За супебързия интернет и услугите от ново поколение трябвали 30 000 базови станции, а всяка една струвала поне 10 000 лв., твърди главният изпълнителен директор на "Виваком"

За да стане възможно предлагането на 5G услуги в България, трябват законови промени, заяви в петък Атанас Добрев - главен изпълнителен директор на “Виваком”. Той посочи, че са необходими нови честоти и намаляване на цените на лицензите. Друг проблем било строителството на базови станции за услугите от ново поколение.

Нужно било изграждането на близо 30 000 нови. Инвестицията в тях била непосилна, тъй като при сегашното законодателство и изискванията в него за разрешителни за строеж цената за една базова станция била 10 000 лв.

Поради това "Виваком" ще се съсредоточи върху развитие на оптичната си мрежа и подобряване на 4G услуги чрез т.нар. 4.5G. Добрев посочи, че вече е пусната услуга HDVoice, която подобрява качеството нна разговорите. Предстои стартирането на мобилни разговори през Wi-Fi мрежа, при които свързавнето ще става за секунди. Виваком ще предложи и платформа MyVivacom, за да засили онлайн услугите.

Друг акцент и развитието на мрежата за умни градове LoRa, която осигурява свързаност на електроуреди, сгради, паркинги, ВиК инфраструктура и обмяната на данни.

През 2018 г. компанията предвижда да инвестира 180 млн. лв. 2017 г. пък била петата поред, в която "Виваком" отчита лидерска позиция сред телекомите по приходи - 890 млн. лв. Печалбата преди облагане нарасснала с 2,7 на сто. Клиентите на договор се увеличили до 89 на сто, а средният месечен приход от абонат е 11,40 лв. “Виваком” остава пазарен лидер при интерактивната телевизия с дял от 61%.

През тази година ще бъде рефинансиран облигационният заем от 400 млн. евро.