Концесиите на 23 плажа и един договор за наем изтичат през тази и следващата година. Това гласи писмен отговор на туристическия министър Николина Ангелкова, изпратен до депутата от “Обединени патриоти” Александър Сабанов.

През 2018 г. изтичат договорите за плажните ивици в курортите Св. св. Константин и Елена, Албена, Слънчев ден и Ривиера и за централния плаж на Царево, както и договорът за наем на централния плаж в Приморско.

Наскоро изпълнителният директор на “Албена” АД Красимир Станев призова чрез “24 часа” управляващите да задвижат процедурите за нов концесионен конкурс за плажа на курорта, тъй като те са сложни и продължителни и има опасност следващото лято ивицата да остане без стопанин. Това е обвързано с договорите, които курортът сключва с туроператори, тъй като хотелите включват плажните услуги в цените на пакетите. От приватизацията на Албена насам концесионер на плажа винаги е било дружеството “Албена” АД. В същото положение са и курортите Слънчев ден, Ривиера и Св. св. Константин и Елена.

Сред останалите курорти, за чиито плажове концесионните договори изтичат догодина, се оказва и Златни пясъци, личи от отговора на Ангелкова.

Сред ивиците, които може да останат безстопанствени и неохраняеми от догодина, са Кранево, Кабакум, Шкорпиловци, два от плажовете на Созопол, Приморско, Китен и Силистар.

В момента нови концесионни процедури може да се обявяват само по Закона за устройство на Черноморското крайбржие, който обаче ще действа по отношение на плажовете само до края на 2018 г. От догодина ще се дават по новия Закон за концесиите, към който обаче все още няма издадени наредби.

В същото време в Министерския съвет от месеци отлежават предложенията за концесиониране на плажове с изтичащи договори.