Ще спират тирове на границата при снеговалеж, за да не пречат на чистенето

Ще има тунел под Петрохан. Това обещаха премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Николай Нанков на протестиращите повече от месец жители на Северозапада. Няколко уикенда поред хората блокираха пътища заради лошата инфраструктура.

Още в сряда Министерският съвет ще приеме две решения, в които да бъдат очертани сроковете за приключване на проектите.

Освен тунела ще

се строи и

магистрала от

София до Видин,

стана ясно след срещата в петък, свикана от Борисов. Заедно с министър Нанков премиерът увери хората от Северозапада, че исканията им ще бъдат изпълнени.

“Инициативата на премиера беше изключително навременна. Успяхме да стиковаме нашите позиции. Те не са се разминавали кардинално в нито една сфера”, каза регионалният министър след срещата. Според него хората са били толкова настоятелни, защото им е омръзнало в последните 30 г. да получават само обещания.

Преди няколко седмици шефът на пътната агенция Дончо Атанасов съобщи, че през март ще бъде обявена обществената поръчка за отсечката Ботевград - Мездра. До средата на годината - и за пътя Видин - Ружинци.

Най-тежките участъци ще са готови до декември 2020 г., а пътят ще е завършен до декември 2022 г., обеща регионалният министър. “От уважение към жителите на Северозапада в сряда Министерският съвет ще облече тези срокове в решение, за да уверим нашите приятели в тази част на България, че намеренията ни са сериозни”, каза Нанков.

Благодаря на гостите за коректността. Ще ги поканя и в работните ни групи, за да са уверени, че работим по проектите с ясното съзнание за важността им за региона. Коридор номер 4 е безспорен приоритет в рамките на инициативата на премиера Борисов

за транспортна

свързаност

на Западните

Балкани,

допълни Нанков.

Димитър Николов от комитета на гражданска инициатива “Тунел под Петрохан” коментира пред “24 часа”, че договорката е до края на 2018 г. да започнат предпроектни проучвания. Така евентуален концесионер на тунела ще има всички данни, за да може да се направят разчети.

Николов е убеден, че ще има голям интерес от китайци, руснаци, дори араби да строят тунела. Причината - щял да се изплати за около 10 г.

“Когато се обяви концесия за тунела, ще има опашка за инвеститори. Веднага се вижда, че проектът е печеливш. Един тир харчи на 100 км 30 литра нафта, това е разход от 60 лв. Той ще предпочете да плати 30 лв. такса, за да мине през тунела. При такава цена тунелът ще се изплати за 10-15 г.”, заяви Николов.

Освен това щял да носи и 15% годишна печалба на концесионера.

Да се затварят граничните пунктове при снеговалеж, за да не могат да влизат тировете, докато пътищата не се разчистят. Това е поискал в сряда на заседанието на правителството Борисов от Нанков и вътрешния министър Валентин Радев.  Ще спират тирове на  границата при снеговалеж,  за да не пречат на чистенето

Ще спират тирове на границата при снеговалеж, за да не пречат на чистенето

“Практиката какво показва - понеже влизат в страната, нареждате ги по магистралите. След това

не може шест

платна да се

изчистят

едновременно,

защото пречат

Когато тръгнат после, пак трябва да се пускат снегорини да изчистят аварийните ленти. Двойна работа!”, обяснил премиерът.

Според него опашките от камиони пречат на работата по снегопочистването, а така страдали и хората. Радев и Нанков ще трябва да съгласуват действията си със съседните държави, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

240 000 тръгват, КАТ им пази живота с патрули и камери

Без тировете от 14 до 20 часа в понеделник

240 хиляди българи тръгват на път за почивните дни около националния празник 3 март, съобщи за “24 часа” изпълнителният директор на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. 40 хиляди от тях ще пътуват в чужбина.  РУМЕН ДРАГАНОВ

РУМЕН ДРАГАНОВ

Според Драганов основните дестинации в страната ще бъдат Габрово, Велико Търново, Пловдив, връх Шипка, но също така и зимните курорти като Банско, Боровец и Пампорово. За такива краткотрайни посещения българите често предпочитат и балнео- и спа курорти и се очаква много от почиващите да посетят Поморие или Св. Константин и Елена.

“Очаква се туристите в дните около 3 март да похарчат общо към 20 млн. лв., като средният разход на турист в страната ще е около 100 лв.”, каза Драганов.

Заради почивните дни екипи на Пътна полиция ще стоят на изходите на всеки град. Катаджиите ще следят за скорост, алкохол, дрога и за шофьори без книжки, съобщи Росен Ралчев от КАТ.

Заради очакваните дъждове са възможни поледици (виж горе вдясно), а на места в Северна и Североизточна България заради вятъра - и снегонавявания. За това и в рискови условия не е добре да се пътува, каза Ралчев. Той обясни, че тировете ще бъдат спрени от 14 до 20 часа на 5 март. Същата мярка имаше и вчера, но от 14 до 20 часа.  РОСЕН РАПЧЕВ

РОСЕН РАПЧЕВ

В момента всички пътища са проходими. Няма и големи ремонти, които да затрудняват движението.

Предприети са мерки за опесъчаване на магистралите, поясни регионалният министър Николай Нанков. Създадена е организация и дежурните екипи на Министерството на транспорта ще са в постоянен контакт с екипите на МВР и АПИ, има готовност за оказване на съдействие при възникнали проблеми, уточни зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

Във всички градове са предвидени различни мероприятия по повод 3 март. Затова и на места ще има затворени участъци за движение в градовете. Полицията ще проверява хора с обемисти багажи.