Винено-кулинарните дестинации ще развият туризма в цялата страна и ще насочат посетителите и в други части от нея, не само към популярните курорти. Това заяви  в Банско министърът на туризма Николина Ангелкова при представянето на първите две винени дестинации - „Долината на Струма“ и „Долината на Места“, част от проекта „Сподели България“. Кръглата маса е втори етап от реализацията на съвместната инициатива, по която двете министерства работят.

Идеята ни е заедно с бранша да обсъдим и утвърдим 12-те винени дестинации, каза още Ангелкова. Според нея туризмът е емоция, а храната и виното надграждат цялостното преживяване на едно пътуване.

Чрез винените дестинации ще се развие и т.нар. бавен туризъм, каза още Ангелкова. При него хората се задържат по-дълго на едно място, за да опитат местната кухня и напитки. "У нас това е малко разпространен вид туризъм, но в редица страни е много добре развит и търсен", уточни министърът. 

Сле обявяването на инициативата "Сподели България" вече имало запитвания и от чужди държави за разработването на съвместни, международни маршрути. Предстояло да започнат разговори в тази насока. 

Предстои и разработването на седем спа и уелнес дестинации, които ще надградят усилията на министерството за превръщането на страната в дестинация за четири сезона, каза още Ангелкова.

Тя отчете, че резултатите от първите два месеца на зимния сезон са изключително добри. 845 000 чуждестранни туристи са посетили страната, а за целия сезон се очаквал рът от 10-15%. Само в Банско чуждите туристи били над 116 00, а реализираните нощувки - 370 000, Банско отчита ръст от над 18 %. Такива били тенденциите и в другите зимни курорти.

Красимир Коев, председател на Агенцията по лозата и виното обясни, че дискусиите ще се проведат в няколко града в страната.

"Това е направено единствено и само, за да сме близо до местните власти, хотелиерския бранш и всички, които ще ползват продукта"

Имаме уникални вина, които така ще станат още по-популярни. У нас има хилядолетни традиции във винопроизводството, а днес имало изградени значителен брой винарни, дегустационни центрове близо до забележителности. Това според Коев ще е предпоставка да се направи пакетно предложение, което да включва туристически маршрути, винарни.

В Европейската комисия имаме 54 вина регистрирани като защитено наименование на произход. Това поставя страната ни на 8-мо място в ЕС, каза Коев.