Почти са готови законодателните промени в около 100 текста на Закона за енергетиката. Това обяви пред журналисти в МС председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев след среща с работодателски организации. "Надявам се до края на следващата седмица да имаме окончателните текстове по промяна на Закона на енергетиката, с които от една страна ще извадим производители на електрическа енергия над 5 мегавата на свободния пазар. Те ще имат договор за премия, който ще сключат с Фонда за енергийна сигурност", уточни Добрев. Той допълни, че по този начин продавачите на свободния пазар на електроенергия ще се увеличат от трима на около 90-100 участника, предава БТА.

Друга промяна в енергийния закон включва закупуването на технологичните загуби от страна на ЕРП-ата от свободния пазар. Според Делян Добрев по този начин свободният пазар ще получи повече ликвидност от страна на предлагането, а от друга страна ще има и по-голямо търсене от страна на покупката на енергия от ЕРП-ата за технологични загуби, които в момента са на регулирания пазар и се предоставят от НЕК.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че вече се забелязват индикации за положителна промяна на пазара на електроенергия. Той отчете, че ако преди около 2 месеца офертите от малките предприятия са били за цени между 90 и 125 лв. за мегаватчас, сега вече за цени между 83 и 100 лева. Според него има промяна и в поведението на продавачите на електрическа енергия - държавните дружества АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток 2". По думите му има още много сериозни резерви.

Васил Велев бе категоричен, че генералното решение ще дойде тогава, когато приключат договорите с американските централи, за което той очаква по-енергични усилия от страна на Министерството на енергетиката и правителството. Освен това като на борсата трябва да започнат да продават много и независими продавачи, а не както досега двама продавачи да продават над 90 на сто от електрическата енергия. Той информира, че следващата седмица ще се проведе следващата седмица на бизнеса с правителството.

Зам.-председателят на Българската стопанска камера Камен Колев допълни, че ефектът от предложените мерки, които са обсъдени с правителството, ще се изрази в допълнително количество електроенергия, което ще излезе на свободния пазар - това е произведеното количество електроенергия от ВЕИ с мощност над 5 мегавата и ефективното високо комбинирано производство. Той посочи, че общото количество на тази допълнителна електроенергия ще бъде около 4 тераватчаса. В същото време на пазара на електроенергия ще се появят и нови потребители - електроразпределителните дружества, които ще консумират приблизително същите количества. По този начин ще се повиши ликвидността на свободния пазар, а оттам ще се получи и нужната прозрачност.

Като второ задължително условие Камен Колев заяви, че задължително трябва да се приемат изискванията на регламента REMIT, който задължава дружествата да предоставят информация за сключени сделки на свободния пазар с енергийни продукти на едро. В резултат от това ратифициране, което трябва да стане тази седмица, ще се въведат тези правила и изисквания, които ще ограничат възможностите за манипулиране на пазара, счита Колев.