Президентът е преценил, че това е от изключителна важност за националната сигурност и по този повод свиква консултативният съвет. Нормално е. Така председателят на КЕВР Иван Иванов коментира новината, че президентът Румен Радев свиква съвета заради сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. "Това, което Комисията за енергийно и водно регулиране  направи, е,  че отговори коректно на определени въпроси, които бяха отправени от администрацията на президента. Иначе, ние не сме членове на консултативния съвет, заяви той.  

Дали е застрашена националната сигурност, това ще реши консултативният съвет, който ще изслуша информация от органи, които  само на едно закрито заседание могат да споделят своята информация и изводи, допълни Иванов. 

Председателят на регулатора отговори и на въпроси за промяната в Закона за енергетиката, която обединените патриоти внесоха в парламента. Тя е за правомощия на КЕВР да одобрява сделки в енергетиката преди да са сключени.   

"В този вид, с един-единствен текст, тази промяна  не може да бъде работеща. За да бъде е необходимо  да бъде придружена с изчерпателно изброяване на критериите, по които се произнася комисията. В противен случай тя може да стигне до субективно вземане на решение, което аз категорично не желая.  Промените в закона трябва да разпишат задължения и на всичките други органи, които могат да се  произнесат и да дадат информация в периода преди подписване на сделката и да ни информират коректно. Само  това може да бъде базата, върху която комисията може да вземе решение. КЕВР не разполага с  разследващи функции, никога не ги е имало, няма ги и сега.  Така че само със съдействие на други органи може да  стане този текст работещ. В този си вид той не е изчерпателен и е недостатъчен," заяви Иванов.