Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия Мариета Захариева е освободена от поста и на нейно място икономическият министър Емил Караниколов е назначил Габриела Козарева. Това е станало с негова заповед, подписана на 20 февруари, след като с друга заповед от същата дата премиерът е освободил Козарева от поста зам.-министър на спорта, който тя е заемала.

Захариева оглавява агенцията от 3 години. Тя беше назначена по времето на втория кабинет на ГЕРБ, когато икономически министър беше Божидар Лукарски, и продължи да управлява агенцията и по време на служебното правителство на Огнян Герджиков.

В съобщението на икономическото министерство не пише защо е освободена. Публично известни засега са само недоволствата от агенцията по повод разпределението на парите от Националния иновационен фонд, за който агенцията отговаря. Те са по около 5 млн. лв. на година, а кандидатите внасят проекти за 8-10 пъти по-големи суми и разпределянето им винаги е съпроводено от скандали.

Козарева е от квотата на “Обединени патриоти” в управлението, както и Емил Караниколов. Козарева е завършила класическата гимназия в София и право в СУ “Св. Климент Охридски”. Според официалната ѝ биография е била директор на правните отдели на много фирми както и съдебен помощник във ВАС. От 2015 г. е директор на дирекцията за спортна инфраструктура и управление на държавните имоти в спортното министерство и през 2017 г. става зам.-министър в него. (24часа)