Еврозоната представлява важна цел за България и приоритетите на икономическата политика, която води България, са важни заради подготовката за членството. Това каза председателят на Съюза на икономистите Татяна Хубенова на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Според нея България показва много добро съответствие по макроикономическите критерии за номинална конвергенция. Хубенова смята, че след 2014 г. финансовият сектор на България е преминал към въвеждането на европейските регулации, които подготвят страната ни за съответствие с изискванията. По думите й България трябва да се подготви за ползите и разходите по приемане на еврото. Затова тя призова да се проведе публична дискусия по този въпрос, предава БТА.

Хубенова обясни, че включването в чакалнята на еврозоната означава, че страната, която е претендент, не е изпълнила напълно изискванията за въвеждане на еврото. Именно затова включването в този първи етап на членство е политически процес. Участието в чакалнята означава още, че страната ни трябва да бъде готова за още по-голямо съответствие и напредък за постигане на устойчивост в изпълнение на критериите на замяна на националната валута с евро. Приемането на еврото не е формална парична реформа, разясни председателят на Съюза на икономистите.

"Чакалнята е един продължителен, но може да бъде и непродължителен период в зависимост от това дали страната, която се включва там, успява да постига устойчивост на постигнатото съответствие на изискваните номинални критерии за конвергенция", добави Татяна Хубенова.