До 100 лв. загуба за клиент, ако източат картата му

Банките трябва да осъществяват директна връзка между сайт на търговец, от който техен клиент пазарува, и неговата платежна сметка.

Това е записано в Закон за платежните услуги и платежните системи, който парламентът прие на второ четене.

Новият текст ще даде възможност на хората да пазаруват онлайн, без да притежават кредитна или дебитна карта, както и електронен портфейл.

Таксите за основни услуги по сметки ще са по-ниски от средния раззер за останалите банкови продукти или ще са напълно безплатни, предвижда законът.

Максималният размер на загубите за клиент при източване на пари от сметката пада от сегашните 300 на 100 лв. Над този праг банката трябва да възстанови сумата.

Законът въвежда и максимален срок от 15 работни дни, в който банка или друг доставчик на платежни услуги трябва да даде отговор по жалба на клиент. Ако не може да го направи, се изисква писмено обяснение защо и кога ще има отговор, като максималният срок за това е 35 работни дни.

Новият закон въвежда строги изисквания за лиценз за финансови институции, които извършват платежни услуги, за да се гарантира сигурността на потребителите. Банките трябва да идентифицират по няколко критерия търговците, които приемат плащания онлайн. Задължително и да има две групи - нещо, което само потребителят знае, и такова, което само той притежава.

Всеки инцидент, свързан с нерегламентиран достъп до карти, сметки, електронни портфейли и цялостната сигурност на платежните системи, ще се докладва на БНБ.

Клиентите на банките могат да наредят плащания от сметката си, а банките са задължени да им осигурят достъп до всички сметки, които притежават при различни доставчици на платежни услуги, чрез една онлайн платформа.

.