Американският фонд “Анкоридж Кепитал”, който сега е миноритарен собственик на заводите за санитарна керамика и арматура “Идеал Стандарт - Видима”, ще стане мажоритарен. Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по повод искане за концентрация.

Според него компанията АКМО С.а.р.л., регистрирана в Люксембург, има намерение да придобие самостоятелен контрол върху “Идеал Стандарт” и предприятията от тяхната група. АКМО е собственост на “Анкоридж Кепитал”.

От инвестицията си в компанията излиза друг американски инвеститор - Bain. Той придоби активите на “Идеал Стандарт - Видима” през 2007 г. в сделка на стойност 1,7 млрд. долара. “Анкордиж Кепитал” влезе в дружеството няколко години по-късно.

AKMO е част от регистрирания на Каймановите острови “Анкоридж Кепитал Мастър Фънд”. Самата група “Анкоридж Кепитал” е базирана в Ню Йорк и управлява активи за близо 30 млрд. долара.

В уведомлението до КЗК AKMO е описана като компания, която се занимава с управление на частни инвестиционни фондове в областта на кредитните пазари и пазарите на неликвидни инвестиции и дружества в особено положение в Северна Америка и Европа със специална насоченост към задлъжнели компании. “Идеал Стандарт - Видима” е най-големият в България завод за санитарен фаянс и изделия от него. Приходите му през 2016 г. са били 376 млн. лв.