Именно енергийната инфраструктура ще ни даде възможност да осъществим тази междусистемна свързаност със съседните на нас страни. Това ще направи целия наш регион много по-сигурен и по-конкурентоспособен. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участваше във връчването на наградите за принос в развитието на енергийната инфраструктура в България, предаде „Фокус“.

Министър Петкова припомни, че именно в София през 2015 г. е поставено началото на инициатива, свързана с изграждането на инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа. „Досега сме постигнали много сериозни резултати. В края на 2016 година България вече има първата междусистемна връзка за доставка на природен газ между България и Румъния. Тя е въведена в експлоатация и действие. Това е един проект, който години наред не можеше да бъде реализиран, но благодарение на усилията на колегите от „Булгартрансгаз“ , на нашите партньори, този проект стана възможен“, подчерта министър Петкова.

Тя обърна внимание и на друг важен проект, свързан със сигурността на доставките – реконструкцията и модернизацията на компресорните станции в България. „България разполага с 80% от компресорните станции на територията на Балканите. Тази изключително ценна инфраструктура сме я изградили тук, в България. Всеки един лев, който е инвестиран в тази инфраструктура, а ние сме инвестирали за първия етап на модернизацията 220 млн. лева, е инвестиция в нашата сигурност и конкурентоспособността на нашата икономика“, обясни енергийният министър.

Тя изрази надежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС да бъде даден старт и на друг важен проект в областта на енергетиката – интерконекторът Гърция-България.