ЕС предприе правни действия срещу Кипър, Гърция и Малта днес за това, че не налагат достатъчно висок данък добавена стойност на яхтите, предаде ДПА.

Проблемът за укриването на данъци в яхтения сектор привлече общественото внимание след публикуването на пакета документи Парадайз пейпърс (Paradise Papers) миналата година, състоящ се от 13,4 милиона конфиденциални документа, от които се вижда как високопоставени лица и известни личности са избягвали плащането на данъци, предава БТА.

Комисията е изпратила официални предупредителни писма до трите страни, в които ги призовава да синхронизират ДДС при яхтите с европейските разпоредби.

Институцията посочва, че Кипър, Малта и Гърция имат данъчни схеми, които намаляват основата за ДДС за лизинг на яхти, като се намалява оценката за това колко време плавателният съд прекарва в европейски води, което пък определя данъчната ставка, която се прилага.

Кипър и Малта също така допускат неправилно облагане чрез практиката "лизинг-покупка", тъй като взимането на лизинг се облага като услуга, а не като купуване на стока.

Не можем да допуснем такъв тип благосклонно данъчно отношение за частни плавателни съдове, с което се нарушава конкуренцията в морския сектор, заяви европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси.

Тези практики нарушават европейските разпоредби и трябва да бъдат прекратени, допълни той.

Страните имат два месеца да отговорят на Еврокомисията.