за първата частна национална телевизия, спечелена от Би Ти Ви и собственика Рупърт Мърдок. Нова тв отпада в началото заради неизрядни документи, сред които има акции на анонимен приносител, за които се смята, че са на Дарко Таминджич.

Впоследствие “Антена” изкупува 100% от Нова тв, а през април 2001 г. става национална, но само по кабел и сателит - получава програмен и далекосъобщителен лиценз за разпространение в цялата страна. Лицензът за национален ефир е даден две години по-късно - през 2003 г., и така Нова тв вече е втората частна национална телевизия у нас. Приносът за това е на Силва Зурлева, която почти денонощно работи за подготовка на програмата, документите, лицата на телевизията и всичко, свързано с ефирното разрешително. Тя дори се разплака, когато получи документа в ръка.

MTG взема всичко наготово през 2008 г., но за фантастичната за българските условия цена от 620 млн. евро от гръцката “Антена”. Скандинавската компания е стъпила у нас година по-рано - през 2007-а, когато придобива каналите на “Диема” - “Диема+”, “Диема 2” и “Диема екстра”, и музикалния ММ. По това време по-голямата част от тях е притежание на Apace media - британска компания, ръководена у нас от Дидие Щосел. При сделката той запазва част от собствеността върху телевизиите, а от 2012 г. става изпълнителен директор на “Нова броудкастинг груп”.

Щосел е добрата причина Нова тв да се развие толкова много и толкова нашироко. Той водеше съзнателна политика за “лов на глави” и привлече едни от най-силните тв журналисти и мениджъри. Сред тях са Вики Политова, Вяра Анкова, Ани Салич, Ани Цолова, Виктор Николаев.

Нова тв има още и радио, сп. “Ева”, компанията “Лента” за разпространение на филми, занимава се и със социално предприемачество. Сега те вече са собственост на най-богатия чех Петр Келнер и холдинга му. Вчера се появиха първите версии за евентуално забавяне на сделката с “Нова”, когато се поиска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Келнер е един от кандидатите за купуване и на третия по приходи у нас мобилен оператор - “Теленор”. Тази сделка обаче е по-сложна от медийната, а и продължителна, тъй като фондът на чеха преговаря за бизнеса на “Теленор” освен в България, и в Унгария, Чехия, Сърбия. Възможно било Келнер да е избързал с Нова тв, за да има по-силен аргумент при покупката на “Теленор”.

7 тв канала и 19 онлайн

компании в “Нова

броудкастинг груп”

Нова броудкастинг груп” днес има 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании.

Тв каналите са “Нова”, “КиноНова”, “Диема”, “Диема фемили”, “Диема спорт”, “Диема спорт 2” и “Нова спорт”.

Сайтовете на медийната компания са:

Abv.bg

• Vesti.bg

• Dariknews.bg

• Nova.bg

• Vbox7.com

• Gong.bg

• Sinoptik.bg

• Edna.bg

• Dox.bg

• Gbg.bg

• Sravni.bg

• Broshura.bg

• Diema.bg

• Diema Family

• Kinonova.bg

• Pariteni.bg

• Play.novatv.bg

“Нова броудкастинг груп” има 51% от сайта за групово пазаруване Grabo.bg и 51% от онлайн магазина Trendo.bg.

 53-годишният милиардер Невидимко слуша

AC/DC и дава на 5 години по 1 интервю

53-годишният чешки милиардер Петр Келнер е най-богатият човек в Чехия и със своите 12,2 млрд. долара състояние е 105-и в света по богатство в класацията на “Форбс” за 2017 г. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти, енергетика.

Роден е на 20 май 1964 г. в Ческа Липа в обикновено семейство. Завършва икономика на промишлеността във Висшето училище по икономика в Прага. Първите си стъпки в бизнеса с внос на копирна техника.

Благодарение на заем от 20 млн. крони 27-годишният Келнер основава холдинговата компания “Първи приватизационен фонд” (PPF). Между 1992 и 1994 г. изкупува приватизационните бонове на над 200 хил. чехи, като с тях купува акции от 202 държавни предприятия, подлежащи на приватизация, за 4,9 млрд. крони.

През 1993 г. неуспешно участва и в руската приватизация със собствен фонд “Петър Велики”. През 1996 г. купува 20% от Чешката застрахователна компания, вдига капитала и и я прави една от 10-те най-големи в Европа. Навлиза и в банковия бизнес с “Хоум кредит” и финансови компании.

През 2007 г. прави джойнтвенчър с мощната италианска застрахователна компания “Дженерали”.

PPF през 2002 г. купи чешката Нова тв, за да я продаде 2 г. по-късно на американската компания СМЕ за 20 млрд. евро.

Милиардерът държи над 80% от О2 - най-големия оператор в Чехия и трети в Словакия, с общо над 7 млн. абонати в двете страни. Независимо, че в портфолиото на PPF вече 14 г. няма традиционна телевизия, каквато е българската “Нова”, компанията е активна в медийния бизнес, пишат чешки медии. В рамките на телекома O2, има и дигитална телевизия O2 TV, която в края на 2017 г.е с 237 хиляди абонати.

Критиците му не отричат, че милиардерът разбира от бизнес и не руши. Обратното - влага средства, за да доразвива и продава по-скъпо.

С втората си съпруга Рената Келнер имат фондация, чрез която строят училища и подпомагат бедни студенти.

Публичността очевидно е отчайващо чужда на милиардера, защото нито политици, нито бизнесмени могат да се похвалят, че го познават. Рядко участва в публични срещи и бизнес преговори. За него се говори, че и малцина от подчинените му са го виждали лично, тъй като обичал да пътува в асансьора сам. Ревниво пази от медии професионалния и личния си живот. Никой не знае и къде точно живее. Заради това са му лепнали прякор - Невидимко.

Келнер има два брака и четири деца - син и три дъщери. 21-годишната му дъщеря Анна Келнерова е шампион по конна езда.

В редките му интервюто (по едно на 5 години) споделя, че е строг баща и не дава на децата си всичко, което поискат. Обича излети в природата. Футболен и хокеен запалянко. Кара сноуборд и кайтсърфинг. Слуша AC/DC, Карлос Сантана, Лени Кравиц. Притежава два самолета.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

В Пловдив живеят и работят много богати хора - повече отколкото в София, сочи анкета на marica.bg. В топ 10 на всеки от основните 25 стопански отрасъла на българската икономика има най-малко две компании с пловдивски корени. На първо място е кметът на града Иван Тотев. Така смята всеки трети участник в анкетата,

"Юнион Ивкони" -  продадена

"Юнион Ивкони" - продадена

"Синтетика" АД е продала автобусния превозвач "Юнион Ивкони" ООД. Сделката е финализирана на 15 март 2019 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса. Решението за продажба е част от пренасочване на усилията на компанията към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. КЗК разреши сделката на 1 октомври м.г.

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Кой не е слушал за легендарния мавруд? А тези, опитали го веднъж, питат за още. Тракийската низина е известна и като район на мавруда, с който страната ни се е прославила. “Около Асеновград вирее най-добре, защото през лятото температурите са високи и така този сорт трупа захари”, казва Ламбрин Топузлиев,

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет. Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Камериерките вземат 800 лв., готвачите в най-скъпите хотели - до 6 хил. Към проблема със спадащите записвания за почивка на Българското Черноморие това лято се добавя още един - очертава се липса на персонал, показва проучване на “24 часа”. Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване доведе до спад с около 15-20%

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

КЗК разреши сделката за най-голямата медийна група, за която Кирил и Георги Домусчиеви платиха 185 млн. евро Истинска техническа революция в Нова телевизия ще е първата стъпка на новите собственици на най-голямата медийна група в България. Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката по продажбата на Нова тв,

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

Регистрираните по закона за данък върху добавената стойност лица, които не използват софтуер за управление на продажбите, а отчитат продажбите си само на фискално устройство, имат 2 седмици, за да ги сменят или модифицират, напомнят от НАП. Лицата, които не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност и не използват софтуер за

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Оферта от него се чака през април, “Инерком” и “Индия пауър” също остават в сделката ЧЕЗ е започнала преговори с трети купувач за придобиване на българските ѝ активи. Това потвърдиха пред “24 часа” от централата на компанията в Прага. Новината е съобщил вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач, цитиран от чешкото издание “Лидове новини”.

Най-коментирани

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

Китайският форум за развитието-2019 ще се проведе в Пекин

20-ят китайски форум за развитието, който е ежегодно международно събитие, ще се проведе от 23 до 25 март в Пекин, съобщава "Радио Китай". Тазгодишната му тема ще бъде „По-широко отваряне за взаимноизгодно сътрудничество". Участниците във форума ще се фокусират върху ключови въпроси като структурната реформа,

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

Порожанов пред ветеринари: Всички животни трябва да бъдат регистрирани

В Министерство на земеделието, храните и горите се проведе среща с Управителния съвет на Български ветеринарен съюз и областните колегии, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Тя е във връзка с извършени проверки в страната от екипи на Министерството за изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор,

Ивайло Калфин: Промените в пенсионната система са направени да се спестят пари

Ивайло Калфин: Промените в пенсионната система са направени да се спестят пари

Промените в изчисляването на пенсията са въведени, за да се спестят пари, заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите му през 2015 г. държавната субсидия за пенсии в НОИ е била 4,5 млрд. лв., докато сега е 3,8 млрд. "Това означава, че 700 млн. лв. държавата е "спестила" и плаща по-малко на НОИ днес.

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Борисов разбореди да няма намалени пенсии

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет. Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. Това каза Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании, при годишния отчет на авиационния пазар. У нас работят италианци, словенци, французи, сърби, хървати, македонци, поляци. Недостигът на година е около 20-30 пилоти при 750 лицензирани.

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

Порожанов: Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

През 2018 г. са извършени инвестиции за въвеждане в действие на две нови регионални дирекции включващи два нови командни пункта и 63 нови ракетни площадки при с. Тъжа, област Стара Загора и Хасково. Това заяви в отговор министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.

До началото на 2023 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула.Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента в. След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени НОИ вече няколко дни

Комисар Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Комисар Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел откри срещата на високо равнище на европейската стартъп общност в румънския град Клуж-Напока. Пред ръководителите на най-големите стартъп компании, инвеститори, институции и журналисти тя представи европейската визия за развитието на този стратегически сектор на икономиката.

Меркел не изключва „Хуауей" от надпреварата за изграждането на 5G мрежата в Германия

Меркел не изключва „Хуауей" от надпреварата за изграждането на 5G мрежата в Германия

Вчера стартира конкурсът за изграждането на честотния спектър за 5G мрежата в Германия. В отговор на въпрос дали китайската компания „Хуауей" ще участва в него, канцлерът Ангела Меркел заяви, че няма да изключи нито един кандидат в надпреварата, информира bulgarian.cri.cn. Вашингтон предупреди, че ако Германия използва технологиите на „Хуауей",

Fitch повиши перспективата за кредитния рейтинг на България (Обзор)

Fitch повиши перспективата за кредитния рейтинг на България (Обзор)

Преизпълнени са бюджетните показатели, чака се напредък в присъединяването към еврозоната Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, съобщи Министерството на финансите. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на BBB в чуждестранна и местна

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

Италианското и китайското правителство подписаха тази сутрин "незадължаващ" протокол за споразумение, който включва Италия в "новите пътища на коприната" въпреки безпокойството на Брюксел и на Вашингтон, предаде Франс прес. Италия първа сред страните от Г-7 се присъединява към гигантския проект, лансиран от Пекин през 2013 г.

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

Италианското и китайското правителство подписаха тази сутрин "незадължаващ" протокол за споразумение, който включва Италия в "новите пътища на коприната" въпреки безпокойството на Брюксел и на Вашингтон, предаде Франс прес. Италия първа сред страните от Г-7 се присъединява към гигантския проект, лансиран от Пекин през 2013 г.

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Камериерките вземат 800 лв., готвачите в най-скъпите хотели - до 6 хил. Към проблема със спадащите записвания за почивка на Българското Черноморие това лято се добавя още един - очертава се липса на персонал, показва проучване на “24 часа”. Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване доведе до спад с около 15-20%

„Фич“ повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

„Фич“ повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

Агенцията „Фич“ повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, предаде БНР. Агенцията оценява високо добрите макроикономически показатели на страната ни и стабилните публични финанси. Като основни рискове за България тя вижда международната среда, която може да спомогне за рязко влошаване на

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

Програмата се осъществява от Фондация “Бикоуз” и “Филип Морис България” Близо 2000 деца, 5000 възрастни хора и над 200 местни предприемачи са взели участие в програмата “Забавно лято, грижовна есен” от началото ѝ през 2015 г. Тя подпомага местното население в тютюнопроизводителните региони в България.

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

С правилата за измерване на електроенергията, които е написала КЕВР, сме принудени да искаме от клиентите, които са крали ток, да го плащат по-евтино, отколкото сме го купили. Това заявиха от трите електроразпределителни дружества по време на обществено обсъждане на новите правила. С тях трябва да се сложи ред в изчисляването на загубите от

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. Това каза Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании, при годишния отчет на авиационния пазар. У нас работят италианци, словенци, французи, сърби, хървати, македонци, поляци. Недостигът на година е около 20-30 пилоти при 750 лицензирани.

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

Нова тв вече е българска, финансист сменя Дидие Щосел, почва техническа революция в телевизията

КЗК разреши сделката за най-голямата медийна група, за която Кирил и Георги Домусчиеви платиха 185 млн. евро Истинска техническа революция в Нова телевизия ще е първата стъпка на новите собственици на най-голямата медийна група в България. Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката по продажбата на Нова тв,

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

В 16 специалности няма да приемат студенти, готвят трета стипендия за 8 (Обзор)

Със 73% намалял приемът за администрация, с 60 на сто - за психология В 16 професионални направления в различни университети ще има нулев прием през следващата академична година. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По този начин министерството иска да спре нерационалното търсене на висше образование.