Увеличаването на взаимния туристически поток е приоритетна задача за Русия и България. Това каза пред „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова по повод връчената й награда от ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов на церемония в Москва. Тя информира, че България е предпочитана дестинация за руските туристи.

Страната ни се нарежда в първата петица на най-посещаваните дестинации от руснаците, уточни министърът на туризма. Според нея това е ясно доказателство, че продуктът, който България предлага, се търси. По думите й възможността руските потребители да ползват у нас здравни пакети е бил един от обсъжданите въпроси с Олег Сафонов.

„Също така продължихме да коментираме и да увеличаваме присъствието на руски деца в нашите детски лагери. Отново и това лято ще отидем лично на посещение, за да се убедим в условията, които се предлагат на децата в детските лагери. Това, което изключително много се хареса на господин Сафонов е нашата идея и проект „Сподели България“ за 12-те кулинарни маршрути. На тази база той предложи да утвърдим и проект за Черноморската кухня.“

Министърът на туризма Николина Ангелкова допълни, че ще се предприемат действия по отварянето на руски туристически център у нас под името „Visit Russia”, който да обслужва по-голямата част от балканските страни. Центърът ще отвори врати или в края на тази, или в началото на следващата година, като основната му задача ще бъде прeдставяне на възможностите за туризъм в двете страни.