В България няма законодателен текст, че някой трябва да пита държавата, ако има сделка със стратегически актив, който обаче е частна собственост. Това коментира икономическият министър Емил Караниколов за сделката межзу ЧЕЗ и "Инерком" пред Би Ти Ви тази сутрин. Темата по думите му е деликатна, но такива били и принципите в Европа.

Службите ще кажат какви са парите за финансирането. Има си разузнаване и закон срещу изпирането на пари, има си процедури и ако се докаже, че тези пари са с някакъв неясен произход, законът тогава вече позволява да се приемат действия. Сега няма още сделка, няма реално плащане, за да проверят службите поризхода на средствата, обясни министърът. Запитванията не дават нищо, трябва първо да има пащане, категоричен бе той.

Не сме в хипотеза на публична продан, за да заповяда всеки, въпросът е дали другата страна иска да продаде на българската държава, каза още Караниколов. Дори ако държавата го направи, това не значи намаляване на цената на тока, категоричен бе той. А и ако дадат прекалено голяма цена, няма смисъл да се влиза с цел контролни функции. Понятието "златна акция" не е допустимо заради движението на стоки и капитали в ЕС, коментира Николов искането на лидера на "Атака" Волен Сидеров държавата да има златна акция в ЕРП-ата. Караниколов е именно от квотата на националистите в кабинета. Има се предвид контролен пакет, не златна акция, обясни той.

Държавата няма как сама да съди себе си, каза той по повод изхода от арбитража, ако евентуално има влизане на държавата в сделката. Караниколов твърди, че не знаел за каква суми съдят чехите България.