Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com.

Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място. Това става с помощта на робота Vulcan, също разработка на ICON, който може да работи и без подаване на ток.

Според Джейсън Балард, основател на компанията, технологията има куп преимущества: бетонните конструкции много добре съхраняват топлината, при строителството по тази технология на практика няма отпадъци, може да се гради бързо и с разнообразен дизайн.

Първата подобна къща вече е направена в Остин, щата Тексас. Първият комплекс с такива жилища ще бъде в Салвадор или в Хаити, като съдействие за осъществяване на идеята оказва благотворителната организация New Story. Целта е да се предостави подслон на повече бедни хора, защото според статистики има стотици милиони по света, които са без дом.