Това е достойната постъпка при съмнение за въздействие, обясни енергийният министър и потвърди, че познава от 20 години Гинка Върбакова от Пазарджик, която е новият собственик на най-голямото енергоразпределително дружество у нас с 3 милиона клиенти и оборот от 1,8 милиарда лева  

Теменужка Петкова отиде изненадващо в парламента в петък, за да обяви, че подава оставка. Така енергийният министър искала да изчисти всякакви съмнения, че е оказвала влияние в сделката за продажба на българските активи на държавната чешка компания ЧЕЗ.

В четвъртък от Прага обявиха, че пазарджишката фирма “Инерком” е победител в конкурса и дава над 300 млн. евро за най-голямото у нас енергоразпределително дружество. То има 3 милиона клиенти и оборот от 1,8 милиарда лева.

В хода на сделката се появиха твърдения, че Теменужка Петкова е кума на собственичката на “Инерком” Гинка Върбакова. Преди време “24 часа” зададе този въпрос на енергийния министър и тя уточни, че се познава със семейството от 20 години, но няма подобни роднински връзки.

Точно това дългогодишно приятелство обаче е провокирало Петкова да подаде оставка и да изчисти всякакви съмнения за евентуална намеса в сделката в Прага.

“При най-малкото съмнение за някакви проблеми или някакви влияния, въздействия, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката.

Разговарях с

премиера и ще

депозирам

своята оставка

Той ще вземе решение какво да направи”, заяви тя. Неочакваният ход на Петкова бе предприет в петък сутринта, след като в четвъртък надзорният съвет на ЧЕЗ взе решение да продаде бизнеса си у нас на тази българска компания, която притежава три фотоволтаични парка.

Сутринта по Нова тв председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев заяви, че съобщението за сделката му прозвучало като фалшива новина: “Не мога да си представя как фирма от Пазарджик с 90 000 лв. активи и 11 000 лв. загуби ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България”.

Пред “24 часа” Добрев добави: “Вярваме, че Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор ще си свършат работата”.

В парламента и Теменужка Петкова заяви, че оттук нататък тежката си дума имат българските институции. И фактът, че чешката държава е избрала определена компания не означава нищо.

“Предстои тежката процедура по одобрение на сделката от КЗК, КФН и КЕВР,” каза Петкова и допълни, че ДАНС са в правото си да направят пълна проверка на компанията.

ЧЕЗ не са искали

мнението на

българската

държава за

сделката,

подчерта тя.

За сделката се изказа и вицепремиерът Валери Симеонов: “Интересен е въпросът защо държавата вече няма никакви дялове в тези дружества и не може да влияе върху такива сделки. Продажбата на ЧЕЗ е изненадваща новина, нямам представа каква е тази фирма, не съм я чувал”, коментира той. Ако фирмата има някакви дългове или закононарушения, ДАНС може да се намеси. Ако нямат основание, регулаторите не могат да не одобрят сделката”, каза още той.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова премиера Бойко Борисов, държавния глава Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова да вземат отношение. “Всички институции да застанем и да кажем:

Не си даваме

държавата на

Гинка от

Пазарджик

Вие, г-н Борисов, носите персонална отговорност”, каза Нинова.

Отвърна ѝ Делян Добрев, който успокои, че сделката ще бъде проверена. Институциите си знаели работата и нямало нужда Нинова да ги подсеща.

След като Петкова обяви оставката си, премиерът Борисов съобщи от Брюксел, че той я посъветвал да я депозира в парламента (какво казва той - виж на 3-а стр.).

Последваха и реакции:

“Оставката на

министър

Теменужка

Петкова е

прибързана”,

бе лаконичен министърът на финансите Владислав Горанов.

Чакаме Борисов, който председателства Европейския съвет, за да направим коалиционен съвет с “Обединени патриоти” и да решим дали приемаме оставката, заяви лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, след като се чу с премиера по телефона.

“Теменужка Петкова е достоен политик и държавник”, подчерта Цветанов.

Рано било да се

говори за

приемник на

поста

“Не ми е известно да има роднински отношения. А всеки познава много хора. Сделката с ЧЕЗ е направена от частни компании в Прага”, заяви още Цветанов.

“24 часа” попита КЕВР какви действия ще предприеме регулаторът след сделката между ЧЕЗ и “Инерком”. Оттам заявиха, че докато не получат пълния договор между двете компании, няма да коментират.

Юристи допускат, че КЕВР ще провери дали има залог на активи срещу финансирането на сделката. В този случай регулаторът ще се намеси. Ако обаче залогът е на акции, тогава КЕВР няма да се произнесе.

Комисията за финансов надзор ще се произнася по сделката, защото компанията е публична. През 2004 г. ЧЕЗ купиха 67% от електроразпределителните дружества в София-град, София-област и Плевен за 281 млн. евро, останалите 33% от дяловете, които останаха държавни, по-късно бяха продадени на борсата.

Очаква се новият собственик да отправи търгово предложение за изкупуване на дяловете на миноритарните акционери.

След оставката на енергийната министърка Теменужка Петкова започнаха и предположения кой ще я наследи. Като най-възможен вариант бе посочен заместникът ѝ Жечо Станков.

Премиерът Бойко Борисов:

Посъветвах Петкова

да я обяви в парламента

Посъветвах Теменужка Петкова да отиде в парламента и да обяви оставката си. Това е почтеното и правилното, каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Говорих сутринта с нея. За съжаление, тя каза, че ги познава тези хора (собствениците на “Инерком” Гинка и Славчо Върбакови - бел. ред.), и аз

не бих оставил и

ни най-малко

съмнение, че

стоим зад една

абсолютно

частна сделка Искам още веднъж да потвърдя, че не сме влияли на тази сделка, заяви Борисов.

“Дори бих казал, че аз и правителството, което съм управлявал и преди, и сега, не сме в добри отношения с ЧЕЗ. Да припомня как първия път подадохме оставка, когато те забавиха умишлено фактурите и хората получиха високите сметки”, припомни той.

Имаме институции - КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС, те ще си свършат работата, ако трябва да се проверява сделката, каза премиерът.

“Години наред сме се борили да има независими регулатори и

нито

енергийният

министър, нито

аз можем да

повлияем на

подобна

сделка”,

отсече премиерът. И напомни, че преди дни Нова тв бе купена от друг чешки милиардер. Защо тогава не попитахте дали ГЕРБ, или правителството има отношение, каза Борисов. Ние сме отдавна пазарна икономика и сме приели, че частният бизнес е този, който управлява по-добре активите.

По повод съвета, който е дал на министър Петкова да обяви оставката си, Борисов се мотивира: “За да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, която считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20 години приятелство. И вие сигурно имате приятели, и затова почтеното, правилното е да си подаде оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам, това, което мисля, и ще вземем решение.”

На въпрос говорил ли е с чешкия премиер Андрей Бабиш за сделката, Борисов каза, че той го е уведомил за нея.

Борисов припомни, че текат арбитражни дела с ЕВН, “Енерго-Про” и ЧЕЗ за стотици милиони. Припомни и как е бил крайно недоволен от електроразпределителните дружества, как са ги давали на прокурор. “Ако сме имали възможност да упражним власт над тях, отдавна да сме го направили. Така че на ход сега са нашите регулатори”, заключи премиерът.

Върбакова: Гордеем се, че инвестираме в такъв мащабен проект

Договорът за продажба на активите на ЧЕЗ в България на “Инерком” е подписан в петък. В същия ден българската компания изпрати съобщение до медиите. В него се съобщава, че предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи и едва тогава ще бъде финализирана.

“Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием. Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката. Първостепенна задача е да развиваме постигнатото от ЧЕЗ в условия на диалог. Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите, ръководния екип и партньорите на дружествата.

Ангажирани сме да работим прозрачно, изцяло в интерес на българските потребители, при спазване на законодателството и регулаторните изисквания”, казва Гинка Върбакова, собственик на “Инерком”. Компанията благодари на екипа консултанти по сделката - адвокатска кантора Allen and Overy, адвокатско съдружие “Спасов и Братанов”, финансовия консултант Mane Capital и на партньорите от банковите и финансовите институции.

Премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел
Премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел