Лявото гръцко правителство иска да излезе от спасителната програма след осем години на зависимост от външните кредитори, но финансите на страната все още са несигурни, твърди агенция Блумбърг в публикация, цитирана от гръцката телевизия ЕРТ.

Доминиращото становище в Европа е, че кризата в Гърция почти е свършила: икономиката й се развива, страната наскоро събра пари от инвеститори, закупили облигации, а кабинетът на премиера Алексис Ципрас казва в еврозоната, че повече финансова помощ не е необходима, посочва медията.

Въпреки това обаче съществува перманентна необходимост от коригиране на финансово-икономическите показатели на страната след финансовия колапс, какъвто не бе имало в мирно време, предава БТА.

Макар проверката на кредиторите да показа, че Гърция се е съобразила с всичко, което е било поискано от нея като мерки за реформи в рамките на спасителния пакет, две от тях все още висят, а някои високопоставени представители в Атина и Брюксел предупреждават, че може би е много рано, за да бъде изоставена интензивната грижа за страната по линия на европейските инжекции, се посочва в материала на Блумбърг.