Посещенията на чуждестранни туристи в България през 2017 г. са с 25 на сто повече спрямо 2015 г., което показва, че страната ни устойчиво надгражда постигнатите резултати и се превръща във все по-търсена дестинация за четири сезона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на ръководството на Камарата на строителите в България начело с председателя на управителния й съвет инж. Илиян Терзиев, цитирана в съобщение от пресцентъра на Министерството на туризма.

Заслуга за тези успешни резултати имат и българските строители, които правят нашите курорти по-привлекателни и удобни за своите гости, е посочила министър Ангелкова. Според нея рекордните постижения на входящия туризъм у нас налагат изграждане на нови петзвездни хотели, тъй като расте устойчиво и интересът на високия клас туристи. Като акцент в политиката на ведомството Ангелкова е изтъкнала привличането на платежоспособни клиенти. Тя е прогнозирала още от 5 до 10 на сто ръст на чужди туристи през наближаващото лято и е изтъкнала значението на добре подготвените професионални екипи, за да може да се реализира този растеж.

Проблемът с кадрите е сред основните в нашата туристическа индустрия и ние работим активно с всички заинтересовани институции и бизнеса, за да се справим с него, е посочила министърът. По този повод е и предприетата съвместна инициатива с Министерството на образованието и науката за създаване на Център за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма, за който ще бъде използван и опитът на други държави.

Министерството на туризма и Камарата ще продължат активно да си сътрудничат при изграждането и поддържането на качествена материална база в туризма, от която до голяма степен зависят сигурността и комфортът на потребителите, е станало известно на срещата.