От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

  • 1
authorАвтор: Паола Хюсеин

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

ПЕТР КЕЛНЕР

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката

Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер

Нова тв става изцяло собственост на чешкия милиардер Петр Келнер.

Шведската компания MTG обяви официално, че продава своите 95% от “Нова броудкастинг груп” на управлявания от него холдинг PPF Group за 185 млн. евро. С тези пари Келнер изкупува и останалите 5% от медийната компания, които са притежание на сегашния ѝ изпълнителен директор Дидие Щосел и люксембургската фирма “Ийстърн юръпиън медиа холдингс”. Такова е било условието на фонда на чеха Келнер по сделката - да бъдат придобити 100% от българското дружество, според източници на “24 часа” от Прага и Стокхолм.

Дидие Щосел е получил мейл от новите собственици, които го поздравявали за професионализма му и изразявали очакванията си, че ще продължат да работят заедно за доброто бъдеще на компанията.

Щосел от своя страна

е пуснал мейл

до екипа на

“Нова”, за да

уталожи

вътрешните

емоции около

сделката

и да увери колегите си, че работният процес продължава без промяна.

Промени в “Нова броудкастинг” със сигурност ще има, но те няма да се случат толкова бързо, твърдят хора, запознати със стила на Петр Келнер. Според тях чехите работели бавно, но много обмислено. Затова вероятно промени в мениджмънта на телевизията и медийната група могат да се очакват през май или юни, когато е годишното събрание на акционерите.

Възможно е тогава Дидие Щосел да отстъпи поста изпълнителен директор на групата на Вики Политова, която в момента е главен оперативен директор. Политова е бивш шеф на Би Ти Ви, а след като през 2014 г. се мести в Нова тв, лично Щосел я учи как да ръководи медийната група, тъй като такива били изискванията на шведската система. Ръководителят да подготвя сам своя заместник, заради което получавал и процент към възнаграждението си, твърдят запознати с правилата на Стокхолм. Пак според тях управленска роля ще продължи да има и Силва Зурлева - дългогодишен ръководител на Нова тв, на чиито усилия на практика се дължи лицензът за национален ефир на медията, както и развитието на програмата ѝ.

След като години наред се раждаха слухове за продажбата на Нова тв, вчера сутринта (19 февруари) MTG пусна официално съобщение на корпоративния си сайт. В него се потвърждава, че скандинавската компания е подписала споразумение да продаде 95% от “Нова броудкастинг груп” за 185 млн. евро. Плащането ще се извърши в брой. Сумата

е 3 пъти

по-малка от

620-те млн.

евро, с които

преди 10 години

MTG купи “Нова”

от гръцкия бизнесмен Минос Кирияку и компанията му “Антена”. И досега това остава най-голямата медийна сделка в новата история на България. Почти веднага след това дойде световната икономическа криза и цените не само на медиите се сринаха драстично.

Днес “Нова броудкастинг груп” е най-големият частен медиен оператор у нас.

Има 7

телевизионни

канала и 19

онлайн

компании,

които съвместно са генерирали през 2017 г. продажби за 100 млн. евро и оперативни приходи от почти 20 млн. евро (EBIT, т.е. преди плащането на данъци и лихви), съобщават от MTG.

Точно заради дигиталния бизнес на “Нова” цената на сделката е стигнала 185 млн. евро при очаквани 105 млн. от MTG. Увеличението било заради големия ръст на онлайн бизнеса. Само

групата

“Нетинфо”

например е

имала 4 пъти

растеж по данни

на “Нова

броудкастинг”

MTG купува от нея 70% през 2013 г. и така вкарва в компанията едни от най-популярните български сайтове - Vbox7, abv.bg, sinoptik.bg, gong.bg и др.

Според Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на MTG, днес “Нова” контролира “33% комерсиален дял от зрителите” в българския ефир. Той дава и оценка на Дидие Щосел като “чудесен ръководител” на “Нова броудкастинг груп”.

Според Линдеман компанията напуска България, защото се оттегля напълно от традиционната телевизия. На практика Нова тв остана единствената линейна телевизия в портфолиото на MTG, след като миналата година компанията се оттегли от Чехия и балтийските републики. Има и още една френска тв Тrасе, но тя също е в процес на продажба. Скандинавската компания отдавна обяви пред акционерите си, че се фокусира върху развлекателния бизнес и предлагането му през онлайн платформи.

Въпреки увеличените рекламни приходи на телевизионния пазар у нас напоследък, както и все още традиционно големия интерес на българите към малкия екран MTG се опита и в “Нова броудкастинг” да постави акцента върху онлайн бизнеса.

Точно затова преди няколко месеца - през лятото на 2017 г., промени задълженията на мениджърския екип, като прехвърли върху Дидие Щосел цялата отговорност за дигиталното развитие на “Нова”. Силва Зурлева пое надзора върху телевизионната програма.

За продажбата на Нова тв

се заговори

усилено през

април 2017 г.,

когато се появи публикация за предстояща сделка в шведския вестник “Дагенс финанс”. “В MTG никога не коментираме слухове или спекулации”, каза тогава пресаташето Тобиас Гилениус за “24 часа”.

Въпреки това източници на “24 часа” потвърдиха категорично, че тя е щяла да се случи, ако шефът на Нова тв Дидие Щосел успее да намери 95 млн. евро. Щосел, който е главен изпълнителен директор на компанията от 14 август 2012 г., е имал намерение да купи медийната група от шведите за 100 млн. евро, в които влизали и неговите 5%.

Сърбин създава

регионалната

Нова тв в София

Нова телевизия започва да излъчва на 16 юли 1994 г. с регионален лиценз за София и на практика е първата частна телевизия в българския ефир след демократичните промени. Създава я фамозният сърбин Дарко Таминджич, за когото нито е ясно откъде са парите му, нито защо започва бизнес у нас. И по принцип не обича да се снима, т.е. предпочита да не е публична личност. Но пък знае как се прави телевизия - с интересни предавания и хубави жени.

Програмен директор става най-добрият български композитор Стефан Димитров. Иван Гарелов е поканен да прави свое предаване тип “Панорама”. По това време тръгват и първите сутрешни блокове, в които едно от лицата е Иво Христов, сегашният началник на кабинета на президента Румен Радев.

Таминджич лично избира Люба Ризова - бившата шефка на новините на Би Ти Ви, да работи в Нова тв. Оттам е тръгнала кариерата и на Ани Салич, както и на още десетки тв журналисти. Сърбинът има и друго изискване - прогнозата за времето да се представя само от красиви момичета.Беше купил и два южноафрикански сериала, дълги и много интересни, които пускаше по софийската Нова тв. И беше известен с факта, че на всеки рожден ден на телевизията докарваше по един печен вол на купона.

7 години по-късно - през 2001 г.,

Нова тв е купена

от гръцкия

корабособственик

Минос Кирияку

чрез “Антена тв”. Още през ноември 1999 г. е изкупила 70% от “Нова тв - първи частен канал - Сливница” АД, както е името на дружеството притежател на Нова тв. С такова разпределение на собствеността фирмата участва през 2000 г. в надпреварата за първата частна национална телевизия, спечелена от Би Ти Ви и собственика Рупърт Мърдок. Нова тв отпада в началото заради неизрядни документи, сред които има акции на анонимен приносител, за които се смята, че са на Дарко Таминджич.

Впоследствие “Антена” изкупува 100% от Нова тв, а през април 2001 г. става национална, но само по кабел и сателит - получава програмен и далекосъобщителен лиценз за разпространение в цялата страна. Лицензът за национален ефир е даден две години по-късно - през 2003 г., и така Нова тв вече е втората частна национална телевизия у нас. Приносът за това е на Силва Зурлева, която почти денонощно работи за подготовка на програмата, документите, лицата на телевизията и всичко, свързано с ефирното разрешително. Тя дори се разплака, когато получи документа в ръка.

MTG взема всичко наготово през 2008 г., но за фантастичната за българските условия цена от 620 млн. евро от гръцката “Антена”. Скандинавската компания е стъпила у нас година по-рано - през 2007-а, когато придобива каналите на “Диема” - “Диема+”, “Диема 2” и “Диема екстра”, и музикалния ММ. По това време по-голямата част от тях е притежание на Apace media - британска компания, ръководена у нас от Дидие Щосел. При сделката той запазва част от собствеността върху телевизиите, а от 2012 г. става изпълнителен директор на “Нова броудкастинг груп”.

Щосел е добрата причина Нова тв да се развие толкова много и толкова нашироко. Той водеше съзнателна политика за “лов на глави” и привлече едни от най-силните тв журналисти и мениджъри. Сред тях са Вики Политова, Вяра Анкова, Ани Салич, Ани Цолова, Виктор Николаев.

Нова тв има още и радио, сп. “Ева”, компанията “Лента” за разпространение на филми, занимава се и със социално предприемачество. Сега те вече са собственост на най-богатия чех Петр Келнер и холдинга му. Вчера се появиха първите версии за евентуално забавяне на сделката с “Нова”, когато се поиска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Келнер е един от кандидатите за купуване и на третия по приходи у нас мобилен оператор - “Теленор”. Тази сделка обаче е по-сложна от медийната, а и продължителна, тъй като фондът на чеха преговаря за бизнеса на “Теленор” освен в България, и в Унгария, Чехия, Сърбия. Възможно било Келнер да е избързал с Нова тв, за да има по-силен аргумент при покупката на “Теленор”.

7 тв канала и 19 онлайн

компании в “Нова

броудкастинг груп”

Нова броудкастинг груп” днес има 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании.

Тв каналите са “Нова”, “КиноНова”, “Диема”, “Диема фемили”, “Диема спорт”, “Диема спорт 2” и “Нова спорт”.

Сайтовете на медийната компания са:

Abv.bg

• Vesti.bg

• Dariknews.bg

• Nova.bg

• Vbox7.com

• Gong.bg

• Sinoptik.bg

• Edna.bg

• Dox.bg

• Gbg.bg

• Sravni.bg

• Broshura.bg

• Diema.bg

• Diema Family

• Kinonova.bg

• Pariteni.bg

• Play.novatv.bg

“Нова броудкастинг груп” има 51% от сайта за групово пазаруване Grabo.bg и 51% от онлайн магазина Trendo.bg.

 53-годишният милиардер Невидимко слуша

AC/DC и дава на 5 години по 1 интервю

53-годишният чешки милиардер Петр Келнер е най-богатият човек в Чехия и със своите 12,2 млрд. долара състояние е 105-и в света по богатство в класацията на “Форбс” за 2017 г. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти, енергетика.

Роден е на 20 май 1964 г. в Ческа Липа в обикновено семейство. Завършва икономика на промишлеността във Висшето училище по икономика в Прага. Първите си стъпки в бизнеса с внос на копирна техника.

Благодарение на заем от 20 млн. крони 27-годишният Келнер основава холдинговата компания “Първи приватизационен фонд” (PPF). Между 1992 и 1994 г. изкупува приватизационните бонове на над 200 хил. чехи, като с тях купува акции от 202 държавни предприятия, подлежащи на приватизация, за 4,9 млрд. крони.

През 1993 г. неуспешно участва и в руската приватизация със собствен фонд “Петър Велики”. През 1996 г. купува 20% от Чешката застрахователна компания, вдига капитала и и я прави една от 10-те най-големи в Европа. Навлиза и в банковия бизнес с “Хоум кредит” и финансови компании.

През 2007 г. прави джойнтвенчър с мощната италианска застрахователна компания “Дженерали”.

PPF през 2002 г. купи чешката Нова тв, за да я продаде 2 г. по-късно на американската компания СМЕ за 20 млрд. евро.

Милиардерът държи над 80% от О2 - най-големия оператор в Чехия и трети в Словакия, с общо над 7 млн. абонати в двете страни. Независимо, че в портфолиото на PPF вече 14 г. няма традиционна телевизия, каквато е българската “Нова”, компанията е активна в медийния бизнес, пишат чешки медии. В рамките на телекома O2, има и дигитална телевизия O2 TV, която в края на 2017 г.е с 237 хиляди абонати.

Критиците му не отричат, че милиардерът разбира от бизнес и не руши. Обратното - влага средства, за да доразвива и продава по-скъпо.

С втората си съпруга Рената Келнер имат фондация, чрез която строят училища и подпомагат бедни студенти.

Публичността очевидно е отчайващо чужда на милиардера, защото нито политици, нито бизнесмени могат да се похвалят, че го познават. Рядко участва в публични срещи и бизнес преговори. За него се говори, че и малцина от подчинените му са го виждали лично, тъй като обичал да пътува в асансьора сам. Ревниво пази от медии професионалния и личния си живот. Никой не знае и къде точно живее. Заради това са му лепнали прякор - Невидимко.

Келнер има два брака и четири деца - син и три дъщери. 21-годишната му дъщеря Анна Келнерова е шампион по конна езда.

В редките му интервюто (по едно на 5 години) споделя, че е строг баща и не дава на децата си всичко, което поискат. Обича излети в природата. Футболен и хокеен запалянко. Кара сноуборд и кайтсърфинг. Слуша AC/DC, Карлос Сантана, Лени Кравиц. Притежава два самолета.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за огромната инвестиция. В битката за нея останаха само две страни: България и Турция. А турците изглежда са сигурни в успеха си. "Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката", уверява шефът на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова,

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи край бреговете на Кипър, съобщава "Катимерини", като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция. Чавушоглу заяви, че "Фатих" е започнал сондаж западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб,

Гръцките медии с кампания срещу българи, които дават жилища под наем на Халкидики

Гръцките медии с кампания срещу българи, които дават жилища под наем на Халкидики

Гръцките медии отново подеха кампания срещу българи, които отдават под наем своите жилища на Халкиди, без да плащат данъци. Очаква се икономическа полиция да прати полицаи под прикритие за разбиване на схемата, предава БНР. "Българи и сърби отново отдават апартаменти под наем на Халкидики, без да плащат данъци",

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Плановете на Анкара за придобиване на руските зенитно-ракетни системи С-400 предизвикват разногласия в НАТО и Берлин би приветствал, ако Турция преразгледа своето решение. Това заяви днес на брифинг говорителката на германското правителство Улрике Демер, цитирана от ТАСС и БТА. "Ние следим тези въпроси.

Емитират 400 млн. лева нов дълг, връщаме го за 20 г.

Емитират 400 млн. лева нов дълг, връщаме го за 20 г.

До 2021 г. се планират емисии само на вътрешните пазари 400 млн. лв. нов дълг ще емитира финансовият министър Владислав Горанов. БНБ обяви два аукциона за по 200 млн. лв. всеки на една и съща дата - 19 юни. Съкровищните облигации, които ще се продават на първия, са 20-годишни, падежът е на 19 юни 2039 г., а годишната лихва - 1,5%.

Симеон: Отнетите ми хижи ще последват съдбата на „Царските конюшни”

Симеон: Отнетите ми хижи ще последват съдбата на „Царските конюшни”

Симеон Сакскобургготски изрази притеснение, че отнетите му хижи „Ситняково” и „Саръгьол” ще последват съдбата на „Царските конюшни”. Бившият министър-председател на България коментира, че делата за семейните му имоти са тормоз, в предаването "120 минути" по Би Ти Ви. "Вижда се, че има систематично преследване - твърди Симеон.

Ирландия забранява продажбата на нови бензинови и дизелови коли до 2030 г.

Ирландия забранява продажбата на нови бензинови и дизелови коли до 2030 г.

Ирландия обяви, че ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови превозни средства до 2030 г. като част от новия си план за изменение на климата, съобщават АФП и БГНЕС. Правителството се надява да има 950 000 електрически коли по ирландските пътища дотогава, подкрепени от мрежа от станции за зареждане.

Президентът Радев сложи втора тапа на околовръстното - има пари, но няма как да го почнат през юли

Президентът Радев сложи втора тапа на околовръстното - има пари, но няма как да го почнат през юли

73 дела за имоти чакат съдът да насрочи дати, а тировете продължават да блокират столицата между “Младост” и “Цариградско шосе” Над 23 000 автомобили и камиони всеки ден попадат в най-тежката тапа на Околовръстнот в София - между квартал “Младост” и “Цариградско шосе”. В неделя, малко след 18 часа, там се чакаше средно между 40-50 минути,

ООН: Северна Македония е с най-голям растеж на инвестициите в региона

ООН: Северна Македония е с най-голям растеж на инвестициите в региона

Северна Македония отбелязва най-голям растеж на инвестициите в Западните Балкани, показва доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  В доклада се казва, че притокът на преки чуждестранни инвестиции в Северна Македония се е увеличил с 260 процента - от 205 милиона долара през 2017 г.

Най-коментирани

ООН: Северна Македония е с най-голям растеж на инвестициите в региона

ООН: Северна Македония е с най-голям растеж на инвестициите в региона

Северна Македония отбелязва най-голям растеж на инвестициите в Западните Балкани, показва доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  В доклада се казва, че притокът на преки чуждестранни инвестиции в Северна Македония се е увеличил с 260 процента - от 205 милиона долара през 2017 г.

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова,

5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

10,5 млн. лв. са щетите за Би Ти Ви, Нова телевизия и HBO от пиратско разпространение на програмите им в 5 кабелни оператора само за 2 месеца, съобщи в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 700 хиляди абонати на кабеларките са в сивия сектор. Таксите, които са плащали, не са отчитани и не са плащани данъци за тях.

Мария Габриел: Развитието на интернет трябва да е основано на ценности и сътрудничество

Мария Габриел: Развитието на интернет трябва да е основано на ценности и сътрудничество

Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел откри 12-ото издание на най-авторитетния форум в Европа, посветен на управлението на Интернет EuroDig, съобщи представителството на ЕК в България. Пред повече от 750 международни участници тя представи постигнатото до момента в цифровите политики и предизвикателствата,

Нови влакове на юг, за да се движат със 160 км/час, на север - най-добрите стари

Нови влакове на юг, за да се движат със 160 км/час, на север - най-добрите стари

До края на 2019 г. търг за 15 нови мотриси и 30 вагона Към 500 млн. лв. ще вложат БДЖ в ремонт на вагони и локомотиви и в купуване на нови влакове за 7 г., които се броят от сега. Това заяви шефът на борда на директорите на холдинга Григори Григоров пред “24 часа”. Поне на този етап толкова ще струва преходът на железницата от ниски скорости към

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Плановете на Анкара за придобиване на руските зенитно-ракетни системи С-400 предизвикват разногласия в НАТО и Берлин би приветствал, ако Турция преразгледа своето решение. Това заяви днес на брифинг говорителката на германското правителство Улрике Демер, цитирана от ТАСС и БТА. "Ние следим тези въпроси.

Ерата на "Made in China" свърши

Ерата на "Made in China" свърши

Gіаnt Маnufасturіng Со. бъpзo paзбpa нa?ъдe дyxa вятъpa. Haй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa вeлocипeди в cвeтa зaпoчвa дa мecти пpoизвoдcтвoтo cи зa CAЩ oт Kитaй в Taйвaн oщe пpи пъpвaтa зaплaxa зa нoви митa oт пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп пpeз ceптeмвpи. "Koгaтo Tpъмп cъoбщи зa плaнa cи зa 25% митa, пpиexмe дyмитe мy cepиoзнo",

Нараства потреблението и износа на електроенергия

Нараства потреблението и износа на електроенергия

Продължава нарастването в производството, потреблението и износа на електроенергия, отчита Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ към средата юни тази година. Това показват оперативните данни на ЕСО за периода 01.01.2019 г. - 16.06.2019 г. спрямо 01.01.2018 г. - 16.06.2018 г. Последната справка на електроенергийния системен оператор сочи,

Утре отварят офертите за хоризонтална маркировка по пътищата за следващите 5 г.

Утре отварят офертите за хоризонтална маркировка по пътищата за следващите 5 г.

Утре - 18 юни, се отварят офертите в обществената поръчка за определяне на изпълнител за полагане на хоризонтална маркировка по републиканската пътна мрежа за следващите 5 години, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Обществената поръчка е в 6 обособени позиции по райони на планиране в страната: • Обособена позиция №1 – Северозападен район,

След борсата за ток правят и за газ, ще търгува с цяла Европа

След борсата за ток правят и за газ, ще търгува с цяла Европа

Трябва да заработи през 2020 година След борсата за ток тръгва и създаването на газова и либерализиране на пазара на природен газ. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, внесени от депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Текстовете регламентират организирането на борсов пазар за газ, както и отварянето му към Европа.

Горанов: Хлябът няма да поевтинее, ако ДДС се намали (Обзор)

Горанов: Хлябът няма да поевтинее, ако ДДС се намали (Обзор)

Тристранният съвет не подкрепи идеята за намаляване на ставката Готов съм да се обзаложа, че намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител - нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцирани ставки. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно

Бързото отчуждаване нужно за две магистрали, скоростен път и околовръстното на София

Бързото отчуждаване нужно за две магистрали, скоростен път и околовръстното на София

Внасят първите искания за такава процедура за “Хемус” Завършването в срок на започнати две магистрали - “Хемус” и “Струма”, на скоростния път Видин - Монтана, както и на околовръстното на София, зависи от възможността за бързо отчуждаване на имоти, което се урежда със Закона за държавната собственост.

Заради напрежение с бизнеса шефът на НЕК сам подаде оставка (Обзор)

Заради напрежение с бизнеса шефът на НЕК сам подаде оставка (Обзор)

Шефът на НЕК Петър Илиев е депозирал оставката си в Българския енергиен холдинг, съобщиха оттам. Мотиви не се посочват. Той е и председател на борда на директорите на БЕХ, но оставката му е като изпълнителен директор на националната компания. В същото време според съобщения в специализирани групи във фейсбук трите търга за продажба на 98 мегавата

Пилоти призоваха за по-добро обучение на техни колеги, които ще управляват "Боинг МАКС"

Пилоти призоваха за по-добро обучение на техни колеги, които ще управляват "Боинг МАКС"

Няколко пилоти, сред които и Челси Салънбъргър, пилотът-герой, който приводни самолет преди 10 години, без да се стигне до жертви, призоваха за по-добро обучение на техните колеги, които ще пилотират самолетите "Боинг 737 МАКС", когато полетите им бъдат възобновени, предаде Франс прес. Самолетите от този модел бяха спрени след две катастрофи,

Няма да сливат агенциите за инвестиции и за приватизация

Няма да сливат агенциите за инвестиции и за приватизация

Министърът на икономиката Емил Караниколов оттегли от законопроекта за публичните предприятия предложението да се създаде нова Агенция за публичните предприятия и инвестициите. В нея трябваше да се обединят Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенция за инвестиции. По време на тристранния съвет в сряда Караниколов

Европейският съд обяви за недействителна търговската марка от три ленти на "Адидас"

Европейският съд обяви за недействителна търговската марка от три ленти на "Адидас"

Общият съд, който е съставна част от Съда на Европейските общности, постанови в сряда, че марката "Адидас" (Adidas AG) с три ленти е невалидна, тъй като не е имала отличителен характер на територията на Европейския съюз, потвърждавайки по този начин решението за отмяна от страна на Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз (EUIPO),

Цоло Вутов с орден "Стара планина" заради приноса му в икономическото развитие на страната

Цоло Вутов с орден "Стара планина" заради приноса му в икономическото развитие на страната

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на проф. дтн инж. Цоло Вутов с орден „Стара планина“ без лента – първа степен, за приноса и заслугите му към икономическото развитие на страната и изграждането на съвременните индустриални отношения. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Горанов: Намаляването на данъка за добавена стойност няма да промени цената за крайния потребител

Горанов: Намаляването на данъка за добавена стойност няма да промени цената за крайния потребител

Намаляването на данъка за добавена стойност /ДДС/ няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ в Министерския съвет,

Ерата на "Made in China" свърши

Ерата на "Made in China" свърши

Gіаnt Маnufасturіng Со. бъpзo paзбpa нa?ъдe дyxa вятъpa. Haй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa вeлocипeди в cвeтa зaпoчвa дa мecти пpoизвoдcтвoтo cи зa CAЩ oт Kитaй в Taйвaн oщe пpи пъpвaтa зaплaxa зa нoви митa oт пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп пpeз ceптeмвpи. "Koгaтo Tpъмп cъoбщи зa плaнa cи зa 25% митa, пpиexмe дyмитe мy cepиoзнo",