Президентът на САЩ Доналд Тръмп „ще се провали“ ако се опита да постави европейските държави една срещу друга, използвайки търговията. Това заяви министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер преди отлитането си за посещение във Вашингтон в неделя, пише германската редакция на електронното издание The Local.

„В Европейския съюз ние сме митнически съюз и действаме колективно. Нито е в интерес на правителството на САЩ да разделя Европа, нито то ще успее, ако опита“, уверен е Алтмайер, предава "Фокус". 

Според думите на близкия съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, основна точка в дневния ред на срещите му във Вашингтон ще бъде новата митническа политика на САЩ и по-конкретно – увеличените мита за внос на стомана (25%) и алуминий (10%) в страната.

„Компаниите и потребителите от двете страни ще платят сметката, ако САЩ и Европа влязат в търговска война помежду си“, смята германският министър, като добави, че докато Вашингтон и Брюксел се карат, трети страни, като например Китай, който наводнява световния пазар с евтина стомана, ще „се смеят отстрани“.