Преговарят до лятото за договорите на американските централи

Природният газ през второто тримесечие да поскъпне с 2,6% до 361,82 лв. за 1000 куб. м, предлага КЕВР. Тези цени ще се обсъждат на 26 март на заседание на регулатора.

“Булгаргаз” поиска цената да се вдигне с 4,82%, но от комисията, чийто председател е Иван Иванов, изчислили че компанията има надвзети 5,28 млн. лв. през 2017 г., поради което цената ще се вдигне с по-малко.

За цените на тока от 1 юли все още няма внесени заявления от енергийните компании, крайният срок е 31 март. Според експерти поскъпването ще е от 2 до 5%.

Преговорите за прекратяването на договори с преференциални цени за тока от американските централи ще продължат няколко месеца, заяви в понеделник зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Според запознати резултат ще има през юни.

Шефът на БЕХ Петьо Иванов заяви, че вече има методика, по която ще се оцени на каква стойност са инвестициите в американските централи и доколко са изплатени. Инвеститорите правели собствени анализи, които също щели да са готови в началото на лятото.