Китайският износ нарасна изненадващо силно през февруари, допринасяйки за увеличаване търговския излишък на втората по сила икономика в света въпреки рязкото влошаване на търговските отношения със САЩ, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, предава БНР

Износът от Китай скочи през февруари с цели 44,5% а годишна база, надвишавайки четирикратно очакванията на финансовите пазари за повишение с около 11% и след негово увеличение с 11,1% месец по-рано. В същото време вносът се повиши скромно с 6,3% след ръст с 36,8% в началото на годината и осреднена прогноза за повишение с 8 на сто.

Здравият ръст на китайския износ е знак за продължаващ подем на външното потребление и респективно на глобалната икономиката въпреки засилващото се търговско напрежение в световен план в резултат на намерението на САЩ да въведе високи мита за вноса на стомана и алуминий, което да доведе до реципрочни мерки от неговите основни партньори.

Търговският излишък на Китай нарасна през февруари до 33,7 млрд. долара от 20,3 млрд. долара през януари. В същото време търговският излишък спрямо САЩ се сви слабо до 20,96 млрд. долара от 21,9 млрд. долара в началото на годината, като през февруари Китай изнесе стоки за 31,7 млрд. долара в американска посока, което представлява 18,5% от общия износ.

Анализатори и икономисти обаче предупреждават, че китайските търговски данни за началото на всяка една календарна година (данните за януари и февруари) могат да бъдат "изкривени" от продължителния уикенд за посрещането на Лунната нова година, тъй като бизнес активността в страната се забавя няколко седмици преди и след този празник и редица фирми намаляват или дори временно приключват своите операции през едноседмичната ваканция.

Но дори сумарните данни за първите два месеца на годината показват ръст на китайския износ с 24,4% спрямо същия период на 2017-а година и след повишение с 10,8% през декември. Вносът за януари и февруари пък се повиши с 21,7% на годишна база. Това е добра новина за властите в Пекин, които се опитват да намалят рисковете за финансова система на страната (ограничавайки евтиното кредитиране) и замърсяването на въздуха посредством съкращаване на вредното за околната среда индустриално производство в страната през зимния период, без тези политики обаче да предизвикат рязко свиване на икономическата активност.

Въпреки солидните данни, редица икономисти и анализатори подчертават, че търговското напрежение най-вече по оста Китай - САЩ е на върха на списъка от рискове, пред които е изправена втората по сила икономика в света през настоящата година.