Готови са промени в Закона за обществените поръчки, с които се стеснява кръгът на заинтересуваните лица, които могат да обжалват. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на правителственото заседание, става ясно от публикуваната стенограма.

В момента правото на обжалване е уредено по европейска директива, в която е записано, че може да го направи “всеки, който има интерес”, обяснява Дончев. И допълва: “Фризьорски салон, баничарница, приемаме, че има интерес от строителство на магистрала примерно. По логиката, която се опитваме да въведем, фризьорски салон не може да строи магистрала”.

Смесен екип и представители от Народното събрание вече са изготвили промените в закона, като се е поискало и становище от всички институции, отговорни за обжалванията, включително и КЗК.

“Че обжалването е необходимо, че то стимулира и конкуренцията и прозрачността, въобще не става спор. Искам да бъда правилно разбран, говоря за саботирането. И то си личи умисълът - чака се последният момент, шест часът вечерта без една минута, тогава се внася от някоя фирма и блокира нещо, което ни струва милион и половина на ден. Толсистемата две години не може да се въведе заради обжалване!”, коментира премиерът Бойко Борисов.