Най-трудно се намира работа в Палермо

В Бургас хората са много по-доволни от работата си, отколкото столичани, но жителите на София по-лесно си намират работа. Това показва изследване на Евростат, което е анкетирало жителите на европейски градове.

25% от жителите на морския град посочват, че са много доволни от своята работа срещу 22% от столичаните.

Оптимистите и песимистите по отношение на намирането на работа в София са поравно - 18%. 24% от бургазлиите определят намирането на работа като трудно, срещу едва 10%, посочващи, че това е лесно начинание.

Хората в

датския град

Олборг са

най-задоволени

от работата си,

сочат данните на Евростат. 58% от жителите на града посочват, че са много доволни от своята работа, а едва 4% се определят като напълно незадоволени от нея. 13% от жителите на този северен град казват, че е лесно да се намери работа, а 9% определят това като много трудно.

На второ място в класацията е австрийският град Грац. 57% от жителите му се определят като много доволни от това, с което се занимават, срещу едва 2% напълно недоволни. В Грац обаче да се намери работа, изглежда, не е лесно, защото само 5% от анкетираните посочват, че е лесно.

В топ 3 на градовете, в които хората се чувстват задоволени от професионалната си реализация, е също Копенхаген с 54% удовлетворени служители и само 5% недоволни. 16% от анкетираните определят намирането на работа в датската столица като лесно, а 10% - като много трудно.

Цюрих и Рейкявик си делят четвъртото място с 49%, които се определят като много доволни. Определящи се като напълно незадоволени в професионален план там са едва 3% от анкетираните и на двете места. 12% от жителите на Рейкявик посочват, че намирането на работа е лесно, а в Цюрих - 9%.

В Хелзинки 48% са много доволни от работата си, срещу 3% незадоволени. Жителите на града, които определят намирането на работа за трудно начинание, са 13%, а почти толкова са и оптимистите - 12%.

Във Виена много доволни от професионалната си реализация са 45%, срещу 6% недоволни. В австрийската столица обаче песимистите за намиране на работа водят по отношение на оптимистите - 9 срещу 7%.

Положителен отговор на въпроса “Доволен ли сте от работата си?” са дали 43% от хората, които живеят в Женева, а с “не” са отговорили само 6%. 22% от хората там са на мнение, че намирането на работа там е трудно, а

само 3% са

оптимистите

41% от жителите на Люксембург и Стокхолм се определят като доволни от професионалния си живот. 5% са незадоволените в Люксембург, срещу 3% в Стокхолм. 15% определят намирането на работа в Люксембург като трудно, срещу 10% оптимистични отговори. В Стокхолм 13% са песимистично настроените към намирането на работа, а 19% са оптимистите.

В румънския град Клуж-Напока е

най-лесно да се

намери работа,

сочи статистиката. 26% от анкетираните са положително настроени, а само 6% посочват, че е трудно.

Следващите места, в които хората лесно откриват работа, са Прага с 24% и Анталия с 22%. В турския град положителните и отрицателните мнения са равен брой - по 22%. Следващият град по тези критерии е Осло с 20%, следван от Мюнхен и Стокхолм.

София е на 7-о

място

по този критерий с 18%. Българската столица е с равни проценти като Лондон по оптимисти за намиране на работа. В топ 10 за лесно намиране на работа са също Истанбул и Анкара.

Най-трудно е да си намериш работа в Палермо, поне според 73% от анкетираните.

Неапол заема второто място отзад напред - там 70% от хората твърдят, че трудно се намира работа срещу само 1% оптимисти.

В топ 5 на дестинациите, където трудно се намира работа, влизат и Атина, Малага и Мадрид.

Най-недоволни от работата си са хората, които работят в турския град Диарбекир - 22%.

Второ и трето място заемат Атина и Малага с по 21% недоволни от професионалната си реализация.