Стартиралият през 2009 г. проект между Община Бургас и „Национална Компания Индустриални зони“ - Индустриален и логистичен парк Бургас, набира все по-голяма популярност в бизнес средите извън морския град. 85% от общата площ на зоната вече е заета. Сключени са договори с над 30 инвеститора, повечето от които в момента строят базите си. Част от тях ще открият производствата си през 2018 г. Заявените инвестиции в надхвърлят 80 млн. лв., очаква се да бъдат разкрити над 800 нови работни места.

В Индустриален парк Бургас приключва изграждането на необходимата инфраструктура - улици, локално пътно платно, осветление, противопожарни хидранти, канализационни мрежи за битови и дъждовни води, водопроводи, електропреносни съоръжения, трафопостове, газификация.

В процес на строителство са производствени бази за хидравлични компоненти, резервоари за пропан-бутан, метални изделия, хидравлични компоненти, хлебни изделия, инжинерингова компания, производство на метални, алуминиеви и PVC профили, център за бетонови смеси, логистични бази и други. Заявен е и сериозен инвестиционен интерес за производство на части за железопътната индустрия и автомобилостроенето.

Бургас е сочен като приоритетен регион за развитие на автомобилната индустрия заради ключовото си географско разположение и морския транспорт. Академичното ръководство на университет "Проф. д-р Асен Златаров" предвижда да разкрие специализирана лаборатория по мехатроника за обучаване на инженерни кадри за автомобилната промишленост.

Дружеството е в непрекъсната комуникация с висшите учебни заведения в града в търсене на висококвалифицирани кадри. От Индустриалния парк работят усилено по оста бизнес-държава-университет/колеж или професионална гимназия/. Това е изключително важно за връзката между тези звена и добрата синергия помежду им.

С изпълнението на ключови инфраструктурни проекти за Бургас като изграждането на ул. "Крайезерна" и пътния надлез "Запад" бе осигурена пряка връзка между Индустриален и логистичен парк Бургас с автомагистрала "Тракия".

Изчерпването на капацитета на Индустриалния парк налага акционерите Община Бургас и „Национална компания Индустриални зони” с подкрепата на областната управа да търсят нови терени за производствени цели.

На територия на Южната промишлена зона в Бургас се обособяват допълнителни парцели с обща площ 600 дка, разделени на имоти от 20 до 160 дка.

Това е единствената възможност да се откликне на сериозния инвеститорски интерес в различни сектори на икономиката, коментират от ръководството на дружеството.