На всеки 100 лв. свой доход работещите българи отделят 5 лв., за да ги внесат в частен пенсионен фонд. При 1000 лв. общ месечен доход 50 лв. отиват за пенсионно осигуряване. Пенсионните компании инвестират тези пари и те носят

определен доход

на собственика

на партидата

Комисията за финансов надзор определя минимална доходност за пенсионните фондове, под която те не могат да падат.

Как обаче да се ориентираме в избора на пенсионен фонд за т. нар. трета пенсия?

За 2017 г. например доходността се движи между 3,8% и 9,2% за различните фондове, сочат последните данни на финансовия регулатор. Съпоставка с лихвените нива на депозитите показва, че сумите, управлявани от пенсионните фондове, са донесли по-висок доход от банковите депозити, които от близо две години клонят към нула.

Според експерти причините са две. Тъй като пенсионните фондове инвестират главно в акции и облигации, то тяхното възходящо движение повишава и доходността на фондовете. Общият подем на икономиката също качва доходността.

Тъй като парите в пенсионните партиди не са дадени за управление за кратък период както банковите влогове, то е добре да се гледа

дългосрочната

доходност

- поне за последните 5 години, а дори и за по-дълъг период. Все пак трябва да се знае, че минали добри резултати не гарантират висока доходност и за в бъдеще.

За да бъде сметката точна обаче, от обявената доходност трябва да се приспаднат няколко компонента. Първият е натрупаната за съответния период инфлация. Тъй като през последните години бяхме в дефлация, сметката излиза. Поне засега.

При избора на доброволен фонд е добре всеки да се запознае с неговия профил, който може да бъде различен в зависимост от нивото на риск.

Който има повече години до пенсия пред себе си, може да избере по-рисков фонд или в самия фонд да поиска неговата партида да се инвестира в по- рискови инструменти. Рисковите инвестиции обичайно

постигат по-висока

доходност,

а дори и временни спадове могат да се компенсират в бъдеще до датата на изплащане на пенсията.

Хората, пред които хоризонтът за пенсия е по-къс, е добре да се ориентират към консервативни фондове, които като правило поемат по-малки рискове и носят по-ниска доходност, но без опасности.

Пенсионните фондове инвестират главно в ДЦК, облигации, акции, депозити и други финансови инструменти, които трябва да носят доходност. Всяка компания прави свой микс, а съответно и поетият риск е различен. На финала два фонда могат да имат една и съща доходност, но при единия, който е инвестирал в акции, колебанията и рисковете да са по-високи, а при другия, който е вложил в ДЦК, колебанията са изгладени, а рискът е сведен на практика до нула.

И накрая важен компонент са и таксите, които

изяждат част от

постигнатия резултат

Основно таксите са два типа. Първата е удръжка от всяка направена вноска. За универсалните фондове КФН бе сложила таван от 4,25% и изискване следващите години да намалява до 3,75%. Някои компании вече са въвели и 0,1% по-ниска такса за хората, чиито партиди са били при тях минимум 10 години.

Втората такса е инвестиционна, която се плаща веднъж годишно. За 2017 г. нейният таван бе 0,85% и ще пада до 0,75%. Тази такса се приспада преди да бъде обявена доходността на дяловете в пенсионните фондове.

Прехвърлянето от един фонд в друг, което доскоро също понижаваше доходността, вече се извършва без такси и удръжки.

Доброволните фондове са въвели и такса върху реализираната през годината доходност, която е 10%. Тоест, ако фондът генерира 10% доходност, ще ви изплати 9%. При доброволните фондове спестеното може да се изтегли преди навършване на пенсионна възраст, като цената за това най-често е 20 лв.

Как работят пенсионните фондове

Девет са лицензираните пенсионноосигурителни компании у нас. Всяка от тях има три вида фондове. В първия – този на универсалните, задължително се осигуряват всички, родени след 1959 г. с изключение на тези, които изрично не са посочили, че избират да се прехвърлят изцяло към държавния НОИ.

Вторите фондове са професионалните, в които отиват вноските на работещите при тежки условия на труд, които се пенсионират по-рано. Тези фондове осигуряват пенсия за периода от ранното пенсиониране до достигане на общата възраст за пенсиониране.

Третите фондове на компаниите са доброволни, където всеки служител или работодател може да внася суми, чийто размер определя сам.

Независимо от типа фонд принципът е еднакъв – компаниите набират постъпилите при тях пари и ги инвестират в различни финансови инструменти, за да постигнат определена доходност.

Срещу всяка своя вноска осигуреният получава определен брой дялове, които са различни според актуалната стойност на портфейла от активи на фонда. Информацията за инвестициите, стойността на един дял и общата доходност на всеки фонд се обявява от Комисията за финансов надзор. На сайта на всеки от фондовете пък могат да се правят лични справки и така всеки може да знае колко пари има в партидата си и какви такси се начисляват.