16 664 подписа е събрала националната гражданска инициатива “Тунел под Петрохан”. Искането е за изграждане на тунелно съоръжение под Петроханския проход с магистрална транспортна връзка Видин/Козлодуй/Оряхово към Монтана, Берковица и София. Подписката е депозирана в парламента, с копие до премиер Бойко Борисов и регионалния министър Николай Нанков.

Гражданите твърдят, че Северозападният район е на първо място в света по коефицент на смъртност - 22%. Този на естествен прираст на населението е -12%, а това означавало, че до 2040 г. там няма да има българи. 92,2% от заетите лица работели в предприятия с до 9 души персонал. Според тях построяването на тунела ще създаде условия за инвестиции в икономиката, ще съживи туризма в зимните и балнеолечебниТЕ курорти Берковица и Вършец. Ще улесни и достъпа до известни туристически дестинации.

Съоръжението ще съкрати и маршрута на камионите от София до Видин със 100 км. В писмото се настоява до 30 юни да стартира търг или да бъде обявена концесия за изграждането на тунела.