USB порт на дръжката в автобуса на градския транспорт и то в София. Находката, на която попаднал младеж, станала повод за пост във Facebook.

Константин Петровски редовно ползва автобусна линия 85 в столицата, но за пръв път вижда устройството за зареждане на мобилни телефони и таблети. Прави му впечатление и веднага го споделя в социалната мрежа.

Въпреки че не е с добри впечатления от шофьорите и отоплението в рейсовете, USB-то е придобивка, която го радва. Много е полезна, може бързо да си заредиш смартфона, казва той.

В момента над 200 автобуса, обслужващи 20 линии в София, са оборудвани с USB портове. Инициативата беше презентирана през лятото на миналата година, предава Дарик

Тогава от Столична община обявиха намерението си устройствата да бъдат добавени към всички закупени през последните години автобуси. Идеята е да бъдат монтирани по 2-3 в превозно средство, така че да има до всяка врата. През август беше направен пилотен тест в един автобус, а след това бяха оборудвани и други.

Ако проектът бъде успешен, подобни зарядни ще бъдат добавени в тролейбуси, трамваи и в метрото. До момента няма разчет колко струва иновацията на общината, пътниците ползват устройството безплатно.

И все пак: Потребителите не бива да забравят, че ползването на произволни USB портове на обществени места крие и своите рискове, включително за информацията в устройството.