Остава изискването фермерите да получават субсидии за мляко само срещу фактури за продажба на суровината. Това стана ясно от наредба, публикувана в петък в “Държавен вестник”.

Има обаче промени в прилагането на директните плащания. Новостите се налагат от европейското законодателство по отношение на екологично насочените площи и особеностите на ландшафта.

Междинните култури ще бъдат проверени като засети или налични между 1 октомври и 1 декември в годината на кандидатстване. След 15 април на следващата година тези култури вече не трябва да ги има. Променят се и някои коефициенти за преобразуване за екологично насочените площи. С подаване на заявлението за подпомагане фермерите ще декларират, че са запознати със забраната за използване на продукти за растителна защита.

Фермерите ще получават специално плащане за памук само ако културата е действително прибрана до определена дата в годината на кандидатстване. При схемите за обвързано подпомагане на селекционни животни те вече ще трябва да са вписани в главния раздел на родословна книга.