Стъпката е по-скоро правилна. Хубава е от гледна точка на функционирането на пазара. Идеята е централите да продават електроенергията на пазарните цени. А разликата от това, което им е обещано, и това, което ще получат, ще е еднократна компенсация, която ще получат от правителството. Сега въпросът е как ще се проведат преговорите за изчисляване на тази компенсация, заяви пред БНТ бившият енергиен министър Трайчо Трайков за предсрочното прекратяване на договорите между държавата и US-тецовете.

"Аз смятам, че е правилно, но да не създаваме излишни очаквания. Това, което трябва да плати държавата, няма да е много по-малко. В случая трябва правителството да се договори с централите. Надяваме се, да не им платим повече, защото знаете, че когато държавата преговаря с частници, понякога не успява да защити добре интересите си", смята той.

"Ако за 20-те години на договора, трябва да се получи един милиард, то до момента са получили половин милиард. Този остатък ще е обект на договаряне. От единия джоб в другия. Вместо през сметките за електроенергия, ще отидат от данъците за бюджета. Тези договори от 2001 г. нямаше да имат действие, ако по времето на Станишев не бяха подписани договори за т.н. особен залог", обясни Трайков