Експерти вече подготвят агробизнеса как да кандидатства онлайн

Дойде време и у нас проектите по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 да се подават електронно чрез Интегрираната система за управление и наблюдение (ИСУН).

Занапред всеки кандидат ще има възможност чрез модула на системата да създаде и попълни своя електронен формуляр за кандидатстване, да прикачи всички необходими приложения към него и да подаде проектно предложение.

По кои мерки ще могат да кандидатстват земеделските стопани през тази година? Предстои прием на заявления по 13 инвестиционни и 5 компенсаторни мерки, които са с общ индикативен бюджет 425 млн. евро.

След изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители правилата за прилагане на инвестиционните мерки вече се уреждат с насоки за кандидатстване и изпълнение.

За подаването на проектните предложения чрез Интегрираната система за управление и наблюдение (ИСУН) се изискват

електронен

формуляр

и квалифициран

електронен

подпис

Мерките и подмерките от ПРСР 2014-2020, по които предстои прием на заявления през 2018 г., са: подмярка 4.1.2 - Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства с планиран за приема бюджет 12 500 000 евро; подмярка 4.2 - Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти с планиран за приема бюджет 85 000 000 евро; подмярка 6.1 - Създаване на стопанства на млади фермери с планиран за приема бюджет 22 000 000 евро; подмярка 6.4.1 - Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности с планиран за приема бюджет 100 000 000 евро.

По друга част от мерките земеделските стопани ще могат да бъдат бенефициенти, когато са членове на групи или организации на производители, като при мярка 9 - Учредяване на групи и организации на производителите, или когато са членове на оперативна група в рамките на Европейското партньорство за иновации (ЕПИ), като при подмярка 16.1 - Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ. Планираният за приема бюджет по мярка 9 е 7 795 947 евро, а по подмярка 16.1 - 150 000 евро за първа фаза и 9 850 000 евро за втора фаза.

По подмерките на инвестиционната мярка 7 - Основни услуги и обновяване на селата в селските райони бенефициенти са общини в селските райони, юридически лица с нестопанска цел или местни поделения на вероизповеданията.

В индикативната годишна работна програма за 2018 г. са включени за пръв път и т.нар.

горски подмерки

Такива са 8.3 - за предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития с планиран бюджет 12 559 000 евро; подмярка 8.3 - за предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития с планиран бюджет 1 600 000 евро; подмярка 8.4 - за възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития с планиран бюджет 6 400 000 евро; подмярка 8.6 - Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти с планиран бюджет 18 000 000 евро.

Според Делян Георгиев от Националната служба за съвети в земеделието за младите земеделски производители, които ще проправят пътя на ИСУН, като кандидатстват първи по мярка 6.1, ще има пакетна услуга. Консултантският пакет ще включва 6 модула, по един от които ще им бъде оказвана помощ за изготвяне на бизнес плана.

При желание на земеделския производител, той ще получи от службата и съдействие за подаване на проекта в ИСУН.

Стопаните трябва да имат електронен подпис и електронен адрес, който не трябва да се променя. Ще трябва да осъществяват всичките си контакти с фонд “Земеделие” чрез свой профил в ИСУН. За целта трябва да се регистрират и в ИСАК. Ако не са го направили досега, това става в областните дирекции на фонд “Земеделие”.

Дали ще могат да действат чрез пълномощник?

Експертът отговаря, че даден земеделски производител може да упълномощи и друго лице с негов подпис да внесе проекта в ИСУН, но само ако е налице нотариално заверено пълномощно. Службата за съвети ще предоставя на кандидатите, които желаят, пакет А-2, с който ще се съдейства на младите фермери да кандидатстват безвъзмездно в системата ИСУН.

Според Димитър Ванев малките и младите стопани ще бъдат напълно и подробно информирани за всички изисквания, които ще бъдат предявени към стопанствата им. Експерти ще им направят и икономически анализ на фермата или стопанството, за да могат да решат кой пакет ще е най-подходящ за тях.

Защото и по подмярка 4.1.2 за инвестиции в земеделски стопанства по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства, която беше отложена от миналата година за тази, също ще се кандидатства само чрез електронната система ИСУН.

Заявките за плащане също ще се подават онлайн

С промените в Закона за подпомагане на земеделските производители от януари 2018 г., Държавен фонд “Земеделие” въвежда Интегрираната система за управление и наблюдение (ИСУН). Чрез нея ще се подават електронно всички документи за кандидатстване за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Това съобщи зам. изпълнителният директор на ДФ “Земеделие” Атидже Алиева-Вели.

По думите ѝ изключение ще има само за техническата документация, която придружава проектните предложения. Това означава, че документи на хартиен носител няма да бъдат приемани. Електронно ще се осъществява и цялата комуникация между ДФ “Земеделие” и кандидатите.

Новите моменти в процедурата при разглеждане на проектните предложения включват още:

l предварителната им оценка и класиране с възможност за подаване на възражение срещу оценката от страна на бенефициентите

l следва оценка за административно съответствие и допустимост на разходите, която приключва с оценителен доклад (също подлежащ на обжалване пред Управляващия орган)

l техническа и финансова оценка

l издаване на оценителен доклад.

Важно е да се отбележи, че и подаването на искането за плащане, независимо дали става въпрос за авансово, междинно или окончателно, също ще се извършва през ИСУН, включително документите, които се прилагат към искането, обясни още Атидже Алиева-Вели.

За тази цел бенефициентите трябва да имат предварително направен от тях електронен профил в ИСУН, както и квалифициран електронен подпис.

АТИДЖЕ АЛИЕВА-ВЕЛИ
АТИДЖЕ АЛИЕВА-ВЕЛИ