Новият президент на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел призна, че евентуална търговска война между САЩ и някои от търговските им партньори се приема като все по-сериозен риск за икономиката, предаде Франс прес.

На първата си пресконференция откакто смени на този пост Джанет Йелън, Пауел заяви, че Комитетът по паричната политика на УФР е обсъдил този нов риск, който дотогава е бил смятан "за неособено висок, а сега вече е станал по-значителен риск" за икономическите перспективи, предава БТА.

Той обаче подчерта, че Комитетът не е навлязъл в подробности като евентуалните последици на търговска война за инфлацията или растежа.

"Бяха изразени относително нови безпокойства за търговските мерки", каза Пауел и спомена възможна ескалация на ответните мерки между търговски партньори.

"Не мога да бъде по-конкретен", заяви той.

Решението на президента Тръмп на 8 март да въведе мита върху вносната стомана и алуминий предизвика вълна от протести на търговските партньори на САЩ. ЕС заплаши с ответни мерки върху американски стоки. В момента американците и европейците обсъждат възможни изключения от това обмитяване, отбелязва АФП.

Тези мерки на Тръмп засега не важат за Канада и Мексико.

Пауел заяви още, че започнатото през октомври м.г. постепенно намаляване на вложенията за над 4 трилиона долара в държавни облигации с по 20 милиарда долара на месец "върви гладко", предаде ДПА.

"Ако не възникне съществено и неочаквано влошаване на прогнозите, не възнамеряваме да променяме тази програма", каза той.