Китай е в процес на интензивни подготвителни разговори за редовната среща на върха със страните от Източна Европа, насрочена за тази година в България, заяви днес говорител на китайското министерство на външните работи, цитиран от Ройтерс, съобщива БТА.

Той уточни, че не е чул за някакво отлагане на ежегодната среща.

Ройтерс съобщи вчера, като се позова на трима европейски дипломати, че Китай обмисля разреждане на тези срещи на върха по формата "16+1", които предизвикаха опасения в западните столици, че Пекин се стреми да предизвика разделения на континента.

Според дипломатите има индикации, че Китай може да отложи следващата среща по формата "16+1", насрочена в българската столица София за по-късно тази година, и да провежда тези срещи веднъж на две години, вместо всяка година.

Говорителят на китайското МВнР Лу Кан каза на всекидневния си брифинг, че е запознат с твърдението на Ройтерс, но не е чул, че тези срещи могат да бъдат разредени или отложени.

"Китай придава важно значение на това и ние сме в тясна връзка и комуникация с всички страни относно подготовката на срещата (в София)", добави той без повече коментари.

Освен че дават тласък на сътрудничеството между Китай и Източна Европа, тези срещи на върха играят позитивна роля и за развитието на европейската интеграция и за балансираното развитие в Европа, каза Лу. Бързото развитие на това сътрудничество не би било възможно без импулса и насоките от срещите на лидерите, посочи той и добави, че на срещата на върха миналата година, състояла се в Будапеща, е било решено следващият форум на високо равнище тази година да се състои в България.